ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Μαρινόπουλος: Καταστήματα στο σφυρί για να σωθεί το deal με Σκλαβενίτη

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τοdeal Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη, το οποίο, φυσικά, για να προκύψει θα πρέπει, επίσης, να δοθεί το «πράσινο φώς» στη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος από το δικαστήριο. Άνθρωποι κοντά στην υπόθεση εκτιμούν πως η απόφαση της ανεξάρτητης αρχής μάλλον θα προβλέπει να παραχωρηθούν σε ανταγωνιστές της Σκλαβενίτης περίπου 20 καταστήματα της Μαρινόπουλος. Τα καταστήματα αυτά θα βρίσκονται σε περιοχές που ήδη διαθέτει παρουσία η Σκλαβενίτης και πιο συγκεκριμένα στην Αττική και, ίσως, και στην Κρήτη, όπου δραστηριοποιείται η Χαλκιαδάκης, που ανήκει στον Όμιλο μετά την εξαγορά της από την Βερόπουλος.
Όσον αφορά την απόφαση του δικαστηρίου, υπάρχουν αρκετοί που εκτιμούν πως και αυτή θα εκδοθεί άμεσα, ελπίζοντας πως δεν θα εξαντληθεί ο χρόνος μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2017, ημερομηνία που είχε οριστεί ευθύς εξαρχής ως καταληκτική για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της  συναλλαγής. Υπενθυμίζεται πως αν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση και δεν έχει «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση για την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, την νέα εταιρεία που έχει δημιουργήσει ο Όμιλος Σκλαβενίτης για να απορροφήσει της δραστηριότητες της Μαρινόπουλος, τότε –όπως ρητά αναφέρεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης που έχει υπογραφεί- συνίσταται ουσιώδης αρνητική μεταβολή και μπορεί να οδηγήσει σε λύση του ΜοU, από την πλευρά της Σκλαβενίτης.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ακόμη η μισθοδοσία Δεκεμβρίου,  αναμένεται να κρατήσουν στάση αναμονής και αυτή την εβδομάδα. Διατηρούν και αυτοί μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως μπορεί να εκδοθεί ακόμη και στις αμέσως επόμενες ημέρες η απόφαση του δικαστηρίου και, όπως όλα δείχνουν, θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους με βάση τις εξελίξεις, που θα προκύψουν μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου.

Η υπόθεση Zήνων Ακίνητα ΑΕ

Τον Δεκέμβριο του 2002 είχε ανακοινωθεί πως η ΖΗΝΩΝ Ακίνητα ΑΕ, στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias, μέσω της θυγατρικής της EFG Eurobank Properties και η Deutsche Bank, μέσω του Real Estate Opportunities Group, είχε προχωρήσει σε αγορά 16 κτιρίων - σούπερ μάρκετ της Carrefour Μαρινόπουλος, η οποία παρέμεινε ως μακροχρόνιος χρήστης των ακινήτων αυτών. Ήταν δηλαδή για μια δομημένη συναλλαγή sale and leaseback, ,ύψους περίπου 63 εκατ. ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την EFG Eurobank Ergasias Leasing και την EFG Eurobank Ergasias. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο περιγραφόταν ως  «μεγαλύτερη χρηματοδοτική μίσθωση που έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική αγορά».

Σήμερα 14 χρόνια αργότερα, σαν αποτέλεσμα των οφειλών της Μαρινόπουλος η  Ζήνων Ακίνητα ΑΕ έχει τεθεί και σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης. Η εταιρεία έχει συναινέσει στην απομείωση της απαίτησής της κατά 40% και μεταφορά αυτής στην Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, αλλά τα 16 εν λόγω ακίνητα, βγήκαν σε πλειστηριασμό.  Όπως προκύπτει, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη από την στιγμή που η Ζήνων τέθηκε σε αυτό το καθεστώς ενώ άνθρωποι κοντά στην διαπραγμάτευση εκτιμούν πως αν η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος εγκριθεί από το δικαστήριο και το deal προχωρήσει, η Σκλαβενίτης θα συμμετάσχει στην διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλλοντας σχετική προσφορά  μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 10ης Φεβρουαρίου.  Θα πρέπει, επίσης, να αναφερθεί πως τα 16 συγκεκριμένα ακίνητα πωλούνται στο σύνολο τους και όχι τμηματικά, γεγονός που ίσως αποδειχθεί πολύ σημαντικό αναφορικά με την προσέλκυση ενδιαφέροντος από άλλες αλυσίδες, με ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν πως μάλλον θα λειτουργήσει αποτρεπτικά…
πηγη economy365.gr

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]