ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Ιωάννινα:Μεγάλο Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο Για Δωρεάν-Δημόσια Υγεία[βίντεο-φωτο]

Μεγάλο Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για δωρεάν και δημόσια υγεία πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στα Ιωάννινα.
Συμμετείχαν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων,Αρτας,Αγρινίου ,Λευκάδας,Θεσπρωτίας και τα Σωματεία εργαζομένων Νοσοκομείου και ΚΥ Αρτας ,Κέρκυρας,Λευκάδας,Πρέβεζας,Δημοσίων Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου -Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων &Φαρμακοϋπαλλήλων .
Τα σωματεία συναντήθηκαν στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και  μετά απο σειρά ομιλιών απο τους εκπροσώπους των Σωματείων    προχώρησαν σε  μαχητική  πορεία -διαμαρτυρία στους κεντρικούς δρόμους των Ιωαννίνων, με  συνθήματα  για Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν και αγωνίζονται για την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα, ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος,καθώς και για πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλειςαλλά και ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων απ’ όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.
Οι εργαζόμενοι   συνάμα  απαιτούν  μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε Υγεία και Πρόνοια, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. αλλά και άμεσες προσλήψεις στα ασφαλιστικά ταμεία, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στο ΕΚΑΒ, στα ιδρύματα πρόνοιας και  άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών και των εργαζομένων σε ΜΚΟ και εργολάβους  και την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε Υγεία -Πρόνοια."
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ
Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι, συναγωνιστές
Η σημερινή κινητοποίηση έρχεται σε συνέχεια  δράσεων, από τα ταξικά σωματεία που  συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, ανάδειξης και διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα της υγείας στη περιοχή. Έρχεται σε συνέχεια του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Πρέβεζα που συμμετείχαν δεκάδες υγειονομικοί, εργάτες, λαός, γιατί η υπόθεση της υγείας δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς. Αφορά πρωτίστως τις λαϊκές οικογένειες.
Αν μιλήσουμε για τα προβλήματα της υγείας στη περιοχή θα λέγαμε ότι τα  νοσοκομεία της Λευκάδας, Πρέβεζας, Κέρκυρας  υπολειτουργούν λόγω έλλειψης  βασικών ιατρικών ειδικοτήτων. Οι ασθενείς  αναγκάζονται, για να βρουν την υγείας τους, να καταφεύγουν στους ιδιώτες εμπόρους υγείας και ένα μεγάλο μέρος  να μετακινείτε  στα νοσοκομεία της Άρτας και των Ιωαννίνων. Έτσι προκαλείται αιμορραγία  στα οικονομικά των οικογενειών τους, συμπιέζονται οι υγειονομικές δομές των μεγάλων νοσοκομείων της περιοχής και    εντατικοποιείται η δουλειά των υγειονομικών.
Η Πρωτοβάθμια υγεία και η πρόληψη είναι ανύπαρκτη με τις δομές τους, Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα υγείας, ΠΕΔΥ να έχουν κλείσει και να υπολειτουργούν. Στις δομές  πρόνοιας όπου απευθύνονται τα  πιο φτωχά, αδύναμα και με πολλά προβλήματα  λαϊκά στρώματα, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι κτλ, το άγριο τσεκούρωμα  των κρατικών δαπανών οδηγεί τις οικογένειες τους  σε απόγνωση. Μετατρέπει την κοινωνική υποχρέωση του κράτους για παροχές πρόνοιας,  σε ατομική και οικογενειακή υπόθεση του καθενός.
Η εμπορευματοποίηση των δομών υγείας και ο μετασχηματισμός τους που βρίσκεται σε εξέλιξη απαιτεί φτηνούς, ανακυκλώσιμους υγειονομικούς, (επικουρικούς, ΟΑΕΔ, εργολαβικούς). Συνεπάγεται κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και συντριβή των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Απαιτεί ασθενείς που θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες. Και επιδιώκουν κυβέρνηση, αστικά κόμματα και μεγαλοεπιχειρηματίες του χώρου της υγείας να συναινέσουμε και να βάλουμε και την υπογραφή μας στην υγειονομική φτώχεια  που μας οδηγούν.
Οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν πολύ πριν την οικονομική καπιταλιστική κρίση, από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και συνεχίζονται σήμερα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.   Έτσι πρόσφατα ψηφίστηκε νομοσχέδιο όπου με προγράμματα ΕΣΠΑ, φτηνούς εργαζόμενους και χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό,  επιδιώκει με «τροχονόμους» οικογενειακούς γιατρούς, να φιλτράρει και να βάλει εμπόδια στην προσέλευση των λαϊκών οικογενειών στα νοσοκομεία.
Στα νοσοκομεία, με τα καινούργια οργανογράμματα, σχεδιάζουν να κλείσουν, χιλιάδες κλινικές, τμήματα ακόμα και νοσοκομεία. Δεν τους ενδιαφέρει ότι είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της φθοράς της υγείας των εργαζομένων και του λαού, που προκαλείται από το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Αυτό δημιουργεί τις άθλιες συνθήκες δουλειάς, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την επιδείνωση των όρων διαβίωσης των λαϊκών οικογενειών, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την κακή και ανεπαρκή  διατροφή, την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και ασφάλειας της εργασίας κτλ. Όλα αυτά κοστίζουν στο κράτος των επιχειρηματιών.
Το καπιταλιστικό κέρδος είναι η αιτία της τραγικής κατάστασης που βιώνουν υγειονομικοί, ασθενείς και λαός και αυτό πρέπει να ξεριζωθεί. Το ζήτημα  της υγείας είναι πρωτίστως πολιτικό. Είναι ταξική επιλογή η στρατηγική που υλοποιείται χρόνια τώρα. Αυτό αποδεικνύεται από τις προτεραιότητες και αυτής της κυβέρνησης, που μπουκώνει με εκατ. ευρώ τους επιχειρηματίες, τους απαλλάσσει από φόρους, την ίδια ώρα που ληστεύει τους παραγωγούς όλου του πλούτου, δηλαδή το λαό. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις της  ΕΕ  και υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες στον κλάδο της υγείας και του φαρμάκου, δεν στηρίζονται μόνο στην κυβέρνηση για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Έχουν με το μέρος τους, και τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα που στήριξαν τα μνημόνια, που πίνουν νερό στο όνομα της Ε.Ε. Στηρίζονται τα συμφέροντά τους, και από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις αυτών των κομμάτων, μέσα στο κίνημα. Όπως η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Όσο κι αν φωνάζουν σήμερα, όσα καραβάνια κι αν οργανώσουν, έχουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στον κλάδο, γιατί στήριξαν και στηρίζουν τις βασικές επιλογές του κεφαλαίου, των μεγαλοεπιχειρηματιών και της Ε.Ε. Είναι οι ίδιοι που στήριξαν το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, τα απογευματινά ιατρεία, την επιχειρηματική δράση σε υγεία πρόνοια, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι αυτοί που δεν θέλουν στην Ομοσπονδία τους χιλιάδες ελαστικά απασχολούμενους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.
Φίλοι και φίλες
Υψώνουμε τείχος αντίστασης. Απέναντι στη καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε. Απέναντι σε ένα κοινωνικό σύστημα που σαπίζει και δεν μπορεί να προσφέρει τα στοιχειώδη στους λαούς. Απέναντι στο σύστημα που από τη μία δημιουργεί άνεργους και μισοάνεργους υγειονομικούς, γιατρούς, υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει πρόληψη στα σχολεία, στους τόπους που διαβιεί και εργάζεται η λαϊκή οικογένεια, δεν υπάρχει πχ παιδίατρος  στα νοσοκομεία  Πρέβεζας και Λευκάδας.  Καθημερινά, τα φάρμακα είναι πανάκριβα γιατί τα εμπορεύονται μια χούφτα φαρμακοβιομήχανοι, όλες οι λαϊκές ανάγκες  εμπορεύονται στο βωμό του κέρδους των ολίγων .
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινωνική συμμαχία. Με οργάνωση στα ταξικά σωματεία. Με όρους αντεπίθεσης και σύγκρουσης με τους πλουτοκράτες- παράσιτα που εμποδίζουν την κοινωνική πρόοδο και που η μόνη τους έγνοια είναι πως θα γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια τους, ξεζουμίζοντας και οδηγώντας στην κόλαση τους εργάτες. Να δημιουργήσουμε τη συμμαχία εκείνη που θα διεκδικήσει όλο το παραγόμενο κοινωνικό πλούτο που είναι ασύλληπτος.
Βαδίζουμε στο δρόμο που μπορεί να φαντάζει δύσκολος. ‘Έχει συσσωρευτεί  όμως, πολύ μεγάλη πείρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις. Απαιτεί εμείς οι ίδιοι  να βάλουμε τη σφραγίδα των εξελίξεων προς όφελος μας.  Σε αυτό το δρόμο θα κερδίζουμε δικαιώματα  αλλά και θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας σε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία. Με πολιτισμό και αθλητισμό σε μια εποχή με ασύλληπτα τεχνολογικά και επιστημονικά μέσα που τώρα καταστρέφονται γιατί δεν μπορούν να μπουν στην παραγωγή, διότι  δε αποφέρουν το μέγιστο κέρδος στους καπιταλιστές.



Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί στις 9.30 πανελλαδική συγκέντρωση έχει προγραμματίσει η ΠΟΕΔΗΝ .
Το  "Καραβάνι της Υγείας"   με πορεία  αναμένεται να   διέλθει από το κέντρο της πόλης, να φτάσει στη λίμνη, να επιβιβασθεί σε καραβάκια και να καταλήξει στο νησάκι Ιωαννίνων  όπου  θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]