Οι προτάσεις της κυβέρνησης στο Eurogroup με «όπλο» την έκθεση για το ΔΝΤ

Στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα σε ό,τι έχει να κάνει με το ελληνικό ζήτημα, το οποίο αναμένεται πως θα είναι από τα κεντρικά που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης υπάρχουν συγκρατημένες προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα, κυρίως γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της για μηδενική λιτότητα, όπως επανέλαβε και χθες, Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Δημήτρης Τζανακόπουλος (δείτε εδώ).
Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει το να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Καθώς όμως το δημοσιονομικό μίγμα είναι στο πυρήνα της συζήτησης, η ελληνική πλευρά προσέρχεται με ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα της, την έκθεση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ (δείτε εδώ), σύμφωνα με την οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υποπέσει σε «χονδροειδή λάθη» σε σειρά οικονομικών δεικτών και στοιχείων.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ο οποίος βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, κάνει προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν έστω και την τελευταία στιγμή πριν το Eurogroup οι διαφορές που υπάρχουν με το ΔΝΤ και να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, «το πιο πιθανό σενάριο για την εξέλιξη του Eurogroup είναι να επέλθει η περιβόητη πολιτική συμφωνία, χωρίς ωστόσο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση», κάτι που σημαίνει ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν το επόμενο διάστημα στην Αθήνα για να προχωρήσουν την ολοκλήρωσή της σε τεχνικό επίπεδο.
Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ενώ από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετείχαν ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και ο επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο. Από το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ενώ από τον ESM συμμετείχε ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Μπενουά Κερέ.

Δεν περιμένει συμφωνία η Γερμανία
Πάντως, η Γερμανία φρόντισε να ρίξει τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, είπε ότι «δεν περιμένουμε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, εξέφρασε την ελπίδα οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα εντός ενός εύλογου διαστήματος.
Πάντως, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, άφησε να διαφανεί μια αισιοδοξία σχετικά με την έκβαση της συνεδρίασης.
«Θέλουμε όλοι να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζουμε» ανέφερε και σημείωσε: «Τα πράγματα στην ευρωζώνη πάνε καλά και από ότι φαίνεται τα πράγματα και στην Ελλάδα πηγαίνουν καλά. Το περιβάλλον είναι δύσκολο αλλά είμαστε σε καλό δρόμο».
Ωστόσο, για άλλη μια φορά απέρριψε την κουβέντα για το χρέος. «Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική, το σημαντικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος το σημαντικό είναι η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών αλλά γι’ αυτό η χώρα χρειάζεται περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία», είπε.

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Να κάνουμε το τελευταίο βήμα μαζί με το ΔΝΤ»
Από την πλευρά του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ότι πρέπει να γίνει «το τελευταίο βήμα μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)».
«Η θέση του Ταμείου δεν έχει αλλάξει» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ και επανέλαβε πως «θέλει να συμμετάσχει, έχοντας ως προϋπόθεση ένα σοβαρό πρόγραμμα, με βαθιές μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους». Επίσης, ξεκαθάρισε ότι «τα θέματα ρευστότητας δεν είναι τόσο σημαντικά, καθώς δεν υπάρχουν έντονες ανάγκες».
Ο επικεφαλής του Eurogroup έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και υπογράμμισε την «ανάγκη ανάκαμψης της εμπιστοσύνης». Γι’ αυτό, τόνισε, «πρέπει να τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση».
Ερωτηθείς για τις εντατικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του Eurogroup, διευκρίνισε ότι «είχαμε συζητήσεις για να ξεκαθαρίσουμε τον δρόμο επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα». «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και στη συνεδρίαση. Έχουμε καλύψει αρκετό δρόμο, και ελπίζω να συνεχίσουμε να τον καλύπτουμε» κατέληξε.

Π. Μοσκοβισί: «Παράλογο να μιλάμε για Grexit»
Αισιόδοξος για μία θετική σύσκεψη εμφανίστηκε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup είπε ότι «υπάρχουν όλες οι παράμετροι, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα», εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του για μία αίσια έκβαση.
Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «είναι παράλογο να μιλάμε για Grexit. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι» και σημείωσε ότι οι Έλληνες «είναι ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ.
Κατά τον ευρωπαίο επίτροπο, «αν τα κλιμάκιά μας επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα είναι μια επιτυχία». Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε και υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «το ΔΝΤ μας δίνει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα, είναι πολύ σημαντικός εταίρος». Πρόσθεσε ακόμη ότι «ρόλος της Κομισιόν, είναι να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα πατάξουν την ανεργία και θα ωθήσουν τις επενδύσεις», ενώ καταλήγοντας είπε ότι «χρειάζονται μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που θα αντιμετωπίσουν την ανεργία».
 ★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]