Ιωάννινα:Μάγεψε...ο Λεωνίδας Καβάκος!

Για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ  στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», βρέθηκε εχθές  αποκλειστικά στα Ιωάννινα, ο πολυβραβευμένος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος μαζί με τον διαπρεπή Ιταλό πιανίστα Ενρίκο Πάτσε!
Τα έσοδα από τη  χθεσινοβραδινή  συναυλία θα διατεθούν στην Ιερά Μονή Παναγίας Ντουραχάνης.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων ανέφερε τα κάτωθι:
Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα


                                                                        [φωτο Δήμος Ιωαννιτών]
Κυρίες και Κύριοι

Ο Λεωνίδας Καββάκος, ένας Ηπειρώτης στην καταγωγή, που κατέκτησε καλλιτεχνικά την κορυφή του κόσμου, είναι εδώ μαζί με τον σπουδαίο πιανίστα Ενρίκο Πάτσε, για να μας χαρίσουν τη μαγεία της μουσικής τους και για να ενισχύσουν το έργο της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης.

Είναι πολλά τα συναισθήματα αυτής της βραδιάς κι είναι πολλοί οι λόγοι που τα προκαλούν.
Είναι χαρά, είναι συγκίνηση, είναι προσμονή.
Κι είναι από αυτά τα σπάνια για την πόλη μας γεγονότα, που χαίρεσαι γιατί μπορείς να είσαι μέρος τους. Μπορείς να τα ζήσεις.

 Έχουν περάσει εικοσιδυόμιση χρόνια από τον  Μάιο του 1994, όταν σε αυτή εδώ την αίθουσα -που μόλις είχε κατασκευαστεί-το Γιαννιώτικο κοινό είχε υποδεχθεί έναν νεαρό βιολονίστα που η φήμη του είχε αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Στην ίδια αίθουσα -της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα η συνολική αναμόρφωση της για να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα - υποδεχόμαστε και πάλι το Λεωνίδα Καβάκο.

Στο απόγειο μιας καριέρας γεμάτης βραβεία, διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση, δεν ξέρω ποιες λέξεις απομένουν που να μην έχουν ειπωθεί όλα αυτά τα χρόνια για το Λεωνίδα Καβάκο. Τον αποκάλεσαν –μεταξύ άλλων- μουσικό φαινόμενο.

Δεν ξέρω ποια διάκριση απομένει που να μην την έχει κατακτήσει ακόμη στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.
Σε 4 μέρες θα του απονεμηθεί στην Κοπεγχάγη το βραβείο  Léonie Sonning Music Prize 2017.
Το βραβείο που ονειρεύονται οι πιο σπουδαίοι μουσικοί του κόσμου και το έχουν κατακτήσει στο παρελθόν «ιερά τέρατα» της κλασικής μουσικής.

Είναι, λοιπόν,  μεγάλη μας τιμή το ότι βρίσκεται εδώ μαζί μας ο Λεωνίδας Καβάκος
Θεωρώ ότι, κατά έναν τρόπο, εγκαινιάζουμε σήμερα μια καινούργια μέρα για το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, με πολύ υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις, σ’ αυτή την αίθουσα που είναι πραγματικό στολίδι πλέον.

Με τον Λεωνίδα Καβάκο μας έφερε σε επαφή ο Κώστας Τασούλας και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.
Ήταν η εποχή που συγκροτούσαμε το φάκελο, διεκδικώντας για τα  Γιάννενα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης κι ήταν η αφορμή για να βρεθεί και πάλι κοντά με τον τόπο του ο διεθνούς φήμης βιολονίστας.

Το μεγάλο και δύσκολο εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεν είχε την κατάληξη που θέλαμε πάρα πολύ. Όμως κανένας αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος, ειδικά αν είναι μεγάλος κι έχει ευγενή στόχο.
Ήταν μια προσπάθεια που μας άφησε παρακαταθήκες και η σημερινή εκδήλωση είναι μέρος αυτής της παρακαταθήκης.

Θα δούμε στη συνέχεια από αυτό τον φάκελο «να βγαίνουν» κι άλλα σημαντικά πράγματα για τον πολιτισμό.
Υπάρχει ένα πολιτιστικό απόθεμα στα Γιάννενα και το πιστεύω απόλυτα, χωρίς υπερβολή, πως ο πολιτισμός είναι το «διαβατήριο» για την εξωστρέφεια της πόλης μας.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς το Λεωνίδα Καβάκο και τον Ενρίκο Πάτσε, γιατί αυτή η βραδιά πέρα από το συναίσθημα της μουσικής, μας γεμίζει και με το συναίσθημα της προσφοράς.

Τα έσοδα θα διατεθούν για να ενισχύσουν – όπως προείπα- το έργο της Μονής Ντουραχάνη.
Στην απέναντι όχθη της λίμνης ο Παπαθανάσης, έχτισε με τα χέρια του μια αγκαλιά που ζεσταίνει εδώ και πολλά χρόνια εκατοντάδες παιδιά που το έχουν ανάγκη.
Χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς να επιζητάει την προβολή ή την επιβράβευση, με τη βοήθεια εθελοντών και τη στήριξη πολλών συνανθρώπων μας, προσφέρει ένα έργο ζωής.
Ας βοηθήσουμε όλοι για να στηριχθεί και να συνεχιστεί.

Σας ευχαριστώ όλους."


φωτογραφίες Χάρης Καλαμπόκης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]