ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ» απο την Κινηματογραφική Λέχη Αρτας

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Μ - Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ» ΤΟΥ FRITZ LANG
ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017


Μετά από μία επιτυχημένη βραδιά στο MILES CAFÉ- BAR στις 3 Ιανουαρίου, όπου μέλη και φίλοι της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας γιόρτασαν τα δεύτερά της γενέθλια, έκοψαν τη βασιλόπιτα και διασκέδασαν υπό τους ήχους γνωστών κινηματογραφικών τραγουδιών, έφτασε η ώρα της πρώτης προβολής για το 2017 με το φιλμ νουάρ «Μ- Ο Δράκος του Ντίσελντορφ»!

Για τη συγκεκριμένη ταινία χρησιμοποιήθηκε από το σκηνοθέτη, Fritz Lang  καθοδηγητικό μοτίβο, ευρέως γνωστό με το γερμανικό όρο «leitmotiv», το οποίο δανείστηκε από την όπερα και σχετίζεται με μια μελωδία που σφυρίζει ο πρωταγωνιστής από το τραγούδι «In the Hall of the Mountain King» του Edvard Greg. Αργότερα στην ταινία από το ίδιο τραγούδι μπορεί να καταλάβει το κοινό ότι ο δολοφόνος είναι παρών ακόμη και αν δεν εμφανίζεται στην οθόνη . Με το σφύριγμα αυτό ο δολοφόνος προσεγγίζει τα θύματά του και μετά από ένα πρώτο πλάνο σε μια παρέα μικρών παιδιών που παίζουν στον ελεύθερο χώρο μιας πολυκατοικίας στην πόλη του Βερολίνου εμφανίζεται ο δολοφόνος σφυρίζοντας τη συγκεκριμένη μελωδία.
Κάπως έτσι ξεκινούν όλα, μιας και με το άκουσμα της δολοφονίας της μικρής Ellie όλη η πόλη αναστατώνεται, ενώ ο δολοφόνος στέλνει ένα ανώνυμο γράμμα στις εφημερίδες αναλαμβάνοντας τους φόνους και υποσχόμενος να διαπράξει και άλλους! Η αστυνομία εντείνει τις έρευνες της και ψάχνει τα ιατρικά ιστορικά των ψυχιατρικών κλινικών, ενώ τα συνδικάτα εγκληματιών δυσανασχετώντας από τη βαριά αστυνόμευση της περιοχής αναλαμβάνουν δράση επιστρατεύοντας ζητιάνους για την παρακολούθηση των παιδιών, ώστε να εντοπίσουν τον απεχθή εγκληματία.
Στις προσπάθειες του δολοφόνου να πλησιάσει και άλλα μικρά κοριτσάκια ένας τυφλός ζητιάνος αναγνωρίζει το σφύριγμά του. O δολοφόνος συνειδητοποιεί ότι ακολουθείται και βρίσκει καταφύγιο σε ένα κτίριο όπου και αιχμαλωτίζεται από άλλους εγκληματίες. Στη συνέχεια οδηγείται σε ένα δικό τους λαϊκό δικαστήριο, που τον περιμένει με σκοπό την αυτοδικία. Ο δολοφόνος απαθέστατα μονολογεί αναρωτώμενος: «Who  knows  what  it’s like to be me?».
Η ταινία αυτή που κυκλοφόρησε το 1931 και το σενάριό της γράφτηκε από κοινού με την  Thea von Harbou, σύζυγο του σκηνοθέτη, ενθουσιάζει τους πάντες και μάλιστα φτάνει στο επίπεδο προηγούμενων ταινιών του όπως το «Destiny» και το «Die Nibelungen» και τις ξεπερνά σε δεξιοτεχνία. Χρησιμοποιεί  ντοκιμαντερίστικο ύφος και εικονογραφημένες αναφορές από σύγχρονες αστυνομικές διαδικασίες οι οποίες μοιάζουν να είναι μέρος της δράσης. Παράλληλα, συνδυάζει το περιβάλλον της αστυνομίας με αυτό του υποκόσμου καθώς την ώρα που οι εγκληματίες μιλούν για τα σχέδιά τους και οι αστυνομικοί συνεδριάζουν, αυτές οι δύο συναντήσεις παραλληλίζονται με αδιάκοπες εναλλαγές ανάμεσά  τους.

Μαρία Κολιού (μέλος της ΚΛΑΡΤ)

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, ΣΙΝΕ ΠΑΛΛΑΣ

Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ (Μ, 1931)
Σκηνοθέτης: Φρίτς Λάνγκ
Σενάριο:  Φριτς Λανγκ, Τέα φον Χάρμπου
Πρωταγωνιστούν: Πίτερ ΛόρεΈλεν Γουίντμαν, Ινγκε Λάντγκουτ, Ότο Βερνίκε
Διάρκεια: 107'

Ώρα Προσέλευσης: 23:30
Είσοδος Ελεύθερη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]