ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ανεξίτηλα τα σημάδια από τα παιδικά τραύματα

Τα παιδικά τραύματα «ακολουθούν» ένα παιδί σε όλη του τη ζωή, ακόμη και μετά την ηλικία 50 ετών και να επηρεάσουν την αντίληψή του για τον κόσμο, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Παρόλο που οι σχέσεις που έχουμε ως παιδιά μας βοηθούν στην ανάπτυξή μας, αν αυτές είναι καταστροφικές, μπορούν να μας επηρεάσουν αρνητικά για το υπόλοιπο της ζωής μας. Έρευνα του Kaiser Permanente έχει δείξει ότι τα τραύματα της παιδικής ηλικίας, είτε αυτά αφορούν σε σεξουαλική παρενόχληση, σε παρουσία κάποιου αλκοολικού ατόμου στην οικογένεια ή στο διαζύγιο των γονιών, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες του παιδιού να εμφανίσει ως ενήλικας καρδιαγγειακή νόσο, κατάθλιψη ή διαβήτη.
Επιπλέον, φαίνεται να συνδέεται αναλογικά με την υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα ή η συχνή αλλαγή σεξουαλικών συντρόφων. Έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη αποκάλυψε πως όσοι είχαν βιώσει ψυχικό τραύμα ως παιδιά, πέθαιναν κατά προσέγγιση 20 χρόνια νωρίτερα από εκείνους που δεν είχαν βιώσει, ενώ εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα κατάθλιψη, άγχος, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, εθισμό στον τζόγο ή στο shopping και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Μία αυστραλιανή μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 21.000 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, που είχαν υποστεί κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία είχαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αποτυχημένων γάμων και σχέσεων, ενώ αυτοαξιολογούνταν ως “καθόλου ευτυχισμένοι” ή “όχι και τόσο ευτυχισμένοι”.
Μια γενική παρατήρηση είναι ότι τα παιδιά που έχουν υποστεί τραύμα στην παιδική τους ηλικία, μεγαλώνοντας δεν έχουν εμπιστοσύνη στους ανθρώπους γύρω τους, επειδή στα τρυφερά τους χρόνια, τους «πρόδωσαν» εκείνοι που κανονικά έπρεπε να τους προστατεύουν και να τους φροντίζουν.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]