Ν. Κοτζιάς: Ουδείς μπορεί να έχει παρεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο

«Εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή στο εσωτερικό άλλης»
«Η Κύπρος πρέπει να εξελιχθεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πλήρη κυριαρχία ως μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτης χώρας δεν μπορεί να είναι κριτήριο λύσης του Κυπριακού. Όσοι έχουν διαφορετική γνώμη, πρέπει να μας πουν πώς ορίζουν εκείνοι «το Κυπριακό πρόβλημα»», «επιθυμούν μια λύση «ολίγης κυριαρχίας και ολίγης κατοχής»;», «να πουν ευθέως τη γνώμη τους παρά να διαπράττουν ύβρη όπως κάνουν μέχρι τώρα», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη Real News της Κυριακής.

Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της ΕΕ, σημειώνει ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να δεχτεί παρεμβατικά δικαιώματα, άρα και εγγυήσεις, επί του εδάφους της. Για αυτό υπάρχουν ήδη νομικές γνωμοδοτήσεις. Αλλά και κανείς στο σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί κάτι τέτοιο για κράτος μέλος του ΟΗΕ. Όσοι φωνασκούν ενάντια στην πολιτική μας ας μας εξηγήσουν επιτέλους γιατί έχουν άλλη γνώμη και που τη στηρίζουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει τον κ. Ερντογάν ως «έναν έξυπνο, έμπειρο, σημαντικό ηγέτη της Τουρκίας» ο οποίος «γνωρίζει ότι τα προβλήματα λύνονται μέσα από συμβιβασμούς. Όχι σκάρτους, αλλά δημιουργικούς» και τονίζει ότι «εναπόκειται σε εκείνον να κάνει τις επιλογές του ως προς το Κυπριακό και θα κριθεί όπως κρινόμαστε όλοι. Η κρίση μας, βέβαια, πρέπει να αφορά πραγματικά γεγονότα και όχι μεταφυσικές ερωτήσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι «υπάρχουν δυνάμεις που πίστευαν ότι ήταν εύκολο η Ελλάδα να πιεστεί προς υποχώρηση. Σήμερα, αυτές δείχνουν πολύ εκνευρισμένες και έχουν μεταδώσει τον εκνευρισμό τους σε σειρά από φερέφωνα που ειδικεύονται στη συκοφαντία. Ανακάλυψαν βλέπετε ότι τα θεμελιακά εθνικά μας συμφέροντα, η Κύπρος, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ο διεθνής νόμος δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικής χωρίς αρχές». Προσθέτει επίσης ότι «συμβιβασμούς, προκειμένου να υπάρξει λύση, κάνουμε και θα κάνουμε, και έτσι οφείλουμε να κάνουμε. Αλλά υποχωρήσεις ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε» και υπογραμμίζει ότι «αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα φταίμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση δεν θα γίνουμε φορείς σκάρτων «λύσεων»».

Ερωτηθείς, ο υπουργός Εξωτερικών κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο σύμφωνο φιλίας, αντί των συνθηκών εγγυήσεων, που πρότεινε η ελληνική πλευρά «στη βάση της παγκόσμιας ιστορικής εμπειρίας που μελετήσαμε με προσοχή», όπως λέει, εξηγώντας ότι «με αυτό το σύμφωνο οι τρεις χώρες θα συνεργάζονται έναντι σύγχρονων κοινών κινδύνων, όπως οι οικολογικοί, η τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα. Θα υπάρχει και ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας και προώθησης μιας θετικής ατζέντας. Εκείνο που θα αποκλειστεί είναι το δικαίωμα παρέμβασης μιας χώρας σε βάρος ή και στο εσωτερικό άλλης. Μερικοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να πάρουν την ιδέα αυτού του Συμφώνου και να την «αξιοποιήσουν» ενάντια στο πνεύμα του, ως μια νέα συνθήκη εγγυήσεων. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται και στο «Σύμφωνο Προσωρινής Στάθμευσης» των ξένων στρατευμάτων στο Νησί εξηγώντας ότι είναι κάτι ανάλογο (όχι, όμως, αντίστοιχο) με αυτό που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην υπό ενοποίηση Γερμανία και την Σοβιετική Ένωση και καθόριζε το νομικό καθεστώς αποχώρησης των σοβιετικών στρατευμάτων και τον τρόπο παρακολούθησης της ροής εξόδου τους. «Για το ίδιο διάστημα θα ισχύουν τα ίδια και για τον ελληνικό στρατό» λέει σημειώνοντας «ότι η ΕΛΔΥΚ είναι νόμιμα στο νησί, ενώ ο πολλαπλάσια μεγαλύτερος κατοχικός στρατός παράνομα».

Ερωτηθείς για τα περί ταϊβανοποίησης ή και προσάρτησης των κατεχομένων, αλλά και για ένταση των προκλήσεων στο Αιγαίο ο κ. Κοτζιάς λέει ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει ότι το Κυπριακό δεν συνδέεται με τις διμερείς μας σχέσεις, ούτε κατά τη διαπραγμάτευση, ούτε εξαιτίας των όποιων αποτελεσμάτων της. «Ως προς την κινδυνολογία σημειώνω ότι με αυτή γίνεται προσπάθεια να εκβιαστεί η θέληση του κυπριακού λαού» προσθέτει επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα της άλλης πλευράς είναι ότι οι υδρογονάνθρακες δεν βρίσκονται στη βόρεια πλευρά της Κύπρου, αλλά στη νότια. Ότι το διεθνές δίκαιο στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας» και καταλήγει: «Ελπίζω και εργάζομαι για αυτό, να υπάρξει λύση στο Κυπριακό και κατά προέκταση να μην προκύψουν τέτοια προβλήματα ή απειλές».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ν. Αναστασιάδη ο κ. Κοτζιάς τις χαρακτηρίζει «συντροφικές και πατριωτικές» ενώ για τη διοίκηση Τραμπ διαβλέπει ότι «θα κάνει δύο μεγάλες μετακινήσεις: πρώτον, θα ενισχύσει την γεωοικονομική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ και κατά προέκταση θα την ενισχύσει έναντι της «καθαρής» γεωπολιτικής. Δεύτερον, θα προσπαθήσει να κάνει μια αναστροφή της πολιτικής του Νίξον πριν από 45 χρόνια. Τότε οι ΗΠΑ επεδίωξαν να αποσπάσουν την Λ.Δ. της Κίνας από τη Σοβιετική Ένωση και να συνεργαστούν μαζί της έναντι της τελευταίας. Τώρα θα επιδιώξουν αλλαγή στο τρίγωνο.

Η «αντίθετη κορυφή» να είναι η Κίνα και πιθανά η Ρωσία μαζί τους». Προσθέτει επίσης ότι πολλοί στην Ουάσινγκτον «βλέπουν την ΕΕ σε πορεία αδυναμίας και κρίση ταυτότητας και αναρωτιούνται που πάει και τι ακριβώς θέλει». «Πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει το λάθος της μη καταγραφής και ανάλυσης των πραγματικών προβλημάτων. Ερωτημάτων στα οποία προσπάθησε ο Τραμπ να δώσει τις δικές του απαντήσεις», σημειώνει, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει κρίση διαχείρισης των κρίσεων» και «δεν έχει όραμα για τον 21ο αιώνα».
Αυγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]