ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Έναρξη του έργου RESTART με θέμα την προσφυγική κρίση

Επίσημη τελετή έναρξης του Έργου RESTART πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:30-11:30 στο χώρο του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Το RESTART υλοποιείται από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων- I.R.T.E.A. στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Europe for Citizens.

Την Τελετή ξεκίνησε ο κύριος Γ. Αντωνακάκης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων-I.R.T.E.A. και Project manager του Έργου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και συστήνοντας τους ομιλητές της εκδήλωσης. Ο κος Αντωνακάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις βασικές επιδιώξεις και τους στόχους του Έργου RESTART, εκφράζοντας την επιθυμία του το Έργο αυτό να συμβάλει ουσιαστικά στο διάλογο με τους πολίτες και στην ευαισθητοποίηση αυτών για το προσφυγικό.

Στη συνέχεια, το ρόλο πήρε ο κύριος Κ. Τσουτσουπλίδης, Υπέυθυνος του Γραφείου Τύπου του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, οποίος με τη σειρά του ενθάρρυνε την πραγματοποίηση τέτοιων έργων και δει στις εγκαταστάσεις του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Έπειτα, ακολούθησαν οι ομιλίες του κύριου Π. Καρβούνη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, της κυρίας Ε. Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του κυρίου Μ. Κύρκου, Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του κύριου Λ. Παπαγιαννάκη, Αντιδημαρχου του Δήμου Αθηνών σε θέματα Μεταναστών και Προσφύγων, καθώς και του κύριου Α. Καρβούνη, Επικεφαλής του Υπουργείου Εσωτερικών ως Εθνικό σημείο επαφής για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europe for Citizens.

Όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν επί του Προσφυγικού ζητήματος αναφέροντας γεγονότα, στοιχεία, καθώς και την εμπειρία που έχουν αποκομίσει για το ζήτημα αυτό χάρη στη θέση την οποία υπηρετούν, ενώ έκαναν λόγω για τις προσπάθειες,αλλά και τις αστοχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία αντιμετώπισης της Προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη. Οι ομιλητές εξέφρασαν την επιθυμία να εμπλακούν και να συζητήσουν με τους συμμετέχοντες για την προσφυγική κρίση, τα αίτια,τις επιπτώσεις της, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης, τονίζοντας πως οι νέοι είναι ο κινητήριος μοχλός αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής αυτής κρίσης και όχι μόνο.

Τέλος, οι ομιλητές της εκδήλωσης δήλωσαν πως επιθυμούν να εμπλακούν και στις υπόλοιπες δράσεις στα πλαίσια του έργου RESTART, αλλά και σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες στοχεύοντας στην ουσιαστική επίλυση της προσφυγικής κρίσης μέσω εθελοντικών πρωτοβουλιών με νέους συμμετέχοντες.

Αμέσως μετά το πέρας της Τελετής Έναρξης του Έργου, μεταξύ 12:00-15:30, ακολούθησε ένα διαδραστικό εργαστήριο στο οποίο οι συμμετέχοντες χωρισμένοι σε ομάδες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν μεταξύ τους για τα αίτια και τα αποτελέσματα τις προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι χώρες υποδοχής των προσφύγων, όσο και οι ίδιοι οι πρόσφυγες, καταλήγοντας σε προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης. Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν φοιτητές, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και εθελοντές οι οποίοι είχαν δραστηριοποιηθεί είτε κατά μόνας ή στα πλαίσια κάποιου οργανισμού στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

Οι συμμετέχοντες κατάφεραν με ευκολία να ανταποκριθούν στις ανάγκες του εργαστηρίου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός προσχεδίου που θα συμπεριληφθεί στο τελικό Policy Paper που θα διαμορφώσουν οι διοργανωτές του Έργου RESTART μόλις ολοκληρωθούν όλες οι δράσεις του Έργου, το οποίο θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της Συμβουλευτικής ιδιότητας του I.R.T.E.A.και των εταίρων του έργου.
Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]