ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

ΠΟΥ: Τρομακτικά ευρήματα για τους θανάτους από το κάπνισμα

Μια καθόλου αμελητέα αύξηση του ετήσιου αριθμού θανάτων από το κάπνισμα θα σημειωθεί μέχρι το 2030, σύμφωνα με έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ (NCI), που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Το κάπνισμα κοστίζει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια (944,7 δισ. ευρώ) στην παγκόσμια οικονομία, και μέχρι το 2030 θα επιφέρει τον θάνατο σε ένα τρίτο παραπάνω άτομα από ό,τι σήμερα, αναφέρει η έρευνα. Το κόστος αυτό υπερβαίνει κατά πολύ τα παγκόσμια εισοδήματα από τους φόρους καπνού, τους οποίους ο ΠΟΥ υπολογίζει περίπου στα 269 δισεκατομμύρια δολάρια (254 δισ. ευρώ) για τα έτη 2013-2014.
«Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τον καπνό προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά από περίπου 6 εκατομμύρια σε περίπου 8 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, το 2030, με πάνω από 80% των θανάτων αυτών να συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», επισημαίνει η έρευνα. «Περίπου 80% των καπνιστών ζουν σε τέτοιες χώρες, και παρότι ο επιπολασμός του καπνίσματος στην παγκόσμια κοινότητα μειώνεται, ο συνολικός αριθμός καπνιστών παγκόσμια ανεβαίνει», προσθέτει.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του καπνού είναι η μεγαλύτερη αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όπως δείχνειη μελέτη,  η οποία έχει αξιολογηθεί από περισσότερους από 70 ειδικούς επιστήμονες, το κάπνισμα πιθανότατα να ευθύνεται για περισσότερο από  1 τρισεκατομμύριο  δολάρια του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης και απώλεια παραγωγικότητας κάθε χρόνο.
Η οικονομική δαπάνη αναμένεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία της και παρότι οι κυβερνήσεις έχουν τα εργαλεία να μειώσουν τους θανάτους που σχετίζονται - άμεσα και έμμεσα- με τον καπνό, οι περισσότερες δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά, αναφέρει η έκθεση των 688 σελίδων.
«Οι κυβερνητικές ανησυχίες ότι ο έλεγχος του καπνού θα φέρει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία. Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη και η ώρα της δράσης είναι το εδώ και τώρα», προσθέτει.  
Οι φτηνές και αποτελεσματικές πολιτικές συμπεριλαμβάνουν την αύξηση φόρων και τιμών του καπνού, περιεκτικές πολιτικές κατάργησης του καπνίσματος, πλήρη απαγόρευση του μάρκετινγκ των εταιρειών καπνού και εμφανείς οπτικές ετικέτες προειδοποίησης για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία.  
Επίσης, οι φόροι από τον καπνό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ακριβότερων παρεμβάσεων, όπως μαζικές διαφημιστικές καμπάνιες εναντίον του καπνίσματος και υποστήριξη υπηρεσιών διακοπής και θεραπείας του καπνίσματος.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, οι κυβερνήσεις ξόδεψαν λιγότερο από 1 δις δολάρια (944,7 εκατ. ευρώ) για τον έλεγχο του καπνού το 2013–2014. Στο μεταξύ, η νομοθεσία για τον καπνό έχει προκαλέσει ένταση, λόγω μιας εμπορικής διαφοράς που ήγειραν η Κούβα, η Ινδονησία, οι Ονδούρες και η Δομινικανή Δημοκρατία εναντίον της Αυστραλίας για τους αυστηρούς νόμους της που επιβάλλουν απλοποιημένο πακετάρισμα και τυποποιημένα σχέδια σε προϊόντα καπνού, ενώ απαγορεύουν τα λογότυπα των εταιρειών και τη σήμανση με χαρακτηριστικά χρώματα στα πακέτα.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεση μέσα στο έτος. Όπως αναφέρει η έρευνα, η πολιτική της Αυστραλίας βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από άλλες χώρες που σχεδιάζουν παρόμοιες πολιτικές, όπως η Νορβηγία, η Σλοβενία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη, το Βέλγιο και η Νότια Αφρική.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]