ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Οι βανδαλισμοί...συνεχίζονται κανονικά

Πολλές φορές από αυτό το ιστολόγιο αναφερθήκαμε στο μεγάλο πρόβλημα των βανδαλισμών που υφίσταται η πόλη μας και οι πολίτες της από ανθρώπους που μουντζουρώνουν και καταστρέφουν την ιδιωτική και δημόσια περιουσία με τον χειρότερο τρόπο.

Και δεν εννοούμε φυσικά τα όμορφα γκράφιτι που αποτελούν έργα τέχνης. Εννοούμε όλη αυτή την ασχήμια και τη ρύπανση που βλέπουμε γύρω μας  με υπαίτιους είτε οπαδούς της τοπικής ομάδας, είτε άλλων ομάδων ποδοσφαίρου ή κάποιων λεγόμενων «αναρχικών». Οι πραγματικοί αναρχικοί, φυσικά,  δεν θα προέβαιναν ποτέ σε τέτοιου είδους δράσεις.

Τελευταία, μάλιστα, παρατηρείται  το φαινόμενο να θέλουν και να τεκμηριώσουν το έργο τους με επιχειρήματα του τύπου ότι το «έργο» τους αποτελεί «ελεύθερη έκφραση ιδεών». Και όταν κάποιοι εθελοντές καθαρίζουν τους βρωμισμένους χώρους  επαναφέροντάς τους στην αρχική κατάσταση (όπου αυτό είναι εφικτό) στοχοποιούνται γιατί λέει τους στερούν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση (όπως συνέβη πρόσφατα στη Θεσ/νίκη). Tι θα ακούσουμε ακόμη!

Οταν στο εξωτερικό πόλεις εκατομμυρίων κατοίκων διαφημίζουν τον αστικό τους πολιτισμό και τα κτίσματά τους χωρίς κανείς να διανοείται να τα μουντζουρώσει εδώ καμαρώνουμε κιόλας για το «έργο» μας!

Δεν περνάει επίσης απαρατήρητο το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι περνούν οργανωμένα από όλες τις συνοικίες της πόλης και των περιχώρων ανα γράφοντας στις προσόψεις των κατοικιών το γνωστό «ΠΑΣ7». Λες και οι Γιαννιώτες δεν υποστηρίζουν την τοπική ομάδα αλλα  πρέπει κάποιοι να τους το υπενθυμίζουν βανδαλίζοντας τις περιουσίες τους.

Πολλές φορές επίσης έχουν μουντζουρώσει και πραγματικά έργα όμορφης streetart, αναγράφοντας πάνω τους τα «πνευματώδη» συνθήματά τους.

Από την άλλη, και η Δημοτική Αρχή (και όχι μόνο η τωρινή) έχει αδιαφορήσει επιδεικτικά για το θέμα, το οποίο τώρα έχει οξυνθεί. Και ενώ θα έπρεπε από την αρχή να το δει ως κάτι ιδιαίτερα σοβαρό και σε συνεργασία με την αστυνομία, τους πολίτες αλλά και τους οπαδούς της τοπικής ομάδας να το αντιμετωπίσουν στη ρίζα του, θωρακίζοντας (και με κάμερες ασφαλείας) τη δημόσια περιουσία, το άφηνε απλώς να συμβαίνει.

Η πόλη μας πρέπει να είναι από τις πλέον βανδαλισμένες στη χώρα καθώς δύσκολα βλέπει κανείς κτίσμα, πινακίδα, τοίχο, άγαλμα που να μην έχει πέσει θύμα των σπρέι. Και όλα αυτά ατιμώτητα. Δεν θυμόμαστε να έχει συλληφθεί κάποιος γι’ αυτόν τον λόγο.

Τελευταίο κατόρθωμα ο βανδαλσιμός δύο ακόμη αγαλμάτων Κύπριων αγωνιστών στο πάρκο Κατσάρη το οποίο έχουν αναλάβει να «διακοσμήσουν» οπαδοί της τοπικής ομάδας.


Το συγκεκριμένο πάρκο, βέβαια, έχει βανδαλιστεί πολλάκις. Η περίφραξη της παιδικής χαράς έχει διαλυθεί, έχουν καταστραφεί τα επιδαπέδια φωτιστικά αλλά και ο υδροστρόβιλος που υπήρχαν εκεί, έχουν κοπεί -εν είδει επιδείξεως δύναμης- πολλά από τα μεταλλικά κάγκελα, έχουν μουντζουρωθεί με συνθήματα του ΠΑΣ τα τοιχία της λίμνης.

Αν η Δημοτική Αρχή θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει το φαινόμενο πρέπει να το κάνει με θάρρος και θα έχει το σύνομο των πολιτών μαζί της. Άλλωστε οι μασκοφόροι που μουντζουρώνουν την τέχνη δηλώνουν τις προθέσεις τους με σπρέει στο οδόστρωμα: «Η μόνη ελπίδα για δημιουργία είναι η καταστροφή».
Οι Σκεπτόμενοι Πολίτες στο blog τους http://ioannina2013.blogspot.gr/


Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι απλώς ενδεικτικές. Η πραγματικότητα είναι πολύ πολύ χειρότερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]