Λάχανο ή μαρούλι; -Ποια σαλάτα είναι καλύτερη

Πρόκειται για δύο κλασικές χειμωνιάτικες επιλογές και συνδυάζονται με πολλά ακόμη λαχανικά για να φτιάξουμε ευπαρουσίαστες, νόστιμες και πολύ υγιεινές σαλάτες. Ποιο όμως από τα δυο είναι πιο θρεπτικό;

Το μαρούλι

Οι ποικιλίες του μαρουλιού που βρίσκουμε στην αγορά είναι πια πολλές, με επικρατέστερες το άισμπεργκ, τη “σαλάτα” και το κλασικό μας μαρούλι, το Ρωμάνα. Το μαρούλι περιέχει αρκετές βιταμίνες (Α, Β, C και Ε) αλλά και υψηλά ποσοστά ασβεστίου που είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα, θεωρείται ότι τα φύλλα και οι βλαστοί του μαρουλιού περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που έχει φαρμακευτικές ιδιότητες (παυσίπονες αλλά και ναρκωτικές). Όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά χάρη στην χλωροφύλλη και τα ανθοκυανίδια που περιέχει διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαρούλι είναι επίσης ιδανικό για δίαιτα καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, έχει ελάχιστες θερμίδες, πολλές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Για να εκμεταλλευτούμε όλες τις βιταμίνες του και τα ευαίσθητα αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι προτιμότερο να μην το ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι αλλά με τα χέρια μας.

Tip: Το μαρούλι είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που μπορούμε να φάμε ακόμη κι αν έχουμε ευαίσθητο έντερο και πεπτικό σύστημα, αφού δεν χειροτερεύει την κολίτιδα και τη γαστρίτιδα.

Το λάχανο

Το πράσινο (λευκό) λάχανο και το κόκκινο λάχανο είναι απαραίτητο συστατικό της χειμωνιάτικης σαλάτας. Το λάχανο δροσίζει, καθαρίζει και αποτοξινώνει τον οργανισμό, συμβάλει στην νεφρική λειτουργία και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πέρα από σαλάτα, όπου συνήθως συνδυάζεται με καρότο και καρυκεύεται με λεμόνι ή ξύδι, το λάχανο τρώγεται βραστό, τυλιγμένο σε ντολμάδες ή μέσα σε σούπα λαχανικών. Ταιριάζει εξαιρετικά με το ρύζι και δεν είναι τυχαίο που ο συνδυασμός αυτός είναι τόσο αγαπητός, αφού έτσι απορροφώνται καλύτερα τα συστατικά του και δεν ερεθίζει το έντερο. Επίσης, χάρη στη διουρητική του δράση, καταπολεμά την κυτταρίτιδα. θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα, γιατί είναι δύσπεπτο και μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και μετεωρισμό.

Προσοχή: Σε μεγάλες ποσότητες και συνεχή το λάχανο κατανάλωσης το λάχανο μπορεί να αυξήσει λίγο την πίεση, αλλά μόνο σε άτομα που υπάρχει προδιάθεση.
 medicalnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]