Ιωάννινα:Φιλανθρωπική Εκδήλωση την Κυριακή Με Τον Λεωνίδα Καβάκο!

Φιλανθρωπική εκδήλωση   για την ενίσχυση του έργου της  Ιεράς Μονής Ντουραχάνης 

Για ένα και μοναδικό ρεσιτάλ την ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΑΝΟΥΡΙΟΥ 2017 και ώρα 8:30 μ.μ στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας», έρχεται αποκλειστικά στα Γιάννενα ο πολυβραβευμένος βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος μαζί με τον διαπρεπή Ιταλό πιανίστα Ενρίκο Πάτσε με σκοπό να ενισχύσει το έργο της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης. Στο πρόγραμμα έργα : Λέος Γιάνατσεκ, Φραντς Σούμπερτ, Ολιβιέ μεσσιάν και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Έχουν περάσει 22 χρόνια από εκείνον τον Μάιο του 1994 που ένα ανερχόμενο αστέρι με καταγωγή από τη Βήσσανη Πωγωνίου γοήτευε με την άψογη τεχνική του και το προσωπικό ύφος το γιαννιώτικο κοινό στη  κατάμεστη από κόσμο νεόδμητη αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας».
Είχε ήδη κερδίσει στα 18 του χρόνια το Α΄ Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Βιολιού «Γιαν Σιμπέλιους» (Ελσίνκι 1985 και ήταν ο νεότερος από τους διαγωνιζόμενους). Ακολούθησαν το Α΄ Βραβείο Διαγωνισμού Naumburg (Νέα Υόρκη1988), το Α΄ Βραβείο Διαγωνισμού Βιολιού «Παγκανίνι» (1988) και το Gramophone Concerto of the Year Award (1991), για την ηχογράφηση της πρωταρχικής εκδοχής του «Κοντσέρτου για βιολί σε ρε μινόρε» του Σιμπέλιους και το Πανευρωπαϊκό Βραβείο Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1991).
Δίνει ρεσιτάλ σε όλον τον κόσμο και παίζει με τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες, όπως η Φιλαρμονική της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Κοντσερτχεμπάου του Άμστερνταμ, η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, η Συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου, υπό τη διεύθυνση σπουδαίων αρχιμουσικών όπως ο Ρικάρντο Σαγί και ο Σάιμον Ρατλ.
Το 2006 ηχογραφεί για τη Sony/BMG πέντε κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα του Μότσαρτ ως σολίστ και διευθυντής ορχήστρας της «Καμεράτα του Σάλτσμπουργκ». Ως αρχιμουσικός έχει διευθύνει την Συμφωνική του Λονδίνου, τη Συμφωνική της Βοστώνης, την Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μαΐου, τη Συμφωνική της Βιέννης
Το 2014 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Μουσικού της Χρονιάς», στο πλαίσιο των Gramophone Awards 2014 του ομώνυμου έγκυρου εντύπου. Ορισμένοι το αποκαλούν μάλιστα το «Οσκαρ» της κλασικής μουσικής. η ανάδειξη του νικητή γίνεται από την ψηφοφορία του απλών φίλων της μουσικής σε όλον τον κόσμο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Gramophone Awards, που δίνονται από το περιοδικό.

Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο νικητής του βραβείου Léonie Sonning Music Prize 2017.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βραβείο για τον χώρο της κλασικής μουσικής, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν συνθέτη, σολίστα, διευθυντή ορχήστρας ή τραγουδιστή που έχει φθάσει σε υψηλή διεθνή αναγνώριση στον τομέα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1959 που απονέμεται αυτό το βραβείο το έχουν λάβει ονόματα όπως οι Σερ Σάιμον Ρατλ, ο Σερ Τζων Έλιοτ Γκάρντινερ, ο Πιερ Μπουλέζ ο Μστισλάβ Ραστραπόβιτς, ο Μάιλς Ντέβις, ο Ντήντριχ Φίσερ Ντίσκαου, ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν και ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε συναυλία στις 12 Ιανουαρίου 2017 στο Koncerthuset, DR Byen, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Δανίας υπό τη διεύθυνση του Φάμπιο Λουίζι, όπου ο Λεωνίδας Καβάκος θα παίξει κοντσέρτα για βιολί των Γ. Σ. Μπαχ, Μπεργκ και Μπραμς. Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι ο μόλις πέμπτος βιολιστής που κερδίζει αυτό το βραβείο, με τους τέσσερις προηγούμενους να είναι κάποια «ιερά τέρατα» της κλασικής μουσικής όπως ο Γεχούντι Μενουχίν  (1972), ο Άιζαακ Στερν (1982), ο Γκίντον Κρέμερ (1989) και η Αν-Σοφί Μούτερ (2001).
Σχετικά με την ερμηνεία του, Άγγλος κριτικός έχει γράψει :«Λιτή και συγχρόνως λαμπερή, βαθυστόχαστη αλλά και ευρηματική, η διάφανη τελειότητα και η προφανής ποιότητά της άγγιξε την ουσία του έργου περισσότερο από κάθε άλλη που έχω ακούσει τουλάχιστον τις δύο τελευταίες δεκαετίες».
Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι  νυμφευμένος, έχει δυο κόρες 22 και 19 ετών και διαμένει μονίμως στην Αθήνα.
Ο  Ενρίκο Πάτσε  γεννήθηκε στο Ρίμινι της Ιταλίας. Στα 22 του χρόνια παίρνει το Α΄ Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου « Φραντς Λιστ» στην Ουτρέχτη (1989).

Μια λαμπρή σταδιοδρομία ανοίγεται μπροστά του. Πραγματοποιεί εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο : στο Άμστερνταμ (Concertgebouw), το Μιλάνο (Sala Verdi και το Teatro alla Scala), τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Λονδίνο (Wigmore Hall), το Δουβλίνο, το Μόναχο, το Σάλτσμπουργκ, την Πράγα,  διάφορες πόλεις της Νότιας Αμερικής. Έχει εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ, όπως τα : La Roque-d'Anthéron, Verbier, Λουκέρνη, Rheingau, Schleswig-Holstein και Husum.

Συνεργάζεται με μεγάλους αρχιμουσικούς και συμμετέχει ως σολίστ σε συναυλίες με διάσημες ορχήστρες, όπως η Ορχήστρα Κοντσερχεμπάου του Άμστερνταμ, η Φιλαρμονική του Μονάχου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του BBC, η Ορχήστρα Αγίας Καικιλίας της Ρώμης, η Φιλαρμονική του Ρότερνταμ, η Φιλαρμονική της Ολλανδίας, οι Συμφωνικές Ορχήστρες του Σύδνεϋ και της Μελβούρνης κ. ά..

O Ενρίκο Πάτσε συμμετέχει τακτικά σε φεστιβάλ μουσικής δωματίου συνεργαζόμενος με μεγάλη επιτυχία με διαπρεπείς καλλιτέχνες του είδους.
 Με τον Λεωνίδα Καβάκο ηχογράφησε στην DECCA όλες τις Σονάτες του Μπετόβεν, τις οποίες και παρουσίασαν μεταξύ άλλων στη Νέα Υόρκη (Carnegie Hall), Αθήνα, Φλωρεντία, Μιλάνο, Άμστερνταμ, Μόσχα και Τόκιο, στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ και το Beethovenfest της Βόννης, καθώς και περαιτέρω ρεσιτάλ στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και Κίνα.  Με τον Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν παρουσίασε Σονάτες του Μπαχ, μεταξύ άλλων, στη Νέα Υόρκη, το Άμστερνταμ, τη Ζυρίχη, τη Φρανκφούρτη, το Μπάμπεργκ και την Ιαπωνία Με τον Λεωνίδα Καβάκο και τον τσελίστα Πάτρικ Ντεμένγκα ηχογράφησε το τρίο για πιάνο του Μέντελσον (Sony Classical). Με τον Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν  ηχογράφησε τη Σονάτα για βιολί του Μπουζόνι No.2 και τις έξι σονάτες για βιολί και πιάνο BWV 1014 - 1019 του Γ. Σ. Μπαχ  (Sony Classical).

Το 2011 η εταιρεία Piano Classics κυκλοφόρησε την εξαιρετική ερμηνεία των années de pèlerinage "Suisse", "Italie" (Χρόνια Προσκυνήματος, Ελβετία και Ιταλία) του Φραντς Λιστ.

Για την ερμηνεία του των έργων του Λιστ, Ολλανδός κριτικός έγραφε τον Δεκέμβριο του 2011 : « Ήταν μια ιστορική βραδιά. Το πνεύμα του Λιστ ήταν εκεί. Μπορούσες να το αγγίξεις. Υπήρξαν οι ίδιες αντιδράσεις στο κοινό με εκείνες που διαβάζουμε στις βιογραφίες του συνθέτη : δάκρυα και θυελλώδη χειροκροτήματα.


Τιμή εισιτηρίου : 25 ευρώ και 20 ευρώ στην προπώληση. ΘΕΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ.  Προπώληση καθημερινά στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Η εκδήλωση εντάσσεται τον κύκλο εκδηλώσεων «Αφιέρωμα  Ηπειρωτικά 1976-2016».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]