Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια...

Το κάπνισμα, το αλκοόλ και η αϋπνία είναι τρεις κακές συνήθειες που πολλοί δυστυχώς εφαρμόζουν πριν ή κατά την οδήγηση και είναι πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστες έως και μοιραίες συνέπειες για εσάς και τους υπόλοιπους στο δρόμο.

Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια, τραγουδούσε ο Χρήστος Κυριαζής το μακρινό 1992. Πέρα από τα σπίτια όμως, δυστυχώς ευθύνονται και για πολλά τροχαία δυστυχήματα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν περιορίζονται σε απλές υλικές ζημιές, αλλά ευθύνονται και για το χαμό πολλών ανθρώπων.
Ας δούμε λοιπόν αυτές τις περιπτώσεις μία προς μια.

Τσιγάρο: Μια στιγμή αρκεί
Η στιγμή κατά την οποία ο οδηγός ανάβει το τσιγάρο του και ταυτόχρονα προσπαθεί να μην απομακρύνει τα χέρια του από τη στεφάνη του τιμονιού, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, διότι αν συμβεί κάτι μπροστά από το όχημά του και χρειαστεί να αντιδράσει, πιθανότατα να μη τα καταφέρει. Αντίστοιχα επικίνδυνη είναι και η στιγμή που θα πάρετε το μάτι σας από το δρόμο για να εντοπίσετε το πακέτο με τα τσιγάρα. Ένα απότομο φρενάρισμα του προπορευόμενου οχήματος εκείνη τη στιγμή, είναι πιθανό να μην το αντιληφθείτε έγκαιρα. Τέλος, η προσπάθεια που κάνει ο οδηγός ώστε να εντοπίσει το τασάκι του αυτοκινήτου και να σβήσει το τσιγάρο, είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη, διότι αποσπά το βλέμμα του αλλά και το μυαλό του από το δρόμο. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ακόμα και μισό δευτερόλεπτο αρκεί για να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Ποτό: No.1 αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων.
Η πιο εγκληματική ενέργεια που μπορεί να κάνει ένας οδηγός είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι η γενεσιουργός αιτία για το 50% περίπου των θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες επηρεάζει τόσο τη σωματική, όσο την πνευματική ικανότητα του οδηγού. Τα αντανακλαστικά μας αποδυναμώνονται, το πεδίο όρασης περιορίζεται, όπως και το εύρος ακοής.
Παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις το αλκοόλ δημιουργεί νευρικότητα και επιθετικότητα στον οδηγό, με αποτέλεσμα να κινείται πολύ πιο γρήγορα και απότομα, κάνοντας απρόβλεπτες και επικίνδυνες κινήσεις, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να το συνειδητοποιήσει.
Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις η κατανάλωση αλκοόλ μας κάνει να υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας και να θεωρούμε λανθασμένα πως μπορούμε να αντιδράσουμε σε ένα απρόοπτο συμβάν. Σύμφωνα με τις μελέτες ο χρόνος αντίδρασης ενός ανθρώπου υπό την επήρεια αλκοόλ γίνεται υπερδιπλάσιος (από 0,6 δλ. κατά μ.ο. σε 1,2 δλ). Με άλλα λόγια αν χρειαστεί να φρενάρετε κινούμενοι με 100 χλμ./ώρα θα διανύσετε 33 ολόκληρα μέτρα μέχρι να πατήσετε το πεντάλ…
Ποια είναι η λύση εφόσον έχετε πιει; Ταξί ή να οδηγήσει κάποιος νηφάλιος. ΤίποτΆ άλλο! Ούτε ο καφές όπως πολύ πιστεύουν εσφαλμένα, ούτε να φάτε κάτι, ούτε ανοιχτά παράθυρα, ούτε δυνατή μουσική, ούτε καν μια ώρα ύπνου και μετά να ξεκινήσετε. Αν έχεις πιει δεν οδηγείς, τι δεν καταλαβαίνεις;

Ξενύχτι: Με μέτρο και σύνεση
Πολλές φορές θα χρειαστεί να οδηγήσετε μετά από ξενύχτι. Δεν είναι επικίνδυνο εφόσον έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Η κούραση, μπορεί να σας φέρει υπνηλία, η οποία κάνει τα αντανακλαστικά σας να ατονήσουν. Συνεπώς στην περίπτωση που νιώθετε υπνηλία σταθμεύστε σε κάποιο ασφαλές μέρος και κοιμηθείτε 20 λεπτά ή και παραπάνω αν νιώθετε πως το έχετε ανάγκη. Μια καλή λύση επίσης είναι ένα ρόφημα με καφεΐνη. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζετε πως η καφεΐνη θέλει περίπου 20 λεπτά μέχρι να επιδράσει στον οργανισμό, οπότε μετά το ρόφημά σας περιμένετε λίγο χρόνο πριν ξεκινήσετε
Τέλος δώστε προσοχή και στο φαγητό, ειδικά μετά από ξενύχτι διότι για να γίνει η διαδικασία της πέψης, μεγάλες ποσότητες αίματος συσσωρεύονται στο στομάχι μας, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες λειτουργίες του σώματός μας να ατονούν.
Έτσι, τα συμπτώματα υπνηλίας αλλά και αδράνειας των αντανακλαστικών γίνονται αμέσως αισθητά.


Πηγή: http://www.autotriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]