ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Δήμος Ιωαννιτών:To Ελεγκτικό Συνέδριο...απορρίπτει την πληρωμή υπαλλήλων καθαριότητας

Δήμος Ιωαννιτών:Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και λίγες μέρες οι υπάλληλοι  στον τομέα καθαριότητας με δίμηνες συμβάσεις .
Σε σχετική ανακοίνωση  για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  ο Δήμος αναφέρει:



"Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους ελάχιστους δήμους που  από τον Μάιο του 2015 με την ψήφιση του νόμου 4325/2015 παρέτεινε τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων που εργάζονταν στον τομέα καθαριότητας με δίμηνες και οκτάμηνες συμβάσεις. Με τη δυνατότητα που της έδινε ο νόμος, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε αυτή την ενέργεια,  αφενός για να ενισχύσει το έργο του τομέα καθαριότητας όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και αφετέρου για να δώσει τη δυνατότητα εργασίας σε έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών, σε μια εποχή όπου η ανεργία μαστίζει την κοινωνία μας.
Είναι γνωστό ότι ακολούθησαν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκριναν μη νόμιμες τις εντελλόμενες δαπάνες για τη μισθοδοσία του προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις, έκριναν δηλαδή στην ουσία μη σύμφωνες προς το Σύνταγμα τις διατάξεις του νόμου 4325/2015 κι έτσι στις 10/10/2016 καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις.
Στη συνέχεια, με νέα νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 16 του ν. 4429/2016) δόθηκε η δυνατότητα στους Δήμους να παρατείνουν τις δίμηνες   συμβάσεις οι οποίες είχαν συναφθεί από την 1-1-2016 και μετά . Άμεσα και πάλι ο Δήμος Ιωαννιτών προέβη στην  παράταση  των δίμηνων συμβάσεων  μέχρι την 31-12-2017 και έγκαιρα εκδόθηκαν τα εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας των συγκεκριμένων εργαζόμενων.
Δηλαδή ο Δήμος Ιωαννιτών έκανε όλες τις  ενέργειες που προβλέπονταν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και τις οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς  να διαχωρίσει τους εργαζόμενους  σε «οκταμηνίτες» και «διμηνίτες»  αναλαμβάνοντας το οικονομικό βάρος της μισθοδοσίας, μιας και η μισθολογική δαπάνη επιβαρύνει  τον προϋπολογισμό των ανταποδοτικών του Δήμου.
Ωστόσο τα εντάλματα πληρωμής της μισθοδοσίας του συγκεκριμένου προσωπικού απορρίφθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Φαίνεται σαφέστατα πως πρόκειται για διάταξη νόμου η οποία από την αρχή δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί  πολλά ζητήματα κατά την εφαρμογή της .
Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων, τις τελευταίες 7 ημέρες οι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις (οι οποίες είχαν παραταθεί) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών.
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, παρ’ ότι κινήθηκε με βάση «το γράμμα του νόμου», παρ’ ότι δεν ευθύνεται για το γεγονός ότι ο νόμος αποδείχθηκε «προβληματικός»,  αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη από τους συμπολίτες για το «έλλειμμα» που παρουσιάζεται τις τελευταίες μέρες στην εικόνα της καθαριότητας.
Καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε αιφνιδίως, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα  ήδη προχωράει αναγκαστικά η ανάκληση των αδειών και των ρεπό όλου του προσωπικού της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και ο επιχειρησιακός ανασχεδιασμός  ανά τομέα καθαριότητας.
Η Δημοτική Αρχή παρακαλεί τους συμπολίτες να βοηθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους στον περιορισμό του προβλήματος, ειδικά  τις επόμενες ημέρες των γιορτών, όπου τα Γιάννενα δέχονται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και άρα υπάρχει αυξημένος όγκος σκουπιδιών. Σε περίπτωση που διαπιστώνουν «γεμάτο» τον κάδο απορριμμάτων στη γειτονιά τους και καθυστερεί η αποκομιδή, παρακαλούνται να κρατάνε για λίγες επιπλέον ώρες τα απορρίμματα στο μπαλκόνι ή στην αυλή τους ώστε να μην επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση. Ειδικά οι επαγγελματίες που ρίχνουν στους κάδους συσκευασίες, θα πρέπει να φροντίζουν ακόμη περισσότερο αυτές τις μέρες να είναι διπλωμένες."




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]