SOS: Μας ζητούν 36 δισ. ευρώ φόρους έως το τέλος του χρόνου

Συνολικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα πρέπει να πληρώσουμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ, τρεις φορές περισσότερα από αυτά  που έχουμε καταβάλλει μέχρι τώρα στο πρώτο τετράμηνο του 2017. Και μόνο αυτό το στοιχείο φτάνει για να φανεί πόσο ανηφορικός είναι ο δρόμος που μας περιμένει ήδη από φέτος. Για κάθε μήνα που θα περνάει από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταφέρουν στον λογαριασμό της εφορίας περίπου 4,5 δις. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός δημοσιονομικός στόχος. Με λίγα λόγια, ο λογαριασμός του 2017 θα πρέπει να ξεπεράσει τα 48 δις. ευρώ.


Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε και σε αναθεώρηση του στόχου των φορολογικών εσόδων προς τα πάνω: εκεί που πιστεύαμε μέσω του προϋπολογισμού ότι ο συνολικός λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 46,85 δις. ευρώ, ήρθαν οι εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής για να ανεβάσουν τον πήχη κατά 1,385 δις. ευρώ. Δύο πράγματα αξίζει να σημειωθούν:

Περιθώρια για απόκλιση δεν υπάρχουν. Με βάση την αναθεώρηση των οικονομικών μεγεθών της φετινής χρονιάς που έγινε μέσω του Μεσοπρόθεσμου, ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει κατέβει στο 1,9% δηλαδή μόλις 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του μνημονίου που είναι στο 1,75%.
Το πρώτο τετράμηνο δεν έχει ξεκινήσει καλά για τα φορολογικά έσοδα. Μπορεί τα στοιχεία του τετραμήνου να δείχνουν ότι υπάρχει υπέρβαση κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών κάνει ακόμη τις συγκρίσεις με βάση τις προβλέψεις που είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό και οι οποίες είναι χαμηλότερες από τις νέες προβλέψεις –όπως προαναφέρθηκε- κατά 1,3 δις. ευρώ. Από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών θα αναθεωρήσει τους στόχους (κάτι που θα γίνει κάποια στιγμή) τα φορολογικά έσοδα θα περάσουν στο κόκκινο συγκριτικά πάντοτε με τον στόχο.
Ο προϋπολογισμός είναι οπισθοβαρής. Δηλαδή, ο κύριος όγκος των φορολογικών εσόδων βεβαιώνεται μετά το α’ εξάμηνο και αυτό καθιστά ακόμη πιο ανησυχητική την εικόνα των εσόδων. Θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να ανταπεξέλθουν φέτος στα πρόσθετα βάρη ειδικά όταν έχουν φορτωθεί από τις αρχές του χρόνου με πρόσθετους φόρους τόσο στο σκέλος  των έμμεσων όσο και στο σκέλος των άμεσων; Τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος είναι πιο βαριά λόγω μείωσης αφορολογήτου και αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης ενώ στο κομμάτι των έμμεσων φόρων και τι δεν έχει γίνει: από αύξηση του φόρου στον καφέ και στα καύσιμα μέχρι στα τηλέφωνα και στα τσιγάρα.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται πλέον ότι θα αποδώσουν 21,525 δις. ευρώ ενώ η αρχική εκτίμηση που είχε γίνει κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού ήταν για έσοδα από άμεσους φόρους ύψους 20,415 δις. ευρώ. Δηλαδή, ο πήχης όσον αφορά στους άμεσους φόρους ανέβηκε κατά 1,11 δις. ευρώ. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, έχουν συγκεντρωθεί από άμεση φορολογία 4,35 δις. ευρώ. Ενώ δηλαδή έχουμε διανύσει το ένα τρίτο της χρονιάς, έχει επιτευχθεί το 20% του στόχου όσον αφορά στην είσπραξη των άμεσων φόρων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να κλείσει εντός προβλέψεων ο προϋπολογισμός στο σκέλος της άμεσης φορολογίας, θα πρέπει να εισπραχθούν 17,175 δις. ευρώ στο διάστημα Μαίου-Δεκεμβρίου.
Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται ότι θα αποδώσουν 26,718 δις. ευρώ δηλαδή 275 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με όσα είχαν προϋπολογιστεί τον Νοέμβριο του 2016. Προς το παρόν, έχουν εισπραχθεί 8,01 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι στο διάστημα Μαίου-Δεκεμβρίου, θα πρέπει να συγκεντρωθούν 18,708 δις. ευρώ ή το 70% του συνολικού ποσού. Προς το παρόν, στους έμμεσους φόρους παρατηρείται υστέρηση ακόμη και συγκριτικά με τον παλαιό και χαμηλότερο στόχο. Στο 4μηνο, είχε προϋπολογιστεί να εισπραχθούν 8,257 δις. ευρώ έναντι στόχου 8,01 δις. ευρώ. Η απόδοση των έμμεσων φόρων θα είναι καθοριστική για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού καθώς προς το παρόν εντοπίζονται μεγάλες αποκλίσεις τόσο στον ΦΠΑ όσο και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κυρίως των καυσίμων αλλά και των καπνικών προϊόντων. Στον ΦΠΑ, οι απώλειες φτάνουν στα 229 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο έναντι του στόχου με την «τρύπα» να συνδέεται κατά κύριο λόγο με την μειωμένη κατανάλωση κατά το 4ο τρίμηνο του 2016 αλλά και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα έχει αποφέρει 102 εκατ. ευρώ λιγότερα συγκριτικά με τον στόχο παρά την αύξηση που έγινε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης από τις αρχές του χρόνου.
πηγη fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]