ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Σύμμαχος» της γρίπης ο Φεβρουάριος

Αυξάνεται κατακόρυφα η δραστηριότητα του ιού τον τελευταίο μήνα του χειμώνα - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφάλειά σας αλλά και των οικείων σας
Βαίνοντας προς την περίοδο κορύφωσης της δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, που συνήθως παρατηρείται τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το ποσοστό των ασθενών που επισκέφτηκαν τον γιατρό τους με συμπτωματολογία γρίπης και βρέθηκαν θετικοί αγγίζει το 50%.

Φέτος, επικρατεί ο υπότυπος Α(Η3Ν2), που «αγαπάει περισσότερο ηλικιωμένους, άνω των 60-65 ετών», όπως σημειώνει μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως εξηγεί, το στέλεχος του ιού παρουσιάζει μικροαλλαγές στα ηλικιωμένα άτομα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αφού έχει δημιουργηθεί με βάση τη σύσταση που είχε ο ιός προ εξαμήνου. «Παρ’ όλα αυτά», υπογραμμίζει, «το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο», καθώς η αποτελεσματικότητά του εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων που «μπορεί να έχουν να κάνουν και με την ηλικία των ανθρώπων». Ερωτηθείς για την πρακτική ορισμένων να εφαρμόζουν επαναληπτική δόση του εμβολίου σε ασθενείς που έχουν νοσήσει, ο κ. Τσιόδρας απαντά ότι «δεν συστήνεται» αυτή η πρακτική και πως «δεν υπάρχει τέτοια στρατηγική πουθενά στον κόσμο», καθώς «δεν έχει μελετηθεί αν ο δεύτερος εμβολιασμός οδηγεί σε ισχυροποίηση των αντισωμάτων».



Τρία SOS που δεν πρέπει να αθετούνται
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι υπάρχουν κάποιες βασικές συστάσεις που δεν πρέπει να αγνοούνται. Η πρώτη είναι ο εμβολιασμός εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και του περίγυρού τους, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την πρόβλεψη της επιδημιολογίας», καθώς τώρα μπορεί να πρωταγωνιστεί ο υπότυπος Α(Η3Ν2), αλλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορεί να επικρατήσει κάποιος άλλος.

Η δεύτερη συμβουλή του αναπληρωτή καθηγητή είναι «η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας» σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει, «ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένος».

Η τρίτη σύσταση που απαραιτήτως πρέπει να ακολουθείται είναι η «απομόνωση των ανθρώπων που έχουν γρίπη για να μην διασπείρεται στο περιβάλλον», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.



Σύμμαχος η πρόληψη
Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλο όταν βήχουν ή φτερνίζονται και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, επί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ενώ δεν πρέπει να παραλείπονται οι πτυχές των δακτύλων και οι περιοχές κάτω από τα νύχια. Επίσης, συνιστάται να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ασθενείς, καθώς και να αερίζονται οι κλειστοί χώροι.



90 σοβαρά κρούσματα γρίπης και 14 νεκροί
Από τις 3 Οκτωβρίου του 2016 έως τις 15 Ιανουαρίου του 2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 90 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 85 κρούσματα νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Από τους τελευταίους, οι 55 είναι άνδρες και οι 30 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 89 έτη και διάμεση ηλικία 72 έτη. Κατά το ίδιο διάστημα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 12 αφορούν κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ και 2 κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.



Αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών
Τα 81 (95,3%) από τα 85 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο εμβολιασμένοι ήταν μόλις 16 ασθενείς (19,8%). Όσον αφορά τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ: Πρόκειται για 3 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 91 έτη και διάμεση ηλικία 82 έτη. Και τα 5 (100%) προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τρία από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και βρέθηκαν να ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 4 (80%) από τα 5 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και εξ αυτών ουδείς ήταν εμβολιασμένος/η.

Όσοι κατέληξαν από τη γρίπη ήταν ηλικίας από 58 έως 91 ετών. Τα 13 (92,9%) από τα 14 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας και εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν μόνο 3 (23,1%) κρούσματα.



Συμπτώματα που χρήζουν προσοχής
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό), λιποθυμικά επεισόδια, διαταραχή του διανοητικού στάτους, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, στην περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα γρίπης, καλό είναι να μένει σπίτι, να παρέχει στον εαυτό του καλή ενυδάτωση, αντιπυρετικά και παυσίπονα παρακεταμόλης και να ξεκουραστεί για 2-3 ημέρες. Όσοι δε ζουν σε σπίτι με άτομα υψηλού κινδύνου καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή μαζί τους, συμβουλεύει ο κ. Τσιόδρας, ενώ το βέλτιστο θα ήταν να έχουν κάνει και το εμβόλιο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που, όταν εμφανιστούν στα παιδιά, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα είναι: υψηλός και παρατεινόμενος πυρετός, γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, κυάνωση, άρνηση για λήψη υγρών ή τροφής, μειωμένη δραστηριότητα, υπνηλία, διέγερση ή σπασμοί, επανεμφάνιση του πυρετού ή επιδείνωση του βήχα ύστερα από βελτίωση των συμπτωμάτων της γρίπης καθώς και ενδεχόμενη επιδείνωση υποκείμενου χρόνιου νοσήματος (καρδιολογικού, αναπνευστικού, διαβήτη κ.λπ.). Επίσης, στα μικρά παιδιά, ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να οδηγήσει στον γιατρό μπορεί να είναι και η νωθρότητα.



Ποιες οι ομάδες υψηλού κινδύνου;
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι ομάδες του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα είναι οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς και παιδιά ή ενήλικοι που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια ή / και νευρομυϊκά νοσήματα.

Απαραίτητος θεωρείται ο εμβολιασμός και για τις έγκυες καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, τις λεχωίδες και τις θηλάζουσες. Επίσης, για τα παιδιά που λαμβάνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, για άτομα που έρχονται σε επαφή με παιδιά κάτω των 6 ετών και κλειστούς πληθυσμούς, όπως σχολεία, σχολές και ιδρύματα. Τέλος, για άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.



Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα;
Συχνά, τα συμπτώματα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος μοιάζουν, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχουν όμως σημαντικές διαφορές στη βαρύτητα των συμπτωμάτων που μπορούν να μας υποψιάσουν. Στη γρίπη, ο πυρετός είναι συνήθως υψηλός, έως 40οC, και διαρκεί 3-4 ημέρες. Παρατηρείται έντονος πονοκέφαλος με απότομη έναρξη, μυικοί πόνοι που συνήθως είναι έντονοι, αίσθημα κόπωσης που μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερες εβδομάδες και έντονη εξάντληση με ξαφνική έναρξη. Επίσης, οι νοσούντες από γρίπη έχουν έντονο βήχα, ενώ μερικές φορές μπορεί να έχουν καταρροή, φτέρνισμα ή / και πονόλαιμο.
Καλυβιώτου Μαρία//ΑΥγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]