ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Νίκος Παπάς έκανε το σωστό για την εθνική στρατηγική και την επιχειρηματικότητα

Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος

Όταν βγήκε ο Σαμαράς και εξήγγειλε την παροχή δωρεάν Wi-Fi σε όλη την Ελλάδα, κάναμε τότε όλοι χαβαλέ και πλάκα. Η εξαγγελία αντιμετωπίστηκε σαν ανέκδοτο κι έπεφτε γέλιο με το “Wi-Fi στις στάνες». Σήμερα όλοι κατανοούμε πολύ καλύτερα την αξία του Wi-Fi και πόσο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει μέσα στην καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα, από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μέχρι την εκπαίδευση και την υγεία. Μακάρι λοιπόν να είχε υλοποιηθεί εκείνη η εξαγγελία. Αυτό το επισημαίνω και ως αυτοκριτική, διότι κι εμείς εκείνη την περίοδο, ως blog, παρασυρθήκαμε από το «κλίμα» που είχε δημιουργηθεί στα social media και το διαδίκτυο και αδικήσαμε την προσπάθεια.

Καλό είναι λοιπόν να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας, άσχετα με το πόσο ικανοποιημένος μπορεί να είναι κάποιος από μια κυβέρνηση. Αν γίνεται κάτι σωστό, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο και να μην αλέθονται τα πάντα μέσα στις μυλόπετρες είτε της καταστροφολογίας, είτε του χαβαλέ.

To χαβαλετζίδικο «τρολάρισμα» για την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία που εξήγγειλε ο Νίκος Παπάς είναι παντελώς αδικαιολόγητο. Η πλάκα πρέπει να έχει και όρια, διαφορετικά θα καταλήξουμε χώρας της πλάκας, αν δεν είμαστε ήδη. Η λογική του «όλα τα’ χει η Μαριορή…» είναι το άλλοθι για να μη γίνεται τίποτα αληθινό χρήσιμο, καινοτόμο και πρωτοποριακό σε αυτή τη χώρα. Και εν πολλοίς αυτό οφείλεται στην τεράστια άγνοια που υπάρχει στην κοινωνία σχετικά με το τι κάνουν κάποιοι Έλληνες που έχουν μυαλό και το βάζουν να δουλέψει.

Η κοινωνία αγνοεί πως αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα ένας διόλου ευκατοφρόνητος αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας.

Η κοινωνία αγνοεί πως υπάρχει Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών.

Η κοινωνία αγνοεί το si-Cluster, ένα συνεργατικό δίκτυο εταιρειών και φορέων που ασχολούνται με τη διαστημική τεχνολογία και εργάζονται με επιτυχία πάνω σε διεθνή και ευρωπαϊκά projects.

Η κοινωνία αγνοεί πως η Ελλάδα έγινε μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος επί διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή κι έχει κάθε λόγο να αξιοποιεί προς εθνικό όφελος αυτή τη συμμετοχή.

Η κοινωνία αγνοεί πως υπάρχουν ελληνικές συνεργασίες σε διάφορα διαστημικά προγράμματα όχι μόνο ευρωπαϊκά, αλλά ε και της NASA, και της FSA (Ρωσία).

Η κοινωνία αγνοεί πως έχουμε κέντρα διαστημικών ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και σε Παν/μια.

Η κοινωνία αγνοεί πως για την Πολιτική Προστασία μιας χώρας είναι πλέον απαραίτητη η διαστημική τεχνολογία. Και είναι εντυπωσιακό και αναγνωρισμένο το έργο που έχει να επιδείξει στον τομέα αυτό η διαστημική τεχνολογία “made in Greece”.

Η κοινωνία αγνοεί την ανάγκη να υπάρξει ένα κέντρο συντονισμού όλων αυτών των δραστηριοτήτων που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανικής και επιστημονικής αριστείας του κλάδου στη χώρα.

Η άγνοια που γίνεται χαβαλές κι απαξιώνει τους πάντες και τα πάντα μεταδίδεται σαν «ιός» που μολύνει τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας. Ας ανοίγουν μόνον φούρνοι και καφέ τότε, διότι δεν είμαστε ικανοί για τίποτα περισσότερο από αυτό. Αλλά είναι τραγελαφικό οι ίδιοι που αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τέτοιες πρωτοβουλίες, να είναι και οι ίδιοι που μετά διαμαρτύρονται τάχα μου για το ότι «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» ή για το φαινόμενο του brain drain, δηλαδή της φυγής των ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό.

Ο Νίκος Παπάς έκανε το σωστό. Το οποίο εδώ που τα λέμε είναι και το αυτονόητο, για μια χώρα που οφείλει να έχει έστω και μια στοιχειώδη σοβαρότητα. Και μακάρι να καταφέρει η Υπηρεσία αυτή να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις γνώριμες υπηρεσίες του δημοσίου, καταφέρνοντας να αποτελέσει κι ένα θετικό πρότυπο για το πώς μπορούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας να κάνουν μαζί δουλειές και να πετυχαίνουν.

Σίγουρα όμως είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός πως ζούμε σε μια χώρα που οι περισσότεροι αρνούνται να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και μένουν στη νοοτροπία του «πέσε πίτα να σε φάω». Αλλά ο ουρανός δεν βρέχει πίτες, πολύ δε περισσότερο ΑΕΠ. Εκτός κι αν περιμένουν όλοι αυτοί οι χαβαλετζήδες τίποτα εξωγήινους, οπότε και δικαιολογείται να είναι τόσο… ούφο!

ΥΓ: Ο Νίκος Παπάς αποδεικνύει επίσης πως έστω και αργά αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ την αξία της επιχειρηματικότητας. Τουλάχιστον αυτός στον τομέα του. Και μακάρι να βρει μιμητές στην κυβέρνηση, διότι έτερος υπουργός σχεδίαζε να πάει στη Χαλκιδική να μιλήσει για την τοπική ανάπτυξη κι αντί να πάει στη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση που έχει γίνει στα Μεταλλεία Χαλκιδικής προγραμμάτιζε να πάει στην Ιερισσό, στο στρατηγείο των αντιδρώντων. Και δεν μιλάμε για έναν οποιοδήποτε υπουργό αλλά για τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου. Ποια ανάπτυξη θα έρθει έτσι;
 rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]