Αυξάνονται τα εγκατελειμένα στα νοσοκομεία «παιδιά της κρίσης»

Η γενικευμένη και διαρκείας οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό του αριθμού των παιδιών που απομακρύνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον με εισαγγελική εντολή και «εγκλωβίζονται» για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θαλάμους παιδιατρικών νοσοκομείων.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και ο αριθμός των βρεφών που εγκαταλείπονται για διάφορους κοινωνικούς λόγους στα μαιευτήρια από τις μητέρες τους. Εκεί παραμένουν από τέσσερις έως έξι μήνες, μέχρι να βρεθεί χώρος σε κάποια δομή προστασίας ανά την Ελλάδα.
Στους θαλάμους των νοσοκομείων με τα «φιλοξενούμενα» παιδιά χτυπά η καρδιά της ελληνικής κρίσης. Και γράφουμε φιλοξενούμενα, γιατί το στίγμα της απόρριψης και της εγκατάλειψης από τους ίδιους τους γονείς είναι σκληρό. Πρόκειται για ένα αβάσταχτο συναισθηματικό φορτίο που συνοδεύει αυτά τα παιδιά και όταν πλέον ενηλικιωθούν. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το «Εθνος της Κυριακής» στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», καθώς και στα μαιευτήρια «Ελενα Βενιζέλου» και στο Νεογνολογικό τμήμα του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα».

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η πλειονότητα των φτωχών οικογενειών κακοποιούν ή παραμελούν τα παιδιά τους. Ωστόσο, ο ρόλος τους ως γονιών γίνεται πιο στρεσογόνος σε συνθήκες στέρησης και ανέχειας, ενώ τα όρια και οι αντοχές τους πολλές φορές δοκιμάζονται. Επίσης, το μητρικό ένστικτο είναι τόσο δυνατό που δεν εγκαταλείπει μια μητέρα το παιδί της για μερικά ευρώ.

Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι οι δομές φιλοξενίας είναι «φρακαρισμένες» από τον μεγάλο αριθμό παιδιών που δέχονται, υπάρχει ένδεια προσωπικού, οι κρατικές υιοθεσίες συνεχίζουν να είναι χρονοβόρες λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων, ενώ δεν έχει αναπτυχθεί όσο θα έπρεπε στη χώρα μας ο θεσμός της αναδοχής. Ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά...

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται στο «τιμόνι» της διοίκησης των νοσοκομείων, οι επιστημονικά υπεύθυνοι των Νεογνολογικών Τμημάτων, αλλά οι μαίες και το νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν αναλάβει τη φροντίδα αυτών των παιδιών και συνεχίζουν παρά τις αντίξοες συνθήκες και την έλλειψη νέας ιατρικής τεχνολογίας να κρατούν σε υψηλό επίπεδο τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Εκατόν ενενήντα παιδιά, από ημερών έως και 16 ετών, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, έχει δεχθεί φέτος το νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ενώ αυτήν τη στιγμή φιλοξενεί 23 παιδιά. «Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών που έρχονται στο νοσοκομείο μας με εισαγγελική παραγγελία και μπορεί να μείνουν σ’ εμάς από πέντε μέρες μέχρι και πολλούς μήνες», σημειώνει ο Εμμανουήλ Παπασάββας, διοικητής στα νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».

Παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω παραμέλησης, σεξουαλικής κακοποίησης, βίαιης συμπεριφοράς των γονιών τους ή γενικότερα ακατάλληλων συνθηκών διαβίωσης. Είναι μια λίστα παιδιών που ανανεώνεται.

Στη λίστα αυτή πρέπει να προστεθούν και τα παιδιά που εγκατέλειψαν οι γονείς τους λίγες μέρες μετά τη γέννησή τους, διότι πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, μεταβολικά νοσήματα κ.ά. Υπάρχει παιδάκι με μεταβολικό σύνδρομο που μπήκε για νοσηλεία το 2006, ένα με δύο μήνες από τη στιγμή που γεννήθηκε, σήμερα είναι 10 ετών και βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο.
πηγη economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]