ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ Ένα Φαρ Ουέστ τρελοκομείο!!

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΡΤΑΣ
Ένα Φαρ Ουέστ τρελοκομείο


4 Απριλίου του 2015. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η σκοτεινή αίθουσα του «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ» έχει γεμίσει ασφυκτικά με κόσμο. Τα γέλια όσων παρευρέθηκαν εκείνο το βράδυ σε μία από τις προβολές μας που άρχισε να μνημονεύεται πριν καν τελειώσει, πρέπει να ακούστηκαν ανησυχητικά μακριά. Βλέπετε, το “Young Frankenstein” δεν επιβεβαίωσε μόνο τη φήμη του ως μία από τις καλύτερες κωμωδίες – παρωδίες από καταβολής σινεμά, αλλά απέδειξε έμπρακτα την κωμική ισχύ ενός διδύμου που, εκμεταλλευόμενο κάθε ευκαιρία, δεν παρέλειπε να «ταλαιπωρεί» τα στομάχια μας με τον δικό του, ανορθόδοξο τρόπο. Ο πρόλογος, φυσικά, αναφέρεται στους Μελ Μπρουκς και στον πρόσφατα αποθανόντα (29/8/16) Τζιν Γουάιλντερ.

10 Νοεμβρίου του 1968. Η ταινία «Δυο Τρελοί Παραγωγοί» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες των ΗΠΑ. Στην πρώτη συνεργασία των δύο ανδρών, ο πρώτος κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου στην παρθενική του δουλειά ως σκηνοθέτης/σεναριογράφος – γεγονός που τον εξέπληξε τόσο που δεν είχε ετοιμάσει, καν, κάποιον ευχαριστήριο λόγο - και ο δεύτερος κερδίζει την υποψηφιότητα για το Όσκαρ ‘Β Ανδρικού Ρόλου, ανεβάζοντας έτσι τα επίπεδα δημοτικότητάς του μετά το ντεμπούτο του στο πανί με το «Μπόνι και Κλάιντ» (ναι, με τους Γουόρεν Μπίτι και Φέι Ντάναγουει, ναι, αυτών που έκαναν την γκάφα στα φετινά βραβεία).

7 Φεβρουαρίου του 1974. Το «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες» εισβάλλει στις σκοτεινές αίθουσες όντας η 3η ταινία του Μπρουκς (είχε προηγηθεί «Το Μυστήριο με τις Δώδεκα Καρέκλες» το 1970) και η 2η όπου συνεργάζονται ξανά οι δυο τους. Στο μεσοδιάστημα ο Γουάιλντερ είχε κλέψει τις εντυπώσεις με το εκθαμβωτικό «Ο Γουίλι Γόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» ενώ είχε επιλεγεί και από τον Γούντι Άλεν για το ρόλο του Doctor Ross στο «Τα Πάντα Γύρω από το Σεξ». Αυτή τη φορά, όμως, η πρόθεση τους ήταν να μετατρέψουν το Φαρ Ουέστ σε ένα άνευ προηγουμένου τρελοκομείο, δημιουργώντας μία παρωδία των σπαγγέτι γουέστερν (που κυριάρχησαν στο σινεμά τη δεκαετία του ’60) που όμοια της δεν είχε υπάρξει αλλά απ’ ό,τι φάνηκε και στην πορεία, δύσκολα θα επαναληφθεί.

Ένας διεφθαρμένος πολιτικός επιβλέπει την κατασκευή μία σιδηροδρομικής γραμμής στο αχανές Φαρ Ουέστ, που πρέπει να περάσει μέσα από μία ξεχασμένη πόλη του. Για να μην ξεσηκωθούν οι κάτοικοί της και προκύψει πολιτικό σκάνδαλο, καταλήγει σε μία «σκανδαλώδη» απόφαση για την εποχή εκείνη: Να τους στείλει για σερίφη έναν μαύρο εν ονόματι Μπαρτ (Κλίβον Λιτλ) που εργαζόταν στην κατασκευή του έργου. Το χάος φαντάζει φτωχό σαν λέξη για να περιγράψει τις συνέπειες μιας τέτοιας πράξης αλλά για καλή του τύχη, συναντά στην πόλη έναν μπεκρή, πλην τίμιο λευκό εν ονόματι Τζιμ (Τζιν Γουάιλντερ) που κουβαλά τη φήμη του πιο γρήγορου πιστολιού στην πιάτσα, άσχετα αν δεν πείθει ότι μπορεί να πετύχει ούτε ελέφαντα απ’ το μισό μέτρο.

Η (ξεκαρδιστική) συνέχεια επί της οθόνης, αλλά δεν γίνεται να μην σταθούμε στον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα του έργου όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο. Βλέπετε, το «Μπότες, Σπιρούνια και Καυτές Σέλες» δεν ήταν απλά η ταινία που καθιέρωσε ένα από τα καλύτερα κωμικά δίδυμα της 7ης τέχνης. Πρόκειται για μια ωδή ενάντια στο ρατσισμό, κατά κύριο λόγο, αλλά και στην πολιτική διαφθορά, που παρουσιάζεται με «χοντροκομμένο» τρόπο διότι πολύ απλά, καταπιάνεται με ζητήματα που γεννιούνται από χοντροκομμένους ανθρώπους. Με την υπερβολή να είναι διάχυτη σε κάθε καρέ της (εξάλλου μιλάμε για παρωδία) πετυχαίνει το στόχο της με χαρακτηριστική ευκολία διότι κουβαλάει μαζί της το πανίσχυρο όπλο που λέγεται χιούμορ.

26 Μαρτίου του 2017. Το «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ» θα ανοίξει τις πόρτες του έχοντας ως οικοδεσπότες κάποιους παλιούς γνώριμούς μας και αν κρίνουμε από την πρώτη φορά, ξέρουμε τι να μας περιμένει. Η άνοιξη προκαλεί χαμόγελα οπότε ας την υποδεχτούμε κατάλληλα.

Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της ΚΛΑΡΤ)

Σκηνοθέτης: Mel Brooks
Σενάριο: Mel Brooks
Πρωταγωνιστούν: Cleavon Little, Gene Wilder, Slim Pickens

Κυριακή 26 Μαρτίου, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ

Έναρξη Προβολής: 17:00

Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]