Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για τροχαίο

Οι οδηγοί που χάνουν μία με δύο ώρες ύπνου, από το 7ωρο που θα πρέπει κανονικά να κοιμούνται έχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο ατύχημα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων αναφέρει ότι το 35% των αμερικανών οδηγών κοιμούνται λιγότερο από όσο πρέπει. Και οδηγώντας νυσταγμένοι εμπλέκονται σε ένα στα πέντε θανατηφόρα δυστυχήματα που συμβαίνουν κάθε χρόνο στους αμερικανικούς αυτοκινητοδρόμους.

Δεν μπορείτε να στερείστε τον ύπνο και να περιμένετε ότι θα είστε ασφαλής πίσω από το τιμόνι, σημειώνει ο Dr. David Yang, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας. "Η νέα μας έρευνα δείχνει ότι ένας οδηγός που έχει κοιμηθεί για λιγότερες από πέντε ώρες έχει παρόμοιο κίνδυνο να τρακάρει με εκείνον που οδηγεί μεθυσμένος".
Στην αναφορά του Ιδρύματος Οδικής Ασφάλειας, η οξεία στέρηση ύπνου και ο κίνδυνος εμπλοκής σε δυστύχημα αποκαλύπτει ότι οι οδηγοί που χάνουν 2-3 ώρες ύπνου έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο τρακαρίσματος, σε σχέση με τους οδηγούς που κοιμούνται επαρκώς.
Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί βρήκαν ότι όταν κάποιος στερείται:
6-7 ώρες ύπνου- ο κίνδυνος κίνδυνο τροχαίου αυξάνεται κατά 1.3 φορές
η στέρηση 5-6 ωρών ύπνου, αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίου κατά 1.9 φορές
χάνοντας 4-5 ώρες ύπνου ο κίνδυνος τροχαίου αυξάνεται κατά 4.3 φορές
με λιγότερες από 4 ώρες ύπνου, ο κίνδυνος τροχαίου είναι 11.5 φορές μεγαλύτερος.
Παρόλο που το 97% των οδηγών χαρακτηρίζουν το να οδηγεί κανείς μεθυσμένος ως απαράδεκτο και ως σημαντική απειλή για την ασφάλειά τους, ένας στους τρεις παραδέχονται ότι τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα οδήγησαν, ενώ ήταν τόσο κουρασμένοι που αδυνατούσαν να κρατήσουν τα μάτια τους ανοιχτά. "Aν δεν διατηρείτε ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου, θέτετε τον εαυτό σας και τους άλλους στον δρόμο σε κίνδυνο".
Αν οδηγείτε νυσταγμένοι, δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά, μπορεί να φεύγετε από τη λωρίδα σας ή μπορεί να μην θυμάστε τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς οδηγούς ανέφεραν ότι δεν είχαν κανένα σύμπτωμα προτού αποκοιμηθούν στο τιμόνι. Η Aμερικανική Ένωση Αυτοκινητιστών, συστήνει στους οδηγούς να μην βασίζονται στο σώμα τους και να μην περιμένουν τα προειδοποιητικά σημάδια του σώματός τους, αλλά να έχουν ως προτεραιότητα το να κοιμούνται επαρκώς –τουλάχιστον 7 ώρες την ημέρα. Για τα μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια, οι οδηγοί θα πρέπει:
• να ταξιδεύουν σε ώρες που είναι συνήθως ξύπνιοι
• να προγραμματίζουν ένα διάλειμμα κάθε δύο ώρες
• να αποφεύγουν τα βαριά φαγητά
• να αποφεύγουν τα φάρμακα που προκαλούν υπνηλία
Η αναφορά του Ιδρύματος βασίστηκε στην ανάλυση ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 7.234 οδηγών που ενεπλάκησαν σε 4,571 τροχαία.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]