ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

"Το Τρένο Θα Σφυρίξει 3 Φορές" Απο Την Κινηματογραφική Λέσχη Αρτας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
«ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΘΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ»
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017


"Τρίτη και φαρμακερή"

    Πίσω από τη φράση «θα πάω σινεμά απόψε» κρύβεται μία ολόκληρη ιεροτελεστία. Από την ενημέρωση στο σπίτι για τα τρέχοντα κινηματογραφικά δρώμενα μέχρι και την έξοδο από τη σκοτεινή αίθουσα, αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μία σειρά πράξεων που μπορεί, πρακτικά, να φαίνονται πάντα ίδιες αλλά επί της ουσίας διαφέρουν από ταινία σε ταινία. Εδώ ακριβώς φτάνουμε στον κανόνα Νο. 72 της έβδομης τέχνης που λέει ότι παρέα που βγαίνει από την αίθουσα χωρίς να σχηματίσει έστω ένα ολιγόλεπτο «πηγαδάκι» για να συζητήσει την εκάστοτε ταινία, δεν είναι σινεφίλ παρέα. Το ‘χουμε ζήσει, το απολαμβάνουμε, εκεί συσσωρεύεται μεγάλο μέρος του όλου νοήματος. Σκεφτείτε τώρα μία από τις λέξεις που ακούγονται συχνότερα αυτές τις στιγμές. Αγωνία, είπατε; Ας συνεχίσουμε…
    Ο Γουίλ Κέιν (Γκάρι Κούπερ) όντας επί χρόνια σερίφης μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Αμερικής αποφασίζει να συνταξιοδοτηθεί, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο που καθιστά τον τόπο φιλήσυχο και ιδανικό για μια ήρεμη καθημερινότητα. Τη στιγμή, όμως, που αποφασίζει να φύγει με τη σύζυγό του Έιμι Φάουλερ (Γκρέις Κέλι), πληροφορείται ότι ο Φρανκ Μίλερ, ένας κακοποιός που είχε συλλάβει και επρόκειτο να εκτελεστεί, αφέθηκε ελεύθερος και επιστρέφει με το απογευματινό τρένο αποφασισμένος για εκδίκηση μαζί με τα «τσιράκια» του. Ο Κέιν, κυριευμένος από ήθος, περηφάνια και αυταπάρνηση δεν εγκαταλείπει την πόλη, μόνο που κανείς από τους κατοίκους της δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά του για βοήθεια. Το ρολόι μετράει αντίστροφα, ο ίδιος μοιάζει απελπιστικά μόνος και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι πρόκειται να συμβεί.
    Το “High Noon” (σε πολύ ελεύθερα ελληνικά «Το Τρένο θα Σφυρίξει Τρεις Φορές») του Φρεντ Ζίνεμαν χτίζεται με βασικό γνώμονα την αγωνία, συνδυάζοντας μαεστρικά πραγματικό και φιλμικό χρόνο. Η ώρα περνάει, σχεδόν, παράλληλα τόσο στα ρολόγια μας όσο και επί της οθόνης, γεγονός που δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα ανυπομονησίας. Λιτό, ουσιώδες και μακριά από τις συνηθισμένες υπερβολές των γουέστερν, ξεδιπλώνεται προσηλωμένο στο στόχο του που δεν είναι άλλος από την περιβόητη άφιξη του Μίλερ, μην παραλείποντας, όμως, να δώσει έμφαση στους χαρακτήρες οι οποίοι στα πλαίσια μιας μικρής κοινωνίας, αντικατοπτρίζουν και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο με τις συμπεριφορές του.
    Ο Γκάρι Κούπερ, παρά το μεγάλο βαθμό δυσκολίας της κατάστασης που αντιμετωπίζει, αποδεικνύεται πιο σταθερός και από το χέρι του Λούκι Λουκ δίνοντας μία στιβαρή ερμηνεία γεμάτη πειθώ, που του χάρισε και το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Μπορεί η παρουσία και μόνο της απαστράπτουσας Γκρέις Κέλι στο πλάι του να φτάνει για να τραβήξει τα βλέμματα αλλά η Κέιτι Τζουράντο (στο ρόλο της Έλεν Ραμίρεζ) είναι αυτή που κλέβει την παράσταση σε έναν άκρως δυναμικό ρόλο, ειδικά, δε, αν σκεφτούμε και τα δεδομένα της εποχής όσον αφορά την ισότητα των δύο φύλων. Εικόνα και ήχος ενισχύουν το σύνολο όχι σε ρόλο κομπάρσου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από άλλα τρία Όσκαρ (Μοντάζ, Μουσικής Επένδυσης και Πρωτότυπου Τραγουδιού) που μαζί με τις υποψηφιότητες Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου συνέθεσαν μία από τις πλέον αγαπημένες ταινίες της Ακαδημίας στην 25η κατά σειρά Τελετή Απονομής των πιο διάσημων κινηματογραφικών βραβείων.
    Αναμφίβολα τα γουέστερν αποτελούν ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του σινεμά με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να τα αντιμετωπίζει με ταμπού, η απάντηση, όμως, είναι η ίδια η ταινία η οποία, μακριά από κλισέ και σεναριακές υπερβολές, δεν δυσκολεύεται να πείσει με το ποιόν της. Εξάλλου, έχει χαρακτηριστεί ως ένα γουέστερν ιδανικό γι’ αυτούς που τα μισούν και σ’ αυτή τη φράση, όσο υπερβολική και να φαίνεται, κρύβεται ένα μέρος της μαγείας της. Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές, λοιπόν. Απλά να θυμάστε ότι την 3η, θα έχει φτάσει στο «ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ» την Κυριακή το απόγευμα στις 17:00 και ελπίζουμε τα «πηγαδάκια» έξω από την αίθουσα να είναι πολλά!

Από τον Βασίλη Γκορόγια (μέλος της ΚΛΑΡΤ)

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ
Ώρα Προβολής: 17:00
Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]