Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Α.Τ Βορείων Τζουμέρκων[PHOTOS]

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων

Στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων παρέστη σήμερα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων στεγάστηκε στο κτίριο «Τσίρκα», που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και αποτελεί δείγμα νεότερης παραδοσιακής Τζουμερκιώτικης αρχιτεκτονικής. Το κτίριο αποτελεί δωρεά του Δημοσθένη Τσίρκα, που γεννήθηκε το 1883 στα Πράμαντα Ιωαννίνων και στο παρελθόν στέγασε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και αγροτικό ιατρείο.

Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην ομιλία του ανέφερε:

« Όσες φορές ο δρόμος μ’ έχει φέρει προσκυνητή στον τόπο της καταγωγής μου, στην τραχειά μα όμορφη Τζουμερκιώτικη γη, κατά έναν αδιευκρίνιστο αλλά όχι δυσερμήνευτο λόγο, έρχονται στο μυαλό μου οι νοσταλγικοί στίχοι του συντοπίτη μας ποιητή Κώστα Κρυστάλλη:

“Μπεζέρισα να περπατώ στου κάμπου τα λιοβόρια.

Θέλω τ’ αψήλου ν’ ανεβώ, ν’ αράξω θέλω, αητέ μου,

μέσ’ την παλιά μου κατοικιά, στην πρώτη τη φωλιά μου,

θέλω ν’ αράξω στα βουνά, θέλω να ζάω μ’ εσένα”

Συγχωρέστε μου την ποιητική εισαγωγή σ’ έναν μικρό χαιρετισμό που δεν έχει σκοπό να σας κουράσει · πιστεύω όμως πως με καταλαβαίνετε · γιατί η νοσταλγία του ξενιτεμένου είναι, θαρρώ, κοινό χαρακτηριστικό όλων όσοι γεννήθηκαν σ’ αυτόν εδώ το φτωχό τόπο και ξενιτεύτηκαν με μια προοπτική μιας καλύτερης ζωής.

Όμως, το να ζεις μακριά από τον τόπο σου, ούτε η νοσταλγική του θύμηση, ούτε ο μύχιος πόθος και η προσμονή της επιστροφής, ούτε οι καθημερινές ευκολίες και τα υλικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η διαβίωση στα μεγάλα αστικά κέντρα ή και σε άλλες χώρες, αρκούν να αναπληρώσουν το μεγάλο αυτό κενό, το βαθύ αυτό παράπονο που κατά τρόπο εξαίσιο αποτυπώνεται στους στίχους του μεγάλου “…τραγουδιστή του βουνού και της στάνης”.

Γι’ αυτό, ο τόπος αυτός, ο .....ξεχασμένος κι από το Θεό, όπως, καθ’ υπερβολή βεβαίως, έλεγαν ή ακόμη και σήμερα ίσως λένε κάποιοι γονείς και οι παλαιότεροι συντοπίτες μας αναθυμούμενοι τις κακουχίες και τα βάσανα της σκληρής ζωής της ηπειρωτικής υπαίθρου, πρέπει να μείνει «ζωντανός»· πρέπει να δώσουμε νέα προοπτική στους ανθρώπους που παραμένουν εδώ, που ζουν εδώ, διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας· και, γιατί όχι; να επιτρέψουν και στους νέους της περιοχής να ζήσουν και να ευημερήσουν εδώ στον πατρογονικό, το δικό τους τόπο.

Πρέπει, λοιπόν, να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον τις στοιχειώδεις εκείνες προϋποθέσεις που θα εξυπηρετούν την προοπτική αυτή· που θα διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που θα παρέχουν τα εχέγγυα της προστασίας, της ασφάλειας και της εξυπηρέτησής τους, που θα δίνουν διέξοδο στις ανησυχίες και τις βιοποριστικές ανάγκες ιδίως των νέων ανθρώπων, που θα ενθαρρύνουν τους επισκέπτες που επιθυμούν να ζήσουν τις συνήθειες και να θαυμάσουν την πλούσια φυσική ομορφιά των Βορείων Τζουμέρκων.

Μια από τις βασικές αυτές προϋποθέσεις πραγματώνεται, σήμερα, εδώ.

Γιατί, τα εγκαίνια του νέου κτιρίου στο οποίο θα στεγάζεται, πλέον, το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων, συνιστά και σηματοδοτεί πολύ περισσότερα από μια απλή τελετή εγκαινίων μιας δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς:

· δεν αποτυπώνει απλώς τη σταθερή βούληση της Πολιτείας και της Ελληνικής Αστυνομίας να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την αστυνομική παρουσία και το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής,

· δεν επιβεβαιώνει την ούτως ή άλλως αυτονόητη ανάγκη να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του δήμου στην καθημερινότητά τους,

· δεν αποτελεί μια απλή οργανωτική ρύθμιση στο πλαίσιο του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού προγράμματος αναδιάταξης-αναδιοργάνωσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρωτίστως, η σημερινή τελετή, αναδεικνύει και αποδεικνύει κάτι ακόμη πιο σημαντικό · τη σύμπραξη, τη σύμπνοια, τη συνεργασία, την κοινή αντίληψη, το κοινό ενδιαφέρον της Ελληνικής Αστυνομίας και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκπροσωπείται από το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Κι αυτό, κατά την εκτίμησή μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Η δωρεάν παραχώρηση χρήσης του κτιρίου «Τσίρκα», του κτιρίου στο οποίο θα στεγάζεται το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, δείχνει την επιθυμία του δήμου και των δημοτών όχι μόνον να διατηρηθεί η αστυνομική παρουσία στην περιοχή αλλά και να συνεισφέρουν εμπράκτως στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της τοπικής αστυνομικής Υπηρεσίας, ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο της διοικητικής της λειτουργίας και να εξασφαλιστούν πόροι, οι οποίοι θα διατεθούν στη βελτίωση των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων.

Δείχνει, ακόμη, πως αυτή η αρμονική αμφίδρομη σχέση που εγκαθιδρύεται σήμερα μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση της δημιουργίας των προϋποθέσεων ομαλότητας, ασφάλειας και συνεργασίας που θα επιτρέψουν στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας να παραμείνουν και να ευημερήσουν στο τόπο τους, και στους .....ξενιτεμένους ίσως εύχομαι να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες της επιστροφής.

Θέλω λοιπόν, από αυτή τη θέση που η αγαθή τύχη μου αξίωσε, τη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, να ευχαριστήσω από καρδιάς το δήμαρχο και τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του δήμου Βορείων Τζουμέρκων για την προσφορά τους, όλους τους δημότες για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους προς την Ελληνική Αστυνομία και όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλλαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Θέλω, επίσης, να ζητήσω από τον Διοικητή και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων να ανταποδώσουν με το έργο, τη συμπεριφορά και την προσφορά τους προς την τοπική κοινωνία, την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία η δημοτική αρχή και οι πολίτες του δήμου τους περιβάλλουν.

Θέλω, τέλος, να ευχηθώ στους κατοίκους της περιοχής, στους συμπατριώτες μου μόνιμους κατοίκους των Τζουμέρκων, να είναι πάντα καλά, υγιείς, δυνατοί, και καλότυχοι ώστε να διαφεντεύουν τον τόπο μας και να κρατούν άσβηστα τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας.

Σε λίγο θα ακολουθήσει η διαδικασία κοπής της κορδέλας ουσιαστικά για τα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Τμήματος.

Δεν σας κρύβω πως για έναν Αρχηγό της Αστυνομίας δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή από το να δούμε σε λίγο αυτήν την εικόνα. Δύο νέους ανθρώπους, δύο εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας και της τοπικής κοινωνίας από κοινού, μ’ αυτήν τη συμβολική κίνηση των εγκαινίων, να θέτουν τη στέρεη βάση της συνεργασίας, της συνύπαρξης, της συνοχής· τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε σύγχρονης, πολιτισμένης, δημοκρατικής και με ευοίωνη προοπτική κοινωνίας. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την παρουσία σας .»

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Ιωάννης Σεντελές.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας Βασίλειος Μιχελάκης, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου, Δημήτριος Μαυρογιώργος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, οι Βουλευτές Ιωαννίνων Ιωάννης Στέφος και Ιωάννης Καραγιάννης, ο Βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος και η Αντιδήμαρχος Παναγιώτα Αντωνάκη-Αηδόνη ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Επίσης παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Βοηθός Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου Ταξίαρχος Ευάγγελος Βόγλης, ο εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας Συνταγματάρχης Νικόλαος Μπόχτης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, Αντιπύραρχος Γεώργιος Χαβέλας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Βασιλάκος καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικού προσωπικού και ενώσεων αποστράτων.

Επιπλέον, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, έχει σήμερα το βράδυ προγραμματισμένη συνάντηση, στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων, με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο Χρήστο Δραγατάκη, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ηπείρου, Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και τους Διοικητές των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Ηπείρου. Τέλος ο κ. Αρχηγός θα συναντηθεί και με εκπροσώπους τοπικών συνδικαλιστικών Ενώσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]