ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Ηπειρος Ανατροπής για τον Απολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου:


-Tοποθετήσεις του επικεφαλής της Ήπειρος Ανατροπής Κώστα Μπασιούκα και του Περιφερειακού Συμβούλου Σπύρου Πάικα.

-Διαφάνεια, συλλογική λειτουργία, αξιολόγηση προτεραιοτήτων, παραγωγικές χρηματοδοτήσεις και καλυτέρευση της ζωής των πιο αδύναμων συνανθρώπων μας ζήτησε από την Περιφερειακή αρχή Ηπείρου, με την τοποθέτησή της, η περιφερειακή παράταξη “Ήπειρος Ανατροπής”.

Ο επικεφαλής της παράταξης Κώστας Μπασιούκας ζήτησε την έγκαιρη ενημέρωση και ενασχόληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των μελών του, με θέματα επίκαιρα και διαχρονικά που απασχολούν τους Ηπειρώτες και στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση που να οδηγεί σε λύση των προβλημάτων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Ηπειρωτών.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου αντιμετώπισε και χειρίστηκε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των πολιτών και την πορεία του τόπου, όπως τη διαχείριση των απορριμμάτων, την λειτουργία των ΧΥΤΑ, αλλά και τη διαχείριση των λυμάτων σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον σχεδιασμό και τη δημιουργία μεγάλων φαραωνικών έργων τα οποία πρωτίστως εξασφαλίζουν κέρδος στους εργολάβους και φέρνουν σε δεύτερο πλάνο το όφελος πολιτών και των κοινωνιών του τόπου μας, αν δεν μεταφέρουν τα βάρη της λειτουργίας τους στις πλάτες των πολιτών. Aρκετές φορές αυτές οι ενέργειες παραβλέπουν ή αγνοούν τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη της Ηπείρου, μια ανάπτυξη δηλαδή με όραμα και αύριο, όσο και για την ουσιαστική προστασία και ανάδειξη του μοναδικού φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
Η περιφερειακή παράταξη “Ήπειρος Ανατροπής” εκτιμά ότι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Ήπειρο εξαντλείται από την Περιφερειακή Αρχή στη θεωρία και στη διοργάνωση εκθέσεων για την προώθηση των προϊόντων και ατομικών λύσεων χωρίς να εστιάζει στο πιο σημαντικό κομμάτι που είναι αυτό της στήριξης συνεργατισμού στην παραγωγή, μια στήριξη που αν ήταν ουσιαστική και αποτελεσματική, θα έκανε πιο ελκυστικό τον πρωτογενή τομέα και σε νέους ανθρώπους που αναζητούν διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Στην επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η Περιφέρεια Ηπείρου στη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, αλλά  και στη σύσταση Κέντρου Ηπειρωτικής Γαστρονομίας, δυο ενέργειες που θα συμβάλλουν θετικά στην στρατηγική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Ηπείρου αλλά και στη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ήπειρος Ανατροπής” Σπύρος Πάικας.
Επίσης αναφερόμενος στην έλλειψη δράσεων για τον Κοινωνικό Αθλητισμό από τη  πλευρά της Περιφερειακής Αρχής πρότεινε την συνεργασία της Περιφέρειας  με όλους τους Αθλητικούς φορείς της Ηπείρου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά άπορων οικογενειών ή άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού να υλοποιήσουν ένα όνειρο ζωής και να εγγραφούν εντελώς δωρεάν σε μια ακαδημία εκμάθησης ενός αθλήματος, κάτι που σήμερα αδυνατούν να το κάνουν για οικονομικούς λόγους.
Στις συνέπειες των πολιτικών επιλογών της Περιφερειακής  Αρχής Ηπείρου και προσωπικά του Περιφερειάρχη εστίασε την τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος της “Ήπειρος Ανατροπής” Βασίλης Τσίκαρης αναφέροντας πως το καθοριστικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί για να κρίνει κανείς τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής είναι: έχει ευθύνες η Περιφερειακή Αρχή και ο κ. Καχριμάνης για το γεγονός ότι η Ήπειρος ήταν και εξακολουθεί να είναι από τις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας αλλά και της Ευρώπης; Η απάντηση είναι σαφής κατά τον περιφερειακό σύμβουλο της “Ήπειρος Ανατροπής”. Η Περιφερειακή Αρχή έχει τεράστιες ευθύνες καθώς δεν είναι χθεσινή στη διαχείριση της εξουσίας στον τόπο μας.
Κανείς- σύμφωνα με τον κ. Τσίκαρη- δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίζεται με εύστοχο τρόπο την καθημερινότητα, η τεράστια όμως ευθύνη της για την έλλειψη αναπτυξιακής πνοής στην Ήπειρο, είναι ότι στο όνομα της καθημερινότητας απεμπόλησε τον βασικό της ρόλο να σχεδιάζει και να υλοποιεί αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
«Εξαιτίας αυτής της έλλειψης οράματος και σχεδιασμού, σήμερα, ύστερα από τόσα Ευρωπαικά πακέτα, εκτιμούμε σαν παράταξη, ότι η Περιφερειακή Αρχή απέτυχε να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα με τον βέλτιστο τρόπο για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου, απέτυχε να δώσει στους Ηπειρώτες ένα αύριο με δουλειά, κοινωνική προστασία, σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοκρατική αντιμετώπιση.»
ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ             ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΪΚΑΣ/ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Π.Σ. 27-03-2017
ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2016
Με τη σημερινή μου τοποθέτηση επιδιώκω να συμβάλλω δημιουργικά και με προτάσεις στην κατεύθυνση της καινοτόμας και πρωτοπόρας Περιφέρειας Ηπείρου, επισημαίνοντας θέματα που μπορούμε να προτάξουμε το επόμενο διάστημα και όχι να ασκήσω στείρα κριτική. Επέλεξα να ασχοληθώ με τους τομείς του αθλητισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής – γαστρονομίας, τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να τα δούμε αλληλένδετα μεταξύ τους και όχι αποσπασματικά με απώτερο στόχο την ακόμη καλύτερη προώθηση και ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος.
Εισαγωγικά τονίζω ότι είναι απόλυτα σεβαστές οι προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής και των Αντιπεριφερειαρχών και ειδικά στο θέμα της τουριστικής προβολής έχουν γίνει σοβαρά βήματα. Όμως ως Ήπειρος έχουμε πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις, πρέπει να στοχεύουμε στην πρωτοπορία και θεωρώ ότι απαιτούνται εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα έδιναν μια διαφορετική διάσταση στην ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του τουρισμού.  
- Θα ήθελα ως πρώτο σχόλιο να επισημάνω το γεγονός ότι στον τομέα του αθλητισμού γίνεται αναφορά (φτωχή βέβαια) από τρεις διαφορετικούς Αντιπεριφερειάρχες, παρόλο που την εν λόγω αρμοδιότητα την είχε ο κος Βασιλάκης. Αφήνω να ερμηνεύσει ο κάθε περιφερειακός σύμβουλος τι μπορεί να δείχνει αυτό…..
- Απουσιάζουν από τον σημερινό απολογισμό οι δράσεις για τον Κοινωνικό Αθλητισμό. ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ: Σε συνεργασία με όλους τους Αθλητικούς Φορείς της Ηπείρου, να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά απόρων Οικογενειών ή άλλων ευπαθών ομάδων να υλοποιήσουν ένα όνειρο ζωής, να εγγραφούν εντελώς δωρεάν σε μια ακαδημία εκμάθησης ενός αθλήματος και να μάθουν το άθλημα που αγαπούν και που μέχρι σήμερα αδυνατούσαν να το πράξουν για λόγους οικονομικούς. Διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για ένα παιδί και για τους γονείς του, να εγγράφεται σε μία ακαδημία εκμάθησης του αθλήματος που αγαπά και που μέχρι σήμερα, αδυνατούσε να το πράξει και δεν υπάρχει επίσης χειρότερο πράγμα για τους γονείς, όταν το παιδί τους, τους ζητάει να μάθει ένα άθλημα και λόγω αδυναμίας πληρωμής, δεν μπορούν να του ικανοποιήσουν αυτήν την επιθυμία. Σταδιακά αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τα παιδιά των προσφύγων.
- Ως συνδυασμό των δύο κατηγοριών (αθλητισμού και τουρισμού) προτείνω α) τη διοργάνωση στην Ήπειρο και υπάρχουν όλες οι προδιαγραφές για αυτό ημερίδας/διημερίδας με θέμα «Ήπειρος, Αθλητικός Προορισμός. Δυνατότητες – προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης» και β) τη διοργάνωση ημερίδας/διημερίδας με κάποια Αθλητική Ομοσπονδία σε άθλημα που θέλουμε να προβάλλουμε και μέσω αυτού να στοχεύσουμε στον αθλητικό τουρισμό. Κατά προτίμηση τον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό. Τονίζω ξανά όχι Ομοσπονδία από τις λεγόμενες πρωτοκλασάτες (ποδοσφαίρου, μπασκετ, βολευ κλπ) αλλά ενός αθλήματος που θέλουμε να αναδείξουμε αποκλειστικά για την Ήπειρο και μέσω αυτού να προσελκύσουμε μόνιμους επισκέπτες. Η περιοχή μας εξάλλου έχει όλες τις προδιαγραφές σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος για την κατοχύρωση εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Ξεκάθαρη στόχευση απαιτείται.      
- Απουσιάζουν από τις δράσεις τουρισμού τα δωρεάν σεμινάρια για επαγγελματίες του τουρισμού, που ως σκοπό τους θα έχουν την περαιτέρω επιμόρφωση και κατάρτιση των επαγγελματιών του τουρισμού και τα οποία μπορούν να γίνουν δωρεάν από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια, τους συλλόγους ξενοδόχων ακόμη και με εξειδικευμένους καθηγητές από ΙΕΚ για παράδειγμα.
- Απουσιάζει παντελώς η ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού όχι αποκλειστικά και μόνο μέσω του συνεδριακού τουρισμού αλλά με την προβολή ως συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ηπείρου των αξιόπιστων νοσοκομειακών δομών – ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
- Η τουριστική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου epirusforallseasons.gr δεν μας τιμάει καθόλου δεδομένου και τους κόστους κατασκευής της. Μια απλή σύγκριση με άλλες αντίστοιχες ιστοσελίδες άλλων Περιφερειών της χώρας αρκεί για να μας προβληματίσει έντονα. Δυστυχώς είμαστε ουραγοί των εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα σε ότι έχει να κάνει με την ψηφιακή εποχή. Εμείς όμως θέλουμε την Ήπειρο πρωτοπόρα παντού και φυσικά στον τουρισμό που αποτελεί ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ένα από τα βασικά μέσα για την οικονομική εκτόξευση της Ηπείρου, συνδυαζόμενος βέβαια και με τους τομείς του αθλητισμού, της αγροδιατροφής, της γαστρονομίας, του πολιτισμού.
- Κλείνοντας επισημαίνω την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε ΑΜΕΣΑ στη σύσταση Α) Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Ηπείρου και Β) Κέντρου Ηπειρωτικής Γαστρονομίας για την εξέλιξη της Περιφέρειας Ηπείρου και σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό. Δεν θα εστιάσω στο γεγονός ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα έπρεπε ήδη να είχαν αναληφθεί αλλά στο ότι μέσα από τη σύσταση, στήριξη και αξιοποίησή τους, μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή στην Ήπειρο, σε εποχή πρωτοπορίας και σε ότι αφορά την στρατηγική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας αλλά και σε ότι αφορά τη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσω των παραπάνω πετυχαίνουμε συντονισμένα και σαφώς με εξειδικευμένη προσέγγιση τα εξής: 1) Στρατ
ηγική Ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας  Ηπείρου, 2) Υποστήριξη της διαχείρισης του «Καλαθιού Προϊόντων της Ηπείρου» και προσανατολισμός των παραγωγών, 3) Ανάδειξη & προβολή των τυποποιημένων, ποιοτικών προϊόντων της Ηπείρου ενισχύοντας την ποιοτική τους ταυτότητα και την εμπορική τους αξία σε αγορές, εντός και εκτός της Ηπείρου, στην εσωτερική αλλά και στη διεθνή αγορά, 4) Ανάδειξη και προβολή των χώρων μαζικής εστίασης, ξενοδοχείων και εστιατορίων, με το σήμα «ηπειρωτική κουζίνα», 5) Υποστήριξη της δικτύωσης παραγωγών και επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού τομέα, 6) Υποστηρικτικές Υπηρεσίες προς τους παραγωγούς, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, 7) Το Κέντρο Ηπειρωτικής Γαστρονομίας, ως χώρος προβολής των πιστοποιημένων προϊόντων, χώρος γευσιγνωσίας, εκπαίδευσης και σεμιναρίων, με επίκεντρο το Ηπειρωτικό γαστρονομικό πρότυπο, την παραδοσιακή κουζίνα και την Ηπειρωτική διατροφή, 8) Δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής μάρκετινγκ για τα ηπειρωτικά προϊόντα, 9) Αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών πόρων, 10) Διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσα από: α) την αύξηση της κατανάλωσης ηπειρωτικών προϊόντων στις ξενοδοχειακές μονάδες της Ηπείρου και στους χώρους μαζικής εστίασης, β) την ενίσχυση και αξιοποίηση του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού κλπ, 11) Συνεχής κατάρτιση και επιμόρφωση των μελών της σύμπραξης, σε θέματα του αγροδιατροφικού τομέα.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2016
Κύριε Πρόεδρε,  κυρίες και κύριοι 
Θα ήθελα κατ’αρχάς να επαναλάβω μερικά αιτήματα της παράταξής μας που τέθηκαν επανειλημμένα από την έναρξη λειτουργίας του ΠΣ. Συγκεκριμένα αιτούμαστε να έχουμε έγκαιρα τις εισηγήσεις όλων των επιτροπών και του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) προκειμένου να υπάρχει χρόνος να τις μελετήσουμε στις παρατάξεις μας και να επιτελέσουμε τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση, ελεγκτικό και εποικοδομητικό. Η άποψη ότι στέλνονται εντός των νόμιμων προθεσμιών δεν σημαίνει πως βοηθάει στην επιτυχία του επαρκούς χρόνου διαλόγου.  Δεύτερο σας καλούμε να το ξανασκεφτείτε και να κάνετε τις συνεδριάσεις και της οικονομικής επιτροπής δημόσια σε αυτή την αίθουσα. Τέλος επισημαίνουμε ότι η καλύτερη επιλογή επίκαιρων και διαχρονικών θεμάτων σε όλα τα επίπεδα της Περιφέρειας θα βοηθήσει σε αυτό που εμείς τουλάχιστον επιδιώκουμε δηλ. στη διαφάνεια, τη συλλογική λειτουργία, την αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, τις παραγωγικές χρηματοδοτήσεις, στην καλυτέρευση της ζωής των πιο αδύναμων.
Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος θα σταθώ στην τοποθέτησή μας επιγραμματικά σε ορισμένα μόνο θέματα με αφετηρία την καλόπιστη κριτική μας και τη συμβολή μας στην ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας του ΠΣ. Για μας δεν έχει νόημα η λεγόμενη στείρα αντιπολίτευση. Χαιρετίζουμε προκαταβολικά τα όσα θετικά έγιναν από όσους έγιναν.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
1. Θα επιμείνουμε να στέλνονται πιο νωρίς εισηγήσεις για καλύτερη προετοιμασία.
2. Συζητήθηκαν 160 θέματα,  46 για το Περιβάλλον, 102 Προγραμματικές συμβάσεις και λίγα άλλα. Γενικά πληθώρα θεμάτων κατανέμονται με πολύ ελαστική αρμοδιότητα σε διάφορες επιτροπές (π.χ. παρεμβάσεις σε μνημεία άλλοτε στην Οικονομική Επιτροπή, Περιβάλλοντος ή στο Π.Σ.). Το (ελαστικώς) νόμιμον δεν είναι και ηθικόν ή ουσιαστικότερα δεν είναι αποτελεσματικό.
3. Σε ότι αφορά τη Διαχείριση των Απορριμμάτων τοποθετηθήκαμε συνοπτικά κατά τις επιμέρους συζητήσεις στο ΠΣ και στις επιτροπές για την ανάγκη υιοθέτησης του καλύτερου από το χειρότερο, θα υπογραμμίσουμε όμως πως οι επιλογές της πλειοψηφίας κατά τη γνώμη μας δεν είναι υπέρ των συμφερόντων των κατοίκων αλλά των επενδυτών και σε βάρος του περιβάλλοντος και του αισθήματος περί δικαίου.  Ας μην ξεχνάμε την υπόσχεση των αρμόδιων αρχών  ότι ο ΧΥΤΑ θα φύγει από το Ελληνικό σε 2-3 χρόνια.Για να μην είμαστε όμως άδικοι, την μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάντια μας σε αυτό το θέμα τη φέρουν οι πλειοψηφίες των Δημοτικών αρχών.
4. Το ίδιο προβληματική είναι και η διαχείριση των λυμάτων σε όλη την περιφέρεια με φαραωνικά και δυσλειτουργικά έργα στην περιφέρεια ενώ στον Νομό μας δεν έχουμε πειστεί ότι ο βιολογικός λειτουργεί κανονικά. Δεν συμφωνούμε με τις εργολαβίες για ασύστολα κέρδη αλλά με έργα οφέλους  πρώτα των πολιτών.
5. Για τις υποδομές και τα δίκτυα οι αδυναμίες του παρόντος έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν όταν οι τότε υπεύθυνοι δεν προέβλεπαν οραματικά αλλά πελατειακά. Θα σταθώ λίγο στο παράδειγμα της εξέλιξης μελετών και υλοποίησης στην οδό Σ. Νιάρχου όπου τα μικροσυμφέροντα και οι κωλυσιεργίες ακόμα μετά από 27 χρόνια παρά τις έντονες επισημάνσεις φορέων Νοσοκομείου και Πανεπιστημίου δεν έλυσαν κυρίως το κατεπείγον  πρόβλημα της γρήγορης και ασφαλούς πρόσβασης  στο ΠΠΓΝΙ.
6. Οι προγραμματικές συμβάσεις ενώ έχουν την επίφαση (να πω και τη πρόθεση) της εξυπηρέτησης της οικονομίας, της κοινωνίας και του πολιτισμού δεν μας έχουν πείσει ότι η επένδυση 1Ε αποδίδει 1,1Ε τουλάχιστο (αν όχι 2Ε) για να πούμε ότι έχουμε ανάπτυξη, δεν υπηρετούν πρακτικά την κοινωνία ως επί το πλείστον,  τον δε πολιτισμό τον χρησιμοποιούν για τη διαχείριση των κονδυλίων μέσα από άγνωστες ή μήπως πελατειακές δοσοληψίες. Ξαναθέτουμε το ερώτημα: ποιος προτείνει μία σύμβαση, πώς αξιολογείται συλλογικά, πως ιεραρχείται και από ποιόν κατάλογο έργων, ποιος είναι εν τέλει ο ουσιαστικός και εποικοδομητικός ρόλος της αντιπολίτευσης σε αυτές τις διαδικασίες.
7. Για τη συμμετοχή μας σε Διακρατικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα δεν έχουμε ενημερωθεί ποτέ για τα άμεσα  καταγραμμένα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις αφού η ενημέρωση είναι ελλειπής.
8. Για το ΕΣΠΑ προτείνουμε μία προγραμματισμένη συζήτηση εφ’όλης της ύλης.
9. Για το ΠΑΑ βρίσκεται σε φάση μελετών και θα θέλαμε μία ενημέρωση για το γενικό πλάνο.



ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
1. Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων δώσαμε έναν κατάλογο 10 θεμάτων προς συζήτηση με την έναρξη της λειτουργίας της. Το βασικότερο είναι η καταγραφή όλων των ιατροκοινωνικών-προνοιακών δομών  σε όλα τα επίπεδα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου (προσωπικό, άτομα που εξυπηρετούνται, καλυπτόμενες ανάγκες, διασυνδέσεις μονάδων κ.λπ.) ούτως ώστε να δούμε τι έχουμε και πως μπορούμε να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.  Το θέμα παρότι επανατέθηκε δεν βρήκε ανταπόκριση.  Οψόμεθα. Οι συνεδριάσεις είναι πολύ αραιές.
2. Η  θεματική Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Εθελοντισμού ασχολήθηκε με τα…πάντα από τη δωρεά μυελού των οστών, τις αιμοληψίες… χάντμπολ μέχρι και επισιτιστική βοήθεια. Προτείνουμε να την μετονομάσουμε σε… Αγίων πάντων! 
3. Στη θεματική στήριξης του πρωτογενή τομέα απ’ότι γράφετε στην εισήγηση το μόνο που απασχόλησε τους υπεύθυνους ήταν η προώθηση των αγροτικών προϊόντων και οι εκθέσεις. Το πώς παράγονται αυτά τα αγαθά και τι χρειάζεται μέχρι να πωληθούν ας το βρει και ας το κάνει μόνος του ο καθένας. Η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση ήταν και παραμένει στον αυτόματο πιλότο. Δεν χρειάζεται ούτε νέα γνώση και τεχνολογίες, ούτε επιμόρφωση, ούτε συνεργασίες, ούτε,  ούτε.. Χρεωθήτε κατά μόνας χάριν της ιερής ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Και μετά αναρωτιόμαστε πως πτωχεύσαμε.
4. Ο πολιτισμός και τα μνημεία είναι πολύ βαριές κουβέντες, Δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις και οι αναστυλώσεις. Είναι μία σύμπλοκη συλλειτουργία Υπουργείων, κύρια των δημόσιων υπηρεσιών, αιρετών,  σχετικών φορέων, συλλογικοτήτων και ατόμων. Αν όλοι αυτοί, με πρωτεργάτες τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, δεν συνεργαστούν και δεν σχεδιάσουν με βάση τα τοπικά μνημεία και την τοπική παράδοση με όραμα την εν γένει  πολιτιστική παιδεία, θα μείνουμε να μετράμε κακοστημένες ή πιασιάρικες εκδηλώσεις και ευρώ.
5. Η νεολαία μάς βλέπει μακριά της γιατί δεν καταφέραμε να την κάνουμε συμμέτοχη στη συζήτηση για το τι θέλει και πως. Ανάμεσά μας έχει κτιστεί ένα τείχος και δεν μας απασχόλησε ποτέ πως θα το γκρεμίσουμε και πως θα τους ωθήσουμε να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα θέλω τους ως ενεργοί πολίτες και όχι ως ψηφοφόροι. Δεν αρκούν λοιπόν οι από καθέδρας συμβουλές για τους εθισμούς αλλά η ενεργός εμπλοκή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι σε κάθε πτυχή του.
Στα σχόλια για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση από μερικούς θεματικούς αντιπεριφερειάρχες δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά για το ποιοι φταίνε που φθάσαμε εδώ , σε Εθνικό και τοπικό επίπεδο αλλά αντίθετα οι δυσκολίες αποδίδονται αβασάνιστα στην τωρινή κυβέρνηση. Εκτιμήσεις όπως «η καλπάζουσα ανεργία…» αν δεν είναι φραστική υπερβολή, δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα και υπηρετούν την καταστροφολογία και   όχι την αλήθεια.
Ευχαριστούμε για τις συνεργασίες, θετικές και ατελεσφορες τα μέλη του ΠΣ και τις Υπηρεσίες. Καλή επιτυχία στη νέα θητεία σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]