Eνα Σπουδαίο Αφιέρωμα .."Εθισμός Και Εξάρτηση "Απο Το Καλλιτεχνικό Σωματείο ΕΞΑΥΔΑ

Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο
Η ταινία Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο (Requiem for a Dream) κυκλοφόρησε το 2000 και αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης νουβέλας του 1978. Η νουβέλα γράφτηκε από τον Χιούμπερτ Σέλμπι. Την κινηματογραφική μεταφορά σκηνοθετεί ο Ντάρεν Αρονόφσκι και πρωταγωνιστούν οι Έλεν Μπέρστιν, Τζάρεντ Λίτο, Τζένιφερ Κόνελι και Κρίστοφερ ΜακΝτόναλντ. Η Μπέρστιν προτάθηκε για το Βραβείο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου το 2000.
Η ταινία καταγράφει διάφορες μορφές εξάρτησης, που οδηγούν τους πρωταγωνιστές στον εγκλεισμό σε ένα φανταστικό κόσμο αυταπάτης και αυτοκαταστροφικής απόγνωσης και τελικά στον αφανισμό στον πραγματικό κόσμο.

Η Ταινία
Ναρκωτικά. Τι είναι τα ναρκωτικά;

Η ταινία έχει κέντρο τέσσερα και μόνο άτομα.
Τέσσερα όνειρα, τέσσερις ζωές απόλυτα εθισμένες.
Τέσσερις αποτυχίες.
Η ιστορία “ζευγάρι, φίλος και ναρκωτικά” είναι συνηθισμένη.
     Αυτό που προσφέρει η εν λόγω ταινία, είναι η προβολή ενός νέου ορισμού του εθισμού και της εξάρτησης, χωρίς να συνδέεται αυτόματα και απόλυτα με την ηρωίνη και μόνο.  
     Ο ρόλος και η ερμηνεία της  Έλεν Μπερστιν είναι αξιοθαύμαστοι.
     Ο χαρακτήρας της είναι και ο μόνος που μένει τόσο καθαρά στο μυαλό και δεν λέει να ξεκολλήσει.
     Η  Σάρα Γκολντφαρμπ είναι μια χήρα που ζει μόνη και περνάει το χρόνο της βλέποντας τηλεόραση, θεωρώντας ότι η ζωή της τέλειωσε με το θάνατο του άντρα της.
    Ένα τηλέφωνο από την αγαπημένη της εκπομπή, θα είναι και η καταστροφή της. Στην προσπάθειά της να χάσει κιλά ώστε να φορέσει το κόκκινο φόρεμα το οποίο φορούσε στην αποφοίτηση του γιου της , η πιο περήφανη στιγμή της ζωής της, εθίζεται σε χάπια αμφεταμίνης.
     Η εκπομπή γίνεται ο λόγος για να ζει και να σκέφτεται ότι κάτι της έχει απομείνει, το τελευταίο της όνειρο. Τα χάπια δεν λειτουργούν πια, οι δόσεις διπλασιάζονται, η συμπεριφορά αλλάζει και οι παραισθήσεις σε συνδυασμό με την αδυναμία την καταστρέφουν, με αποκορύφωμα τον εγκλεισμό. Ο γιος της, Χάρυ, η κοπέλα του, Μαριόν και ο φίλος τους, Τυρόν είναι εθισμένοι στην ηρωίνη. Όλοι με ένα όνειρο.
Ο Χάρυ και η Μαριόν με τα λεφτά που θα βγάλουν από τα ναρκωτικά, θα ανοίξουν ένα μαγαζί για τα ρούχα που σχεδιάζει η Μαριόν ενώ ο Τυρόν ονειρεύεται να τελειώσει με το “δρόμο” και να κάνει τη μητέρα του περήφανη.  Η  Μαριόν θα αναγκαστεί να δουλέψει ως πόρνη και ο Χάρυ με τονΤυρόν θα καταλήξουν στη φυλακή.
  Η αποτυχία και ο ξεπεσμός κλιμακώνονται σκηνή προς σκηνή, με τα όνειρα να γίνονται εφιάλτες.
 Διαφορετικές μορφές εξάρτησης που σκαλί σκαλί οδηγούν στην καταστροφή. Ομορφιά, ναρκωτικά, άνθρωποι και σχέσεις, επιθυμίες και όνειρα ξεγυμνώνονται κάτω από ένα θέμα. Μια υπέροχη πολυφωνία, όλες οι εκφάνσεις του εθισμού
Ένα αυτοκαταστροφικό παραμύθι που ξετυλίγεται σε τρεις εποχές.

Το Τέλος
Η επιτυχία της ταινίας οφείλεται κυρίως στο τελευταίο 15λεπτο. Εκεί, ο Αρνόφσκι θα δείξει όλη τη μεγαλοπρέπεια που έχει η κινηματογραφία του και το «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο» θα τα δείξει όλα. Ένα τέλος υπέροχα δεμένο οπτικοακουστικά που παρακαλάς να τελειώσει ώστε να έχεις κουράγιο να συνεχίσεις αργότερα με ένα καινούργιο.
Δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από αυτό που βλέπεις, ένα τέλος-λογική συνέχεια και συνέπεια.Τίποτα το ανατρεπτικό, καμία προσθήκη στην ιστορία παρά μόνο μια κορύφωση απελπισίας και σπαραγμού από τις αρκετά καλές ερμηνείες.
Γιαυτό και είναι από τα καλύτερα τέλη στο είδος του. Μια φαντασμαγορική εμμονή για την ευτυχία και τα όνειρα που δίνεται τόσο ωμά, κλείνει έτσι όπως της αρμόζει.
Οι διάλογοι, οι σκηνές,οι χαρακτήρες και οι ιστορίες τους εναλλάσσονται τόσο “αποκρουστικά” και κλείνουν πανηγυρικά. Αποκορύφωμα η πανέξυπνη σκηνή, που αφού οι χαρακτήρες έχουν κατασπαραχτεί από την ίδια τους τη βουλιμία, ξαπλώνουν σε εμβρυική στάση και ονειρεύονται……

https://youtu.be/VeaR3jBg15g

επόμενες προβολές

15-16/01  Leaving Las Vegas

22-23/01  Shame

29-30/01  Martha Marcy May Marlene


Προβολές Κυριακή 8/1/2017 και Δευτέρα 9/1/2017 8:15 μ.μ.
οικονομική ενίσχυση 2 ευρώ
Τηλ. επικοινωνίας 6945377240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]