Έρευνα Ομίλου NN: Πώς βλέπουν οι Έλληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι το χρήμα;

Ο Όμιλος NN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Tilburg διεξήγαγε κατά το έτος 2015, μια διεθνή έρευνα σχετική με την οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών, στην οποία συμμετείχαν περίπου 9.300 άνθρωποι από 14 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.



Τα θέματα της έρευνας ήταν τα εξής:

1. Είστε ενήμεροι για την οικονομική σας κατάσταση;

Σε αυτό το θέμα εξετάζεται το κατά πόσο γνωρίζουν οι άνθρωποι το πώς χειρίζονται τα χρήματά τους. Με άλλα λόγια, οι ερωτηθέντες απάντησαν πού ξοδεύουν το εισόδημά τους, εάν γνωρίζουν οικονομικά θέματα που τους αφορούν, όπως είναι τα επιτόκια, οι επενδύσεις και η σύνταξή τους, πόσα ξοδεύουν για το σπίτι και πόσα για το αυτοκίνητο, καθώς και αν γνωρίζουν ποια είναι τα πάγια μηνιαία έξοδά τους. Στην ερώτηση "Έχω επίγνωση για τα πάγια μηνιαία έξοδά μου" το 81% των Ελλήνων απάντησε θετικά.



2. Τα οικονομικά σας σας προκαλούν άγχος;

Το θέμα αυτό ελέγχει αν η οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων τους προκαλεί άγχος και ανησυχία. Αυτό που εξετάζεται είναι το εισόδημα του κάθε ατόμου και το κατά πόσο το ποσό αυτό σχετίζεται με τα πρότυπα των δαπανών του. Στην ερώτηση "Δυσκολεύομαι να διαχειριστώ το εισόδημά μου" το 63% των Ελλήνων απάντησε θετικά.



3. Υπάρχει διαφορά στην οικονομική συμπεριφορά των ανδρών και των γυναικών;

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γυναίκες (ποσοστό 58%) νιώθουν περισσότερο άγχος για την οικονομική τους κατάσταση σε σχέση με τους άντρες (ποσοστό 87%). Στο θέμα αυτό εξετάζεται το πώς χειρίζονται τα χρήματά τους οι άντρες και πώς οι γυναίκες καθώς και ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο φύλα.

4. Τα χρήματα σας κάνουν ευτυχισμένο/η;

Το θέμα αυτό ελέγχει το κατά πόσο τα χρήματα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους ενώ εξετάζει το κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι οι ερωτηθέντες από την οικονομική τους κατάσταση.

Στην ερώτηση "Ξοδεύω τα χρήματα μου για να περάσω καλά στο τώρα" το 33% των Ελλήνων απάντησε θετικά.



Στην ερώτηση "Θέλω τουλάχιστον να διατηρήσω το τρέχον βιοτικό μου επίπεδο" το 79% των Ελλήνων απάντησε θετικά.


Στην ερώτηση "Τα χρήματα δεν είναι σημαντικά για μένα" το 17% των Ελλήνων απάντησε θετικά. Η Ελλάδα και η Τουρκία (ποσοστό 18%) σημείωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό σε αντίθεση με τις άλλες χώρες όπου τα ποσοστά ήταν χαμηλότερα, αποδεικνύοντας ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγάλη αξία στα χρήματα.

Money isn’t important to me

5. Πώς νομίζετε ότι η οικονομική σας κατάσταση συγκρίνεται με εκείνη των άλλων;

Το θέμα αυτό εξετάζει το κατά πόσο η οικονομική κατάσταση των γύρω επηρεάζει την κρίση των ανθρώπων σχετικά με το τι θεωρούν οικονομική ευημερία.

Στην ερώτηση "Οικονομικά είμαι καλύτερα από τους φίλους μου" το 34% των Ελλήνων απάντησε θετικά. Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν είναι και τόσο ταπεινοί όταν συγκρίνουν τα οικονομικά τους με αυτά των ανθρώπων γύρω τους.



6. Συζητάτε τα οικονομικά σας με τους άλλους;

Το θέμα αυτό εξετάζει το εάν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν για τα οικονομικά τους με άλλους ανθρώπους. Ειδικότερα, εξετάζεται το κατά πόσο οι άνθρωποι παίρνουν από μόνοι τους τις αποφάσεις που αφορούν τα οικονομικά τους χωρίς να επηρεάζονται από τους άλλους αλλά και το κατά πόσο συζητούν για το οικονομικό τους μέλλον. Στην ερώτηση "Συνήθως συζητώ για τα οικονομικά μου με άλλους" οι Έλληνες φαίνεται να είναι οι πιο εξωστρεφείς από τους ερωτηθέντες καθώς το 53% απάντησε θετικά, σε αντίθεση με τους Ολλανδούς (ποσοστό 21%) οι οποίοι θεωρούν ταμπού να συζητούν για τα χρήματα.



7. Για ποιον νιώθεις οικονομικά υπεύθυνος;

Το θέμα αυτό εξετάζει το πού στηρίζονται οι άνθρωποι όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν εάν πιστεύουν ότι οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το οικονομικό μέλλον των παιδιών τους αλλά και εάν πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει είναι υπεύθυνα για τους γονείς. Στην ερώτηση "Τα παιδιά πρέπει είναι υπεύθυνα για το οικονομικό μέλλον των γονιών τους" το 18% των Ελλήνων απάντησε θετικά.



8. Είστε οικονομικά προετοιμασμένοι για το μέλλον;

Το θέμα αυτό ερευνά το κατά πόσο οι άνθρωποι είναι καλά προετοιμασμένοι όσο αφορά το οικονομικό τους μέλλον και ειδικότερα το εάν έχουν μια ρεαλιστική άποψη, αν νιώθουν θετικοί ή αρνητικοί, ενώ εξετάζει εάν έχουν μελλοντικά σχέδιά και αν ελέγχουν τακτικά το κατά πόσο οι οικονομική τους διαχείριση εξακολουθεί να ταιριάζει με τους στόχους που έχουν θέσει στη ζωή.

Σύμφωνα με την NN, τα αποτελέσματα θα επιτρέψουν στην εταιρία να διαμορφώσει τις πολιτικές της έτσι ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις επιθυμίες των πελατών της βοηθώντας τους να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους με πιο στοχευμένο τρόπο. Ο απώτερος σκοπός της έρευνας ήταν η καταγραφή της οικονομικής συμπεριφοράς των ανθρώπων και του επιπέδου κατανόησης της συμπεριφοράς αυτής. Στην πράξη, ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της μελλοντικής οικονομικής τους κατάστασης δεν αντιστοιχεί με το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι έχουν τον έλεγχο της μελλοντικής οικονομικής τους κατάστασης.
 nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]