Χριστούγεννα στο χωριό με οικονομία στο καύσιμο

Όσο το budget των Χριστουγέννων περιορίζεται, τα Χριστούγεννα στο χωριό μοιάζουν μια πολύ καλή και συμφέρουσα λύση. Αρκεί να κρατήσετε τον έλεγχο στην κατανάλωση καυσίμου. Τρόποι για την οικονομία καυσίμου υπάρχουν -ο «δεκάλογος» που ακολουθεί το επιβεβαιώνει- με πρώτο και καλύτερο το καλό φούσκωμα των ελαστικών.

1. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας σε μηνιαία βάση. Η χαμηλή πίεση των ελαστικών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 4%.
2. Μην αμελείτε το σέρβις. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη στάθμη του λαδιού. H απόδοση των αυτοκινήτων που συντηρούνται σωστά είναι μεγαλύτερη. Παράλληλα, μειώνονται και οι εκπομπές σε C02.
3. Κλείστε όλα τα παράθυρα – ειδικά αν οδηγείτε γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η αντίσταση του αέρα με αποτέλεσμα κέρδη έως και 10% σε κατανάλωση καυσίμου και σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
4. Χρησιμοποιήστε τον κλιματισμό μόνο όταν είναι απαραίτητο. Η άσκοπη χρήση αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές C02 έως και 5%.
5. Μειώστε την ταχύτητά σας. Πολύ καλός, αλλά αρκετά «υποτιμημένος» παράγοντας εξοικονόμησης καυσίμου είναι η ταχύτητα του ταξιδιού. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, για κάθε 8 χιλιόμετρα πάνω από τα 100, ο οδηγός δαπανά περίπου 5 σεντς ανά λίτρο βενζίνης. Κάθε φορά που επιταχύνετε ή φρενάρετε απότομα, ο κινητήρας σας καταναλώνει περισσότερο καύσιμο και παράγει περισσότερο C02.
6. Όταν αναπτύσσετε ταχύτητα, αλλάζετε όσο πιο γρήγορα γίνεται τις ταχύτητες.
7. Μην φορτώνετε υπερβολικά το αυτοκίνητο. Αν ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία όσων για μερικές μέρες διακοπών κουβαλάνε μαζί τους «όλη τη ντουλάπα», οι φετινές διακοπές θα σας στοιχίσουν ακριβά.
Ξεχάστε τις σχάρες με το λόφο των αποσκευών και τις ξεχειλισμένες μπαγκαζιέρες. Δεν χρειάζεται για λίγες μέρες να πάρετε μαζί σας όλη σας την προίκα...
Όταν το αυτοκίνητο «καθίσει» από το βάρος, θα αρχίσει να «ζορίζεται». Η αντίσταση κύλισης αυξάνεται και ο κινητήρας πρέπει να δουλέψει εντονότερα, άρα θα καταναλώαει περισσότερο καύσιμο. Απομακρύνετε το περιττό βάρος ειδικά από το χώρο αποσκευών ή από το πίσω κάθισμα.
Προγραμματίστε καλύτερα, φτιάχνοντας λίστες με τα πράγματα που θα χρειαστείτε. Μην παίρνετε μαζί σας πράγματα που ξέρετε εκ των προτέρων ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρησιμοποιήσετε.
Επίσης, απομακρύνετε τις άδειες σχάρες οροφής, όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, γιατί αυξάνουν τον αεροδυναμικό συντελεστή.
8. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς στον τόπο των διακοπών. Πολλοί προορισμοί διαθέτουν τοπική ή τουριστική συγκοινωνία, για τη μετάβαση στις τουριστικές ατραξιόν της περιοχής. προτιμήστε τις, αντί να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αυτοκίνητο.
9. Αφήστε σπίτι το...SUV σας. Όσο κι αν το «τζιποειδές» σας μοιάζει καταληλλότερο για τις διακοπές σας για λόγους ευρυχωρίας. Οι διακοπές μαζί του θα αποδειχθούν... αλμυρές. Η «πείνα» του σε καύσιμο –ειδικά αν είναι τετρακίνητο- θα βάλει «φωτιά» στην τσέπη σας.
10. Διακοπές με... δίκυκλο. Η μετάβαση από τους τέσσερις στους... δύο τροχούς είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εξοικονόμησης καυσίμου.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]