"Oταν η τέχνη γίνεται ιερή" .. Μοναδικά εκθέματα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας[video-photos]

Παρουσία  του μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, του Δημάρχου της πόλης ,του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  και πλήθους επισκεπτών , πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 18.00 το απόγευμα τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Οταν η τέχνη γίνεται ιερή" ,με σπάνια έργα εκκλησιαστικής αργυροχοΐας, στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στα Ιωάννινα.
Σημειώνεται, πως η  έκθεση  αποτελεί συνέχεια της ιδιαιτέρως επιτυχημένης έκθεσης «Η τέχνη του ασημιού των Ιωαννίνων», η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο «Νέα Ιερουσαλήμ» της Μόσχας, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.


Τα σπάνιας ομορφιάς ιερά αντικείμενα χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως σήμερα , με  το επιχρυσωμένο Ευαγγέλιο του Χριστόδουλου Πανταζή, το Ιερό Ποτήριο με την υπογραφή του Αναστάσιου Σουγδουρή  και τον ενυπόγραφο Σταυρό του Αθανάσιου Τζημούρη, να  παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό!
Τα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από τις συλλογές της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και από τις ιδιωτικές συλλογές των Αδελφών Βαρζώκα, Λεοντάρη Ζήνδρου, Κωνσταντίνου Ιωαννίδη, Χρυσόστομου Καρυοφύλλη, Αλέξανδρου Τζομάκα, Ηλία Φαίδωνα, Ευάγγελου Χρήστου.
Στη σπουδαιότητα των ιερών τεχνών αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο μητροπολίτης Ιωαννίνων .Μάξιμος υπογραμμίζοντας το  "πάντρεμα " της μοναδικής τέχνης της Γιαννιώτικης  ασημουργίας με την πνευματική εμβάθυνση   που είναι απαραίτητη  για τη δημιουργία, των απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδικής τεχνικής   ιερών αντικειμένων, που αποτελούν μέρος της εκκλησιαστικής ζωής .
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του και τις θερμές του ευχαριστίες στην πρόεδρο   του ΠΙΟΠ(Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς ) κ. Σοφία Στάϊκου για την μοναδική  αυτή έκθεση που θα διαρκέσει έως και τις 31 Μαρτίου 2017 ,εξέφρασε   ο  δήμαρχος Ιωαννίνων ,κ.Θωμάς Μπέγκας.
Δυστυχώς, η κ .Στάϊκου δεν κατέστη δυνατό να παρευρεθεί στα σημερινά εγκαίνια .αφού το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε δεν προσγειώθηκε  στα Ιωάννινα ,λόγω     κακών καιρικών .συνθηκών .
Εκπροσωπήθηκε  ωστόσο επάξια απο την  διευθύντρια του ΠΙΟΠ κ. Αλεξάνδρα Ράπτη ,η οποία ευχαρίστησε τον Δήμο Ιωαννιτών και τους τοπικούς φορείς  για τη στήριξη και τη συνεργασία προκειμένου να προβληθούν στο "κόσμημα" των Ιωαννίνων ,το Μουσείο Αργυροτεχνίας  ,εκκλησιαστικά αντικείμενα που θα αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ,συμβάλλοντας έτσι στην  περαιτέρω ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού .
Αξίζει να σημειωθεί ,πως το μουσείο Αργυροτεχνίας  ,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ.Ράπτη, μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας του έχει υποδεχθεί  περισσότερους 13.000 επισκέπτες  !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]