Σαν σήμερα, η πρώτη μέρα του Mega

Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη εποχή πέντε εκδότες σπάνε το κρατικό μονοπώλιο και παρουσιάζουν το πρώτο ιδιωτικό κανάλι, το Mega
Η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα είναι συνυφασμένη με πέντε γράμματα: Mega. Ήταν ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός που εξέπεμψε. Το ημερολόγιο έγραφε 20 Νοεμβρίου 1989 και σε αντίθεση με ότι γίνονται (και γίνεται στην Ελλάδα) είχε… πρόγραμμα!

Όλα ξεκίνησαν στο Χαλάνδρι σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας Γιώργου Μπόμπολα όπου στήθηκε το πρώτο στρατηγείο. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ένα κτίριο στην οδό Νίκης ιδιοκτησίας Αλαφούζου για να καταλήξουν όλα στα στούντιο της Παιανίας, τα πιο σύγχρονα τότε στην Ελλάδα που τώρα τα έχει νοικιάσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για το δικό του «One».

Ένα ετερόκλητο πλήθος σχεδίαζε το νέο κανάλι. Ανθρωποι που είχαν περάσει από την κρατική τηλεόραση (Ιάσων Μοσχοβίτης, Αγαμέμνων Φαράκος, Χρήστος Παπαγεωργίου, Λιάνα Κανέλη, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Χρήστος Σωτηρακόπουλος), άνθρωποι που είχαν αρχίσει να κάνουν καριέρα στο ραδιόφωνο και ειδικά στον 984 (Νίκος Χατζηνικολάου, Θοδωρής Ρουσσόπουλος), άνθρωποι των εφημερίδων που φιλοδοξούσαν να μάθουν τηλεόραση (Γιάννης Πρετεντέρης, Νικήτας Γαβαλάς).


Αυτοί και πολλοί άλλοι μαζευόντουσαν κάθε πρωί στα στούντιο της Παιανίας, σχεδίαζαν το πρόγραμμα και έκαναν δοκιμαστικά. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι προσπαθούσαν να γίνουν ομάδα και να παίξουν μπάλα.
Τελικά τα κατάφεραν και το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 20 Νοεμβρίου 1989. Ο χρόνος πίεζε και δυνατότητες για 24ωρο πρόγραμμα δεν υπήρχε. Η εκπομπή άρχιζε στις τρεις το μεσημέρι κι ολοκληρωνόταν στη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Η βάση δόθηκε στις ειδήσεις με ημίωρο γρήγορο και νευρικό δελτίο που είχε ρεπορτάζ σε αντίθεση με την κρατική τηλεόραση που περιοριζόταν σε επίσημες ανακοινώσεις. Επιστρατεύτηκαν παλιές αγαπημένες σειρές (Αντίζηλοι, Κουνγκ Φου, Χαβάη 5-0), μια Βραζιλιάνικη καθημερινή σαπουνόπερα (Δικαίωμα στην αγάπη), παραγωγές του BBC (Ιστορίες της Αγκάθα Κρίστι και Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς), ενώ δύο μόλις ελληνικά σήριαλ έκαναν την εμφάνισή τους. Το «Πατήρ, υιός και πνεύμα» του Γιώργου Κωνσταντίνου και οι «Αυθαίρετοι» του Νίκου Κουτελιδάκη που έδωσε το στίγμα για το νέο ύφος των ελληνικών σειρών.
Η Λιάνα Κανέλη κάθε Σάββατο παρουσίαζε «τοκ σώου» που λεγόταν «Ψηλά τα Χέρια». Σε αυτό… ανέκρινε ένα πρόσωπο της επικαιρότητας, ενώ η πρώτη αμιγώς πολιτική εκπομπή λεγόταν «Διαξιφισμοί» και την παρουσίαζαν οι Νίκος Χατζηνικολάου και Παντελής Καψής.


Υπήρχαν και τέσσερα τηλεπαιχνίδια. Ηταν το δημοφιλές και στην Ελλάδα «Γράμματα και Αριθμοί» με τον Κώστα Παναγιωτόπουλο, το «Θησαυρόλεξο» (Νίκος Πιλάβιος), οι «Τηλεμπλόφες» (Β.Τσιβιλίκας) και ο «Λαβύρινθος»(Μ.Αλιφέρη).
Οσο για τα αθλητικά κάθε Τετάρτη ο Κώστας Βερνίκος παρουσίαζε το «Φλας στα σπορ», την Κυριακή ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Νικήτας Γαβαλάς την «Μεγάλη Κερκίδα» και το Σάββατο ο Αλκης Πασαλίδης το «Supersport», μια τρίωρη εκπομπή με βάση το αγγλικό ποδόσφαιρο.
πηγη economy365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]