ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

«Απολύτως καρκινογόνος» η υπεριώδης ακτινοβολία των σολάριουμ

Η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Υγεία, το Περιβάλλον και τους Ανακύπτοντες Κινδύνους κατέληξε χθες (30 Νοεμβρίου) στο συμπέρασμα ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UVR), συμπεριλαμβανομένων των ακτίνιων UVR οι οποίες εκπέμπονται από τα σολάριουμ είναι «απόλυτα καρκινογόνος».

Η είδηση αιφνιδίασε τους αρμόδιους σε πολιτικό επίπεδο στις Βρυξέλλες οι οποίοι λαμβάνουν την υπόθεση  «πολύ σοβαρά», όπως πληροφορήθηκε η EurActiv. Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στη EurActiv ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η χρήση σολάριουμ αυξάνει τον κίνδυνο  εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος και ότι δεν υπάρχει αποδεδειγμένα ασφαλές όριο για την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από συσκευές τεχνητού μαυρίσματος.

«Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι οι χρήστες των σολάριουμ γνωρίζουν τους κινδύνους και σε δεύτερη φάση θα αξιολογήσει από κοινού με τα κράτη μέλη, εάν απαιτούνται περαιτέρω μέτρα», σημείωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Επιστημονική  Επιτροπή τους Ανακύπτοντες και τους Πρόσφατα Εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία είχε δημοσιεύσει μια προκαταρκτική γνώμη σχετικά με τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας από τα σολάριουμ επί τη βάση της οποίας  ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση ζητώντας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους. Η προκαταρκτική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα σολάριουμ  προκαλούν μελάνωμα, καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων και σε μικρότερο βαθμό, καρκίνο των βασικο-κυττάρων, ειδικότερα όταν η πρώτη έκθεση σε αυτά γίνεται σε νεαρότερες ηλικίες.«Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το σολάριουμ  μπορεί επίσης να προκαλέσει οφθαλμολογικό μελάνωμα. Επίσης είναι υπεύθυνο για μεγάλο ποσοστό καρκίνων του δέρματος  όπως το μελάνωμα και άλλων τύπων μελανώματος που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 30 ετών», σύμφωνα με το έγγραφο.

Απόλυτα καρκινογόνο

Η τελική γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής δεν άλλαξε. «H UVR ακτινοβολία, συμπεριλαμβανομένης της UVR που εκπέμπεται από τα σολάριουμ, είναι απόλυτα καρκινογόνος» ‘όπως τονίζεται στο έγγραφο. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί «δερματικό μελάνωμα και καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων για όλες τις ηλικίες και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι υψηλότερος όταν η πρώτη έκθεση λαμβάνει χώρα σε μικρότερες ηλικίες». Ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός πολιτών στην ΕΕ, κυρίως νέοι και γυναίκες ηλικίας κάτω των 35, χρησιμοποιούν τα σολάριουμ για αισθητικούς λόγους ή για την ενίσχυση της βιταμίνης D.

 Η βιταμίνη D

Η Επιστημονική Επιτροπή κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η χρήση των σολάριουμ για την αναπλήρωση της βιταμίνης D είναι περιττή. «Τα ευεργετικά αποτελέσματα του σολάριουμ, όπως η αύξηση της πρόσληψης  βιταμίνης D, επισκιάζονται από τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Δεν προκύπτει  καμία ανάγκη να χρησιμοποιεί κάποιος σολάριουμ για την παραγωγή βιταμίνης D, επειδή μπορεί να βρει εύκολα εναλλακτικές πηγές πρόσληψης».

Ωρα για την Επιτροπή να δράσει

Ο Veronique del Marmol, Καθηγητής  Δερματολογίας (ULB) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας είπε στην EurActiv ότι η γνωμοδότηση ήταν ένα ακόμη έγγραφο που υποστηρίζει τις θέσης της Ακαδημίας ότι τα σολάριουμ  είναι επικίνδυνα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. «Εμείς καλωσορίζουμε τη γνωμοδότηση και αναμένουμε τα επόμενα βήματα από την Επιτροπή τώρα που έχει γίνει πιο σαφές από ποτέ ότι πρέπει να αναληφθούν νομικά μέτρα. Είναι καιρός η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει σοβαρά την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών », σημείωσε. Προσέθεσε επίσης ότι ήρθε η ώρα για τη βιομηχανία τεχνητού μαυρίσματος να παραδεχθεί ότι τα σολάριουμ προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

«Δεν μπορούν πια να ισχυρίζονται ότι αυτά είναι ασφαλή προϊόντα. Οι ομοιότητες αυτής της βιομηχανίας με την καπνοβιομηχανία είναι εντυπωσιακές. Οι τελευταίες ξόδεψαν δεκαετίες στο να αρνούνται την αιτιώδη συνάφεια μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα. Η βιομηχανία τεχνητού μαυρίσματος ακολουθεί τα βήματά τους και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι τα σολάριουμ είναι ασφαλή», είπε. «Φτάνει πια […]τα επιχειρήματά τους έχουν αποδομηθεί ένα προς ένα από την ιατρική κοινότητα και τώρα ήρθε η σειρά μιας άλλης επιστημονικής επιτροπής, αυτή τη φορά με εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να κάνει το ίδιο.» Ο Marmol υπογράμμισε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εξετάσουν το θέμα στα σοβαρά και να πιέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση για την προστασία των καταναλωτών.

Η αντίδραση της βιομηχανίας

Ο Frank Harbusch, Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Sunlight, χαρακτήρισε την προκαταρκτική γνωμοδότηση ως μεροληπτική. «Στην πραγματικότητα, δεδομένου της σύνθεσης της ομάδας εργασίας, δεν αιφνιδιαστήκαμε που η προκαταρκτική γνώμη δεν έχει αλλάξει πολύ», είπε στη EurActiv, προσθέτοντας ότι μία μεγάλη διαφορά, είναι ότι «η επιτροπή παραδέχεται ότι τα σολάριουμ  δεν μπορούν να είναι οι μόνες αιτίες για βλάβες στο δέρμα, αλλά θα μπορούσαν να είναι επίσης και οι υπεριώδεις ακτίνες έξω στη φύση».

Σημείωσε επίσης, ότι τα συμπεράσματα του κειμένου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο για την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία από τα σολάριουμ, «επειδή δεν υπάρχει κατώτατο όριο της UV-ακτινοβολίας και UV-δόσης από οποιαδήποτε πηγή για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος».

Ο Harbusch τόνισε επίσης ότι το ίδιο σκεπτικό θα έπρεπε να  ισχύει και για το πόσιμο νερό. «Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η υπερβολική κατανάλωση νερού, συμπεριλαμβανομένου του εμφιαλωμένου μπορεί να κάνει κακό. Δεν γνωρίζουμε το όριο πέραν του οποίου η κατανάλωση νερού γίνεται επικίνδυνη. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης για το πόσιμο νερό. Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης θα έπρεπε να αποφεύγουμε την κατανάλωση νερού με κάθε μέσο», κατέληξε.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]