ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις τις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες

Η ΕΕ προειδοποίησε χτες (8 Φεβρουαρίου) ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο κυρώσεων στα κράτη μέλη τον επόμενο μήνα, εάν αποτύχουν να μοιραστούν το βάρος των αιτούντων άσυλο που έχουν εγκαταλειφθεί στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς επέκρινε τις χώρες της ΕΕ για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν υποδεχθεί μόνο 12.000 από τους 160.000 Σύρους και άλλους πρόσφυγες, οι οποίοι πρέπει να μεταφερθούν από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της ΕΕ μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ελπίζουν σε «αμοιβαία πίεση» η οποία θα πείσει τις απείθαρχες χώρες, αλλά ότι επίσης θα εξετάσει την επιβολή κυρώσεων, αν δεν υπάρξει καμία πρόοδος μέχρι την επόμενη έκθεσή της σχετικά με το θέμα. η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί το Μάρτιο.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε άλλες επιλογές, εάν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τίμερμανς σε συνέντευξη Τύπου. «Η Επιτροπή θα μπορούσε να ξεκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει και θα εξετάσει σίγουρα αυτό το ενδεχόμενο». Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να έλθουν αντιμέτωπες με μεγάλες οικονομικές κυρώσεις από την Επιτροπή, εάν παραβούν τους κανόνες της Ένωσης. Ο Τίμερμανς προσέθεσε ότι είναι «εξαιρετικά άδικο» να αφεθούν η Ελλάδα και η Ιταλία μόνες τους να προσπαθούν να πιέσουν άλλες χώρες, ιδίως τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, όπου υπάρχει αντίσταση στην μουσουλμανική μετανάστευση.

Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προτείνει την καταβολή συνεισφοράς «αλληλεγγύης» αντί να υποδεχθούν μετανάστες. Αλλά χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία επιμένουν ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αποφύγει το καθήκον της να υποδεχτεί έναν ελάχιστο αριθμό προσφύγων σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο άρχισε να ισχύει από τον Σεπτέμβριο του 2015. Σε έναν πιο αισιόδοξο τόνο, ο Τίμερμανς , δήλωσε ότι τα κράτη μέλη έχουν πλέον δεχτεί 14.000 πρόσφυγες απ ‘ευθείας από στρατόπεδα της Μέσης Ανατολής, περισσότερο από το μισό του στόχου των 22.000.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]