ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τα πλαστά φυτοφάρμακα πλήγμα για την οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση

Τα πλαστά φυτοφάρμακα αποτελούν πλήγμα για τη βιομηχανία της ΕΕ, τα φορολογικά της έσοδα, και τα επίπεδα απασχόλησης, σύμφωνα με τα πορίσματα μιας νέας έκθεσης.

Η έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες (8 Φεβρουαρίου) από το Γραφείο για την Πνευματική Ιδιοκτησία της ΕΕ (EUIPO), εκτιμά ότι η νόμιμη βιομηχανία χάνει περίπου 1,3 δις € των εσόδων της σε ετήσια βάση, λόγω των πλαστών φυτοφάρμακων, ενώ η άμεση επίδραση στην απασχόληση είναι επίσης σημαντική. Ειδικότερα, η έρευνα επισημαίνει ότι περίπου 2.600 άμεσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ΕΕ και οι έμμεσες, χαμένες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να ανέλθουν τις 11.700.

«Αν προστεθούν οι παράπλευρες επιπτώσεις και σε άλλες βιομηχανίες και στα έσοδα του Δημοσίου, η παραποίηση των προϊόντων στον τομέα αυτό προκαλεί περίπου 2,8 δις € χαμένων πωλήσεων για την οικονομία της ΕΕ», αναφέρει η έκθεση.

Ο Αντόνιο Καμπίνος, εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, σχολίασε ότι η παραποίηση θα μπορούσε να επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομίας, και τη μεταποιητική βιομηχανία φυτοφαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) Η έκθεση επισημαίνει ότι 400 από τις 600 εταιρείες φυτοφαρμάκων στην ΕΕ είναι ΜΜΕ που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους και παράγουν το 38% του συνολικού κύκλου εργασιών του συγκεκριμένου τομέα.
Μεγάλοι χαμένοι

Η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πρωταθλητές σε απώλειες. Σε έναν τομέα που ο τζίρος του είναι ύψους 4 δις €, η γερμανική βιομηχανία φυτοφαρμάκων χάνει € 299 εκατομμύρια και 500 θέσεις εργασίας ετησίως. Ομοίως, στη Γαλλία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυτοφαρμάκων στην Ευρώπη, η μεταποίηση χάνει περίπου € 240 εκατομμύρια σε πωλήσεις και 500 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν € 185 εκατομμύρια, € 94 εκατομμύρια και € 76 εκατομμύρια ετησίως, αντίστοιχα.

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ECPA), ο οποίος αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία φυτοφαρμάκων, πηγαίνει πιο μακριά, επισημαίνοντας τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστών φυτοφαρμάκων. Ο Γκριμ Τέιλορ, διευθυντής δημοσίων σχέσεων του ECPA, τόνισε ότι εκτός από την απώλεια εσόδων, υπάρχουν επίσης περιβαλλοντικές επιπτώσεις και κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.

«Σε μια εποχή που τα προϊόντα της βιομηχανίας μας ελέγχονται αυστηρά και εξονυχιστικά, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και επιστημονικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των παράνομων και των παραποιημένων προϊόντων, παρά να μειώνουν αυθαίρετα το νόμιμο αριθμό των προϊόντων στην αγορά», δήλωσε.Ο Τέιλορ εξήγησε ότι μέσω του λαθρεμπορίου ή υπό την κάλυψη παράλληλων εισαγωγών αυτά τα πλαστά προϊόντα εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ με παράνομο τρόπο και σε διάφορες μορφές, όπως χύδην ή προκατασκευασμένα, ή συσκευασμένα σε προϊόντα.

«Η ίδια η συσκευασία μπορεί να φέρει βασικές ετικέτες χωρίς οδηγίες χρήσης ή να έχει μια πολύ καλά σχεδιασμένη αντιγραφή του πρωτοτύπου. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι τα προϊόντα αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί και παραβιάζουν τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ οι οποίοι διασφαλίζουν ότι οι ουσίες δεν κρύβουν κίνδυνους για τον αγρότη, τη σοδειά τους ή το περιβάλλον », προειδοποίησε.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]