Ε. Βενιζέλος: Να μην συναινέσουν τα πολιτειακά όργανα σε εκλογές υπό ρήξη ή δημοψήφισμα

Σε ευθύνη των πολιτειακών οργάνων, στην περίπτωση που επιχειρήσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης με τους δανειστές, ή εάν επιχειρήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βραδυνή της Κυριακής ο κ. Βενιζέλος, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές επειδή θα βρεθεί σε αδιέξοδο με τους θεσμούς, απάντησε: «Η κυβέρνηση θα έπρεπε να οδηγηθεί σε εκλογές λόγω έλλειψης κοινωνικής και πολιτικής νομιμοποίησης. Έτσι συμβαίνει υπό ομαλές συνθήκες, αλλά εδώ δεν γίνεται τίποτα ομαλά. Είμαστε στο πλαίσιο, ούτως ή άλλως, μιας ιστορικής και αξιακής ανωμαλίας και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Εγώ δεν λέω ότι έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας ως πρώτη επιλογή ένα σενάριο επανάληψης των θεσμικών εκβιασμών και ατασθαλιών του 2015, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι αν επιχειρήσει να πάει σε εκλογές υπό συνθήκες δήθεν ρήξης ή αν επιχειρήσει την επιλογή - η οποία θα είναι μια φάρσα πλέον - ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει αντίσταση θεσμική. Υπάρχει ευθύνη των πολιτειακών οργάνων που κατά το Σύνταγμα έχουν αρμοδιότητα της θέματα αυτά».
Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Εννοώ, για παράδειγμα, ότι το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος, δεν προκηρύσσεται μόνο με την απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η χώρα δεν αντέχει άλλο παιχνίδια με τους θεσμούς. Αυτό που έχει γίνει στη Δικαιοσύνη είναι πρωτοφανές· αυτό που έχει γίνει στα μέσα ενημέρωσης είναι επίσης πρωτοφανές. Αν η χώρα βρεθεί ξανά σε τεχνητά διλήμματα ευρωπαϊκής ταυτότητας, ευρώ - δραχμής και λοιπά, θα είναι κωμικοτραγικό. Θα είναι πραγματικά η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας, χωρίς κοινωνικές αναφορές, με επικοινωνιακούς εκβιασμούς τζάμπα μαγκιάς και εκεί πρέπει να υπάρξει απάντηση η οποία είναι κοινωνική, πολιτική, κοινοβουλευτική αλλά και πολιτειακή».
Παράλληλα, απάντησε και στις φήμες περί αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ και συμπόρευσης με τη ΝΔ: «Ένας άνθρωπος που έχει τιμηθεί με τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που έχει εκφράσει την παράταξη στις πιο αγωνιώδεις και ιστορικά κρίσιμες στιγμές, δεν μπαίνει σε τέτοιου είδους συζητήσεις. Η δική μου στάση και η δική μου γραμμή  αμφισβητεί τον βασικό  στόχο της ΝΔ που είναι η επάνοδος σαν να μην έχει συμβεί τίποτα και μάλιστα η αυτοδυναμία. Η δραστηριότητα μου και ο  λόγος  αναδεικνύουν το στρατηγικό και ηγετικό ρόλο της δημοκρατικής παράταξης.
»Είναι κωμικό, προκλητικό και πολλές φορές χυδαίο να λέγονται τέτοιες ανοησίες στο όνομα εκείνων, οι οποίοι εκλιπαρούσαν να κάνουν κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 2011, ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε αυτοδύναμη πλειοψηφία, στο όνομα  εκείνων που αρνήθηκαν την πρόταση μου για 180 ψήφους τον Μάιο του 2010, επέβαλαν να σηκώσει μόνο το ΠΑΣΟΚ το βάρος και έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία το ‘πράσινο φως’ της εύκολης αντιμνημονιακής επιλογής ή να λέγονται από κάποιους που  με πολύ μεγάλη προθυμία θα κατείχαν μονίμως υπουργικούς ή άλλους κυβερνητικούς θώκους και στην  κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΛΑΟΣ και στη  κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και στην κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Και ίσως κάποιοι ξεχνούν ότι όλες οι αποφάσεις υπήρξαν και συλλογικές και ομόφωνες. Δεν χαρίζουμε στη Νέα Δημοκρατία το κεκτημένο του έθνους του Δεκεμβρίου του 2014. Κάνουν έγκλημα σε βάρος της παράταξης και σε βάρος της προοπτικής του χώρου όποιοι χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία αυτή την ιστορική εισφορά του ΠΑΣΟΚ από το 2010 έως το 2015».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]