Πυραγός καλείται να καταβάλει αποζημίωση 53.678 ευρώ στο Δημόσιο

Πυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος αποχώρησε από το Σώμα πριν περάσουν τα 10 χρόνια που ήταν υποχρεωμένος να παραμείνει στην υπηρεσία του αφού προηγουμένως εκπαιδεύτηκε ως χειριστής αεροσκαφών, καλείται να καταβάλει στο Δημόσιο το ποσό των 53.678 ευρώ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για την αποζημίωση υπέρ του δημοσίου κρίνοντας πως μετά την εκπαίδευση του ο Πυραγός ήταν υποχρεωμένος να εξαντλήσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής του καθώς «ο νομοθέτης επεδίωξε θεμιτώς να εξασφαλισθεί η στελέχωση του Σώματος από ικανούς και έμπειρους αξιωματικούς, οι οποίοι έλαβαν, με μέριμνα και δαπάνες του Δημοσίου, εξειδικευμένη εκπαίδευση από την ανωτέρω Σχολή».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η υποχρέωση της παραμονής στο Σώμα «αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν προώρως από την υπηρεσία» και συμπληρώνουν πως «οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώς τους, η οποία είναι δωρεάν, λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές και απολαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφαλίσεως».

Το Ανώτατο Δικαστήριο χαρακτηρίζει το νομοθετικό μέτρο της 10ετούς παραμονής εύλογο τονίζοντας πως είναι γνωστό εκ των προτέρων στον κάθε ενδιαφερόμενο .

Το ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί στους μισθούς που θα ελάμβανε ο Πυραγός από την ημέρα της αποχώρησής του από το Σώμα, το 2010, μέχρι το 2016 οπότε και συμπληρωνόταν η δεκαετία.

Η εκπαίδευση του αξιωματικού στη Σχολή Επαγγελματιών Χειριστών Αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας ξεκίνησε το 2001. Το 2003 απέκτησε πτυχίο χειριστή αεροπλάνων και στη συνέχεια, το 2006 , αυτό του επαγγελματία χειριστή ελικοπτέρων. Τέσσερα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης του ο Πυραγός υπέβαλε δυο αιτήσεις παραίτησης οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την υπηρεσία του.

Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να μην επανήλθε στην δουλειά του ενώ δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις για να δώσει εξηγήσεις καθώς διατάχθηκε σε βάρος του ένορκη διοικητική εξέταση. Τελικά, τα αρμόδια όργανα επέβαλαν στον Πυραγό την πειθαρχική ποινή της αποτάξεως επειδή απουσίαζε αυθαιρέτως από την υπηρεσία του και τον κάλεσε να καταβάλλει υπέρ του Δημοσίου «αποζημίωση 53.678,67 ευρώ για «την αποκατάσταση ισόποσης ζημίας που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο λόγω της αποτάξεώς του από το Πυροσβεστικό Σώμα πριν από τη συμπλήρωση δεκαετούς υποχρεωτικής παραμονής του σ’ αυτό».
πηγη newsbeast.gr
via:newsone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]