Καταγγελια σοκ: Αρνήθηκαν φάρμακο σε καρκινοπαθή γιατί δεν αναγραφόταν το προσδόκιμο επιβίωσής του;

Ημερησία:Την άμεση αντίδραση του ΕΟΠΥΥ προκάλεσαν τα ερωτήματα που έθεσε σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με την αναγραφή στη συνταγή ασθενούς, του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του, προκειμένου να του εγκριθεί φάρμακο υψηλού κόστους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπως αναφέρει, πληροφορήθηκε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων, τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.
Για το συγκεκριμένο ασθενή, απαντά ο ΕΟΠΥΥ, εξετάσθηκαν τα ιατρικά δεδομένα από την επιτροπή και κατά την αξιολόγηση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις στον υποβληθέντα φάκελο. Η επιτροπή ζήτησε από το θεράποντα ιατρό να προσκομίσει τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να κατατεθεί εκ νέου ο φάκελος και να επανεξεταστεί το αίτημα χορήγησης του φαρμακευτικού σκευάσματος. Σημειώνεται ότι ήδη η επιτροπή έχει εγκρίνει τη χορήγηση του φαρμάκου σε περισσότερους από 35 ασθενείς.
Από την πλευρά του ο ΙΣΑ είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στη συνταγή του ασθενή.
"Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής τη στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει τη συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής" τόνιζε χαρακτηριστικά ο ΙΣΑ.
Πάντως η διοίκηση του οργανισμού επισημαίνει ότι αίτηση χορήγησης φαρμακευτικών σκευασμάτων προς τον ΕΟΠΥΥ, εξετάζεται από την αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και Φαρμάκων Εξωτερικού, η οποία απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, ιατρούς του ΕΣΥ.
"Η αξιολόγηση κάθε αιτήματος γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα του ασθενούς και τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν διεθνώς. Η απόφαση έγκρισης ή απόρριψης μιας αίτησης λαμβάνεται αποκλειστικά με επιστημονικούς όρους", επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ.
Ο Οργανισμός αποδέχεται τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και προτεραιότητά του παραμένει το όφελος τους ασθενούς, τονίζεται σε απάντηση δημοσιευμάτων, ενώ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την προβλεπόμενη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων (ογκολογικά κ.α.).
"Η ιατρική κοινότητα έχει αποφανθεί και έχει αποδεχτεί τη διαδικασία χορήγησης ειδικών φαρμάκων, όπως το συγκεκριμένο σκεύασμα" καταλήγει η απάντηση του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]