ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

[Κόσμος]Μεταβατική περίοδο προς το Brexit εξετάζει η Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να χρειαστεί μια μεταβατική συμφωνία για την εξομάλυνση της εξόδου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σημαίνει την παραμονή σε πολλούς κανονισμούς της ΕΕ, δήλωσε o Βρετανός υπουργός εμπορίου Λίαμ Φοξ, την Κυριακή (18 Δεκεμβρίου).

Ο Φοξ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του Ιουνίου, ανέφερε επίσης ότι αναζητά μια ευέλικτη προσέγγιση στα ζητήματα του εμπορίου για να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τη βρετανική οικονομία. Οι επιχειρήσεις και οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Βρετανία θα βρεθεί να αντιμετωπίζει μια οριακή κατάσταση με την λήξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ έχει υποστηρίξει την ιδέα μιας μεταβατικής περιόδου.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή στο BBC αν υποστηρίζει ένα τέτοιο σχέδιο, ο Φοξ δήλωσε: «Αυτό εξαρτάται από το ποια είναι η πραγματική ρύθμιση όταν πλησιάζουμε να εγκαταλείψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την εφαρμογή του». Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το Brexit μέχρι τα τέλη Μαρτίου, κηρύσσοντας την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων.

Ενιαία αγορά ή τελωνειακή ένωση;

Ο Φοξ, ο οποίος φέρεται να είναι περισσότερο υπέρ της καθαρής ρήξης με την ΕΕ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται να προσπαθήσει για την όσο το δυνατόν μικρότερη δυσλειτουργία των επιχειρήσεων και του διεθνούς εμπορίου. «Αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να κρατήσουμε τόσα πολλά από τα στοιχεία της ΕΕ που θα αλλοιώνουν την εντολή του βρετανικού λαού», είπε.
Ο Φοξ δήλωσε ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι κατέστησαν σαφές ότι δεν συμφωνούν με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση ή να δεσμεύονται από τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και η κυβέρνηση χρειάζεται να το λάβει υπόψη. Εξετάζει ωστόσο το ενδεχόμενο η χώρα να πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ ή στην ενιαία αγορά.

Η παραμονή στην τελωνειακή ένωση θα επηρεάσει το είδος των συναλλαγών όσον αφορά το ελεύθερο εμπόριο τις οποίες η Βρετανία θα μπορούσε να κάνει με χώρες μη μέλη της ΕΕ, θέτοντας όρια στην ελευθερία της να επιβάλλει δασμούς. «Δεν είναι μέσα ή έξω απλώς», είπε. «Η Τουρκία για παράδειγμα, είναι μέρος της τελωνειακής ένωσης, αλλά όχι σε άλλες συμφωνίες. Αυτό που πρέπει να πράξουμε πριν πάρουμε τις τελικές αποφάσεις είναι να εξετάσουμε το κόστος».

Λιγότερη Ευρωπαϊκή Περισσότερο Παγκόσμια

Η Mail την Κυριακή ανέφερε ότι ο Φοξ πιστεύει εμπόριο με την Ευρώπη θα πληγεί από το Brexit αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του εμπορίου με τον υπόλοιπο κόσμο, επικαλούμενη πηγές λέγοντας ότι η στόχευση αυτή έχει οριστεί ως Europe-minus’ and ‘world-plus’.

Ο πρώην Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όζμπορν, δήλωσε ότι η σφυρηλάτηση νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες δεν θα πρέπει να έλθει σε βάρος του υπάρχοντος καθεστώτος ελεύθερου εμπορίου με τους βασικούς εμπορικούς της εταίρους στην Ευρώπη.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ο φάρος του ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο και την ίδια ώρα να σηκώσουμε ένα τεράστιο τείχος προστατευτισμού, το μεγαλύτερο στην ιστορία της Βρετανίας», δήλωσε στο BBC.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]