Τα Ιωάννινα τιμούν τον Πολιούχο τους [βίντεο]

[βίντεο-φωτο Χάρης Πετρίδης για το epirus-tv-news.gr]

-Παρουσία πλήθους πιστών και σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τα Ιωάννινα τιμούν και φέτος  με λαμπρότητα τον Πολιούχο τους ,Αγιο Γεώργιο .

-Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν εχθές το απόγευμα με τη μεταφορά της εικόνας του Αγίου απο τον Σεπτό Οίκο του στο εικονοστάσι στην κεντρική πύλη του κάστρου της πόλης.
-Στις 18.00 εψάλη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός ,ενώ  στον Σεπτό Οίκο του Αγίου ξεκίνησε απο τις 21.00 Ιερά Αγρυπνία.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν σήμερα στις 10.30 με την Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και την εναπόθεση αυτών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό .
Αύριο Τετάρτη 18 Ιανουαρίου ,οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ,στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και την επιστροφή των Ιερών Λειψάνων στο ναό του πολιούχου .
Ημέρα αργίας η σημερινή για τα Ιωάννινα που εορτάζουν  τον 'Αγιό τους ,φωτεινό  παράδειγμα χριστιανικής πίστης και αφοσίωσης.
Γεννημένος το 1808 μ.Χ. στο χωριό Τζούρχλι της επαρχίας Γρεβενών ,ο Αγιος Γεώργιος απαγχονίστηκε απο τους Τούρκους  ,Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 1838 μ.Χ.
  5 δήμιοι τον παίρνουν   και τον οδηγούν   στον τόπο του μαρτυρίου, στο Κουρμανιό, κοντά στην κεντρική πύλη του κάστρου.
Πριν τραβήξουν το σχοινί, τον ρωτούν:

—Τι είσαι;
—Χριστιανός· προσκυνώ τον Χριστό μου και τη Δέσποινά μου Θεοτόκο.

Έκανε το σημείο του σταυρού  και απευθυνόμενος στους  Χριστιανούς, που βρίσκονταν κοντά, είπε:

—Συγχωρήσατέ μοι, αδελφοί, και ο Θεός να σας συγχωρήσει!




Έπειτα οι δήμιοι τράβηξαν το σχοινί και ο άγιος παρέδωσε το πνεύμα σε ηλικία 30 ετών.
Τρεις ημέρες έμεινε κρεμασμένος ο Αγιος Γεώργιος  στην αγχόνη και στο διάστημα αυτό κάθε βράδυ ένα ουράνιο φως έλαμπε στο κεφάλι του. Από την ώρα εκείνη ένας καταιγισμός θαυμάτων πλημμύρισε την πόλη των Ιωαννίνων .
Μια  Τουρκάλ) άρπαξε την κάλτσα από το πόδι του Αγίου και έτρεξε σε  μία άρρωστη  γυναίκα επίσης απο την Τουρκία  η οποία και θεραπεύτηκε αμέσως . Γι’ αυτό και στις εικόνες ο Αγιος  Γεώργιος εικονίζεται κρεμασμένος και φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι,  με την 1η του μάλιστα εικόνανα φιλοτεχνείται 13 μόλις ημέρες μετά το μαρτύριό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]