Με λαμπρότητα και φέτος κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στο Σούλι[φωτο]

Παρουσία του προέδρου Δημoκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου κορυφώθηκαν σήμερα  οι τριήμερες εορταστικές  εκδηλώσεις , σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της Ελευθερίας.
Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών ,νωρίς το πρωί τελέστηκε  Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου
Μητροπολίτου Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και
Πάργας κ. κ. ΤΙΤΟΥ ,για να ακολουθήσει με το πέρας αυτής μετάβαση των επισήμων και των λοιπών επισκεπτών στο Αμφιθέατρο.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας ,ενώ τον πανηγυρικό λόγο για τη σημερινή ξεχωριστή σημερινή  μέρα εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Τσαμάτος, Καθηγητή Μαθηματικής Ανάλυσης  του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι παρευρισκόμενοι εν συνεχεία παρακολούθησαν τη  μεγαλειώδη αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, για να ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση,προσκλητήριο Πεσόντων Σουλιωτών και κατάθεση στεφάνων  στο Ηρώο του Σουλίου.
Σε δηλώσεις του ο κ.Παυλόπουλος ανέφερε  :
"Το Επος του Σουλίου διδάσκει διαχρονικώς ότι για εμάς του Ελληνες ,η ελευθερία είναι κυριολεκτικά ,βιωματική κατάσταση .Μόνο ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε ,να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας ,να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί .Αυτό το αίσθημα της ελευθερίας μας οδηγεί και σήμερα να υπερασπιζόμαστε με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο και χωρίς ίχνος υποχωρητικότητας ,την κυριαρχία μας ,την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας ,άρα  την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς, οι Έλληνες,συνέχισε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας , το καθήκον μας τόσο έναντι της Πατρίδας μας και του Έθνους μας ,όσο και έναντι της Μεγάλης Ευρωπαϊκής μας οικογένειας".
Αναφερόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους ο κ.Παυλόπουλος υπογράμμισε πως οφείλουν και εκείνοι να πράξουν όσα τους αναλογούν και προκύπτουν απο το πνεύμα της Ευρ.Αλληλεγγύης
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε τη δήλωση του ,απευθύνοντας  έκκληση προς  όλους τους λαούς της Ευρώπης να σταθούν όσο είναι ακόμη καιρός στο ύψος των περιστάσεων .
Ο  Προέδρος της Δημοκρατίας  ανακηρύχθηκε  επίτιμος Δημότης Σουλίου ,στο Βουλευτήριο στη Σαμονίδα ,ιστορική έδρα του Δήμου ,μετά απο ομόφωνη απόφαση του Δημ.Συμβουλίου .
Κατά τον χαιρετισμό της η δήμαρχος κ.Σταυρούλα Μπραίμη και  απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησε την πολύτιμη  συμβολή του, για την ανάδειξη για τη διάσωση και και την ανάδειξη των μνημείων της ιστορικής περιοχής.
Τέλος ,παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις, με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε και φέτος  ο ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]