4ο Μνημόνιο: Πόσο… ομαδάρα είναι ο Πανελευσινιακός;

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

«Σε σωρευτικό επίπεδο την περίοδο 2018-2021 τα αρνητικά μέτρα θα είναι 4,9 δις ευρώ και τα θετικά αντίμετρα 7,6 δις ευρώ. Άρα ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα. Την τελευταία φορά που μέτρησα το 7 ήταν μεγαλύτερο από το 5. Άρα Τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά μέτρα», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Χωρίς να έχουμε τίποτε εναντίον του συμπαθούν σωματείου της Ελευσίνας που φέτος πέφτει από τη Β” στη Γ” Εθνική, μάλλον δεν πρόκειται ιδιαίτερα περί υπερομάδας. Συν τοις άλλοις, για να ισχυρίζεται κανείς πως ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα, θα πρέπει να έχει, όχι απλά σκοράρει, αλλά να έχει σκοράρει περισσότερο.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι καλή εφαρμόστρια των Μνημονίων. Ομολογουμένως, ούτε οι ξένοι δεν θα το περίμεναν το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται πράγματα που η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δεν δεχόταν, χωρίς να λέμε πως αυτό είναι καλό ή κακό. Μένουμε μόνο στα γεγονότα. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε πόσο…ομαδάρα είναι ο Πανελευσιανιακός.

Η κυβέρνηση κομπάζει εδώ και μέρες για τα αντίμετρα και για τη θετική δυναμική που θα έχουν για τους πολίτες και την οικονομία. Δεν έχω επίσης καμία αμφιβολία πως ορισμένοι πολίτες θα βγούνε κερδισμένοι. Για παράδειγμα, αν απλά σου μειώνεται το αφορολόγητο, τότε μπορείς να ρεφάρεις από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή και το επίδομα ενοικίου, για παράδειγμα. Πόσοι είναι αυτοί οι δυνητικά ωφελημένοι; Δεν το ξέρουμε, γιατί δεν έχει γίνει σοβαρή κωδικοποίηση των μέτρων. Η παρέμβαση όμως δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη για τον συνταξιούχο, ο οποίος χάνει μεγάλο μέρος ή και όλη την προσωπική του διαφορά, συνδυαστικά με τη μείωση του αφορολόγητου, και από την άλλη παίρνει ψίχουλα.

Πέρα από τα αντίμετρα, όμως, η κυβέρνηση αποκρύπτει τα μέτρα. Εδώ και μερικές μέρες, από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν ακούμε τίποτε για τα μέτρα. Σαν να μην τα παίρνουμε, σαν να παίρνουμε μόνο τα αντίμετρα. Ίσως θα ήταν πιο έντιμο, οι βουλευτές της κυβέρνησης να παραδεχθούν με θάρρος και σθένος πως πολλοί θα πονέσουν από τα μέτρα και να τα εξηγήσουν επίσης. Από την άποψη της πολιτικής στρατηγικής, όμως αυτό δεν συμφέρει. Και, πέραν των εργασιακών και των αντίμετρων, τα οφέλη της κυβέρνησης είναι περιορισμένα.

Οι δανειστές πάλι παίρνουν αυτό που θέλουν: μείωση του αφορολόγητου και άρα διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, αυστηρότερο πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις και ισχυρή δέσμευση για πολυετή υψηλά πλεονάσματα. Σε αντάλλαγμα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα προωθηθεί η ρύθμιση για το χρέος, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου στις αγορές.

Είναι, όντως, σαφές πως ο Πανελευσιανιακός έβαλε και ένα γκολ. Άντε, επειδή είμαστε γαλαντόμοι, δύο. Η Μπαρτσελόνα, όμως, όπως γίνεται πάγια σε αυτές τις περιπτώσεις, κέρδισε. Γιατί, στη δική σου μικροκλίμακα, εσυ μπορείς να πανηγυρίζεις για το ότι έβαλες δύο γκολ, αλλά τη νίκη την πήρε η μεγάλη ομάδα, γιατί απλά ξέρει πώς να το κάνει.

Και, επειδή πέρασε η εποχή που μαθαίναμε τα αποτελέσματα από την Αθλητική Κυριακή, ο καθένας μπορούσε να…δει το ματς και να κρίνει ποιος κέρδισε και ποιος έχασε. Καλό θα είναι, μέρες σαν τη σημερινή, που ψηφίζονται επαχθέστατα για τους πολίτες μέτρα, η μπάλα να μένει χαμηλά, ιδίως όταν τα αποτελέσματα δεν σε κολακεύουν και τόσο πολύ.
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]