ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Α. Ξανθός: Στην τελική ευθεία τα Γραφεία για τα δικαιώματα των ασθενών στα νοσοκομεία

Για μια δύσκολη εξίσωση που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Υγείας, έκανε λόγο ο  υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών. Επιπλέον, διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να απαγορεύσει ή να παρεμποδίσει την είσοδο καινοτόμων θεραπειών, ενώ αναφέρθηκε και στα Γραφεία για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών που έρχονται στα νοσοκομεία.
«Έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση : τήρηση συμφωνηθέντων με τους δανειστές - δικαιότερη κατανομή βαρών -μέτρα ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας + διαρθρωτικά μέτρα – μεταρρυθμίσεις  για την παραγωγική , θεσμική και πολιτική ανασυγκρότηση της χώρας», ανέφερε ο  κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι οιι  διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» για τα  θέματα του Υπουργείου Υγείας οδήγησαν  σε  συμφωνία με κεντρικό στοιχείο  τη δέσμευση για μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την καθολική-ισότιμη-αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.
Όπως ο ίδιος ανέφερε, στρατηγική απάντηση στην κρίση του Συστήματος Υγείας είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη, η στροφή στην ΠΦΥ –πρόληψη –προαγωγή υγείας, η έμφαση στη Δημόσια Υγεία, η κάλυψη των νέων αναγκών μακροχρόνιας φροντίδας των ηλικιωμένων στα πλαίσια της πολιτικής υγιούς γήρανσης  ( το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια και η τάση είναι συνεχώς ανοδική ) . «Κεντρικός  στόχος είναι η εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία και στο προσδόκιμο επιβίωσης εξ’ αιτίας οικονομικών , κοινωνικών , περιφερειακών ανισοτήτων», επεσήμανε.

Αναφορικά με την χρήση των υπηρεσιών του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας, ο υπουργός, προσέδωσε για μία ακόμη φορά μια επικουρική διάσταση.   «Είναι τεκμηριωμένο βιβλιογραφικά ότι το Δημόσιο καλύπτει ανάγκες και  ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίνεται στη ζήτηση , η οποία όμως- σύμφωνα με το νόμο του Τ.Hurt - διαμορφώνεται ανάλογα με το εισόδημα , δηλαδή με όρους αγοράς  . Κεντρική πολιτική κατεύθυνση : περισσότερος ψδημοσιονομικός χώρος»  για δημόσια περίθαλψη και κοινωνικό κράτος», τόνισε ο κ. Ξανθός .
Σχολιάζοντας τις υπηρεσίες που παρέχονται από το ΕΣΥ στους ασθενείς, επεσήμανε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία σύστασης των Γραφείων προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία , έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η αξιοπρεπής και αξιόπιστη φροντίδα τους, χωρίς την ανάγκη «διαμεσολαβήσεων» και οικονομικής «συναλλαγής» .  Όσον αφορά στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, τόνισε ότι προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των ληπτών των παρεχόμενων υπηρεσιών στις Ειδικές Επιτροπές Προάσπισης των Δικαιωμάτων τους,  που δημιουργούνται σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας.
Σχετικά με την ασυμμετρία αναγκών - πόρων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την εφαρμογή ενός συνολικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει:
1.    Έλεγχο ζήτησης φαρμάκων-εξετάσεων-υπηρεσιών με βάση επιστημονικά αξιόπιστα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα  που εφαρμόζονται υποχρεωτικά
2.    Ορθολογική αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού – δικτύωση υπηρεσιών και συνέργειες δομών
3.    Διασφάλιση της πρόσβασης στα καινοτόμα φάρμακα και απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών που ήδη καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα και το ΕΣΥ. «Δεν είναι στις προθέσεις μας να υπάρξει απαγόρευση ή παρεμπόδιση εισόδου  των καινοτόμων φαρμάκων. Πρέπει όμως αφενός να υπάρχουν αυστηρότερα κριτήρια που να αντιστοιχούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα και αφετέρου να συνοδεύεται από συστηματική διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης στα νέα ακριβά φάρμακα  και τη  βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας», διαβεβαίωσε ο υπουργός.  
4.    Δραστικό περιορισμό διαφθοράς στο Σύστημα υγείας –κεντρικοποίηση προμηθειών – ενίσχυση της ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης
5.    Ειδικά «εργαλεία» αναδιοργάνωσης και λειτουργικής αναβάθμισης του ΕΣΥ ( τεκμηριωμένη φροντίδα-μετρήσιμοι δείκτες αποτελεσματικότητας- πρότυπα ασφάλειας και  ποιότητας – αξιολόγηση υπηρεσιών και δομών – πιστοποίηση κέντρων εμπειρογνωμοσύνης και αναφοράς ) .  «Τελικός στόχος μας είναι η εξειδικευμένη φροντίδα και η ασφάλεια των ασθενών, καθώς και η εμπιστοσύνη στο δημόσιο σύστημα υγείας», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός .
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]