Eurobank: Έτοιμη να συμβάλλει στην επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανοδική και σταθερή πορεία της Eurobank που αποτυπώθηκε το τρίτο τρίμηνο σε αύξηση των καθαρών κερδών στα 85 εκατ ευρώ (46 εκ ευρώ το β΄τρίμηνο) παράλληλα με το σημαντικό περιορισμό στη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 70%, καθιστούν την πρώτη τράπεζα που είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη, ικανή να συμβάλλει στην επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Προτεραιότητα παραμένει η ενεργός διαχείριση των επισφαλειών, με στόχο τη μείωσή τους κατά 40% ως το 2019. Στο μεταξύ, η διοίκηση Καραμούζη- Καραβία εκφράζει θετικές εκτιμήσεις και προβλέψεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή των καταθέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων, υπό το πρίσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης της β΄ αξιολόγησης, που θα ρίξει φως σε μια συμφωνία για βιώσιμη αναδιάρθρωση δημοσίου χρέους.

Αισιόδοξες – αλλά με επιχειρήματα – εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, απευθύνει η διοίκηση της Eurobank, με αφορμή τα αυξημένα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και την θετική πορεία των οργανικών κερδών, καθώς και της αποτελεσματικής και συνεπούς διαχείρισης των επισφαλειών. Έναυσμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και επιστροφής κεφαλαίων αναμένεται να αποτελέσει μια σειρά εξελίξεων που έπονται, οπως η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ενδεικτικές οι απόψεις του προέδρου της Τράπεζας, κ. Νικ. Καραμούζη, σύμφωνα με τον οποίο «η σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος, η εκτιμώμενη επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και η ομαλή πορεία των διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους αποτελούν θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία.

Στις συνθήκες αυτές, η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Τρίτου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής εντός χρονοδιαγράμματος αποτελεί προτεραιότητα. Η θετική κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης θα επιτρέψει τη διαμόρφωση συμφωνίας με τους εταίρους για τη βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Με βάση αυτή την απόφαση θα είναι εφικτή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που θα οδηγήσει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ενώ θα επιταχυνθεί η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές”.

Οπως επισημαίνει, “όλες οι παραπάνω εξελίξεις μπορούν να δώσουν ένα ισχυρό σήμα προς τη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές της χώρας, ώστε να εισρεύσουν οι ξένες επενδύσεις και τα κεφάλαια που είναι απαραίτητα για τη βελτίωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η έναρξη ενός τέτοιου ενάρετου κύκλου επενδύσεων, ανάπτυξης, βελτιωμένων προσδοκιών και ανόδου των χρηματοοικονομικών τιμών, θα συμβάλει καθοριστικά και στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών προκλήσεων κυρίως της ανεργίας, της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και της κοινωνικής ανισότητας, αλλά κυρίως του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Μηνύματα προς τους αναλυτές

Σαφές μήνυμα αποκλιμάκωσης και σημαντικής βελτίωσης της διαχείρισης των καθυστερούμενων δανείων απηύθυναν τα στελέχη της Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε της επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου, τα οποία ανήλθαν σε 85 εκατ ευρώ από 46 εκατ ευρώ το β’ τρίμηνο, περιλαμβάνοντας 55εκατ ευρώ κέρδη από την πώληση της Eurolofe ERB.

Όπως σχετικά ανέφερε ο κ. Καραμούζης « η Eurobank, με σαφές στρατηγικό σχέδιο, όραμα και προοπτική, προσανατολισμένο στη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, νοικοκυριών και της οικονομίας και στηριζόμενη στην αστείρευτη δύναμη, εργατικότητα και αφοσίωση του προσωπικού της διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσει και να συμβάλει την επιστροφή της οικονομίας σε βιώσιμους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Στο teleconference, τα στελέχη της Τράπεζας κατέστησαν σαφές ότι προτεραιότητα αποτελεί η σημαντική μείωση των καθυστερήσεων, κάτι που θα προκύψει τόσο μέσα από διαγραφές, όσο και μέσω πώλησης χαρτοφυλακίων δανείων. Στόχος είναι το 2017, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειωθούν κατά 35% και το 2019 κατά 40% και να φτάσουν στα 12,4 δις ευρώ στο τέλος του 2019, έναντι 20 δις ευρώ το 2015. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι καθήκοντα αντιπροέδρου στο ΔΣ ανέλαβε ο κ. Jawaid Mirza, στη θέση του κ. Σπ. Λορεντζιάδη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, επικεντρώθηκε στη συνετή διαχείριση των επισφαλειών και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η μείωση του ρυθμού δημιουργίας NPEs στην Ελλάδα κατά 70% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και η διατήρηση σε αρνητικό έδαφος του ρυθμού σχηματισμού νέων δανείων σε καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου στα 191εκ. ευρώ ή 1.9% ως ποσοστό των δανείων.

Διαβεβαίωσε ότι η ενεργός και αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η απόλυτη προτεραιότητα της Τράπεζας για το επόμενο διάστημα και πρόσθεσε ότι το πλάνο μείωσης των NPEs που υποβλήθηκε στο SSM τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι ήδη σε εξέλιξη.

“Η περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που είναι υπό διαμόρφωση και η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων” είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Φ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ελαφρά θετική πορεία των καταθέσεων στην Ελλάδα συμβαδίζει με το γενικότερο οικονομικό κλίμα σταθεροποίησης. Η εξάρτηση από το ευρωσύστημα για την παροχή ρευστότητας έχει μειωθεί σημαντικά κατά 6 δισ ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο και ανέρχεται στα 15,5 δισ. Ευρώ, τόνισε. Και κατέληξε ότι «η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την προσπάθεια αύξησης των καταθέσεων.»

Η λογιστική εικόνα του τρίτου τριμήνου

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου πιστοποιούν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των στόχων της για το 2016. Το συνολικό αποτέλεσμα του ομίλου υπήρξε κερδοφόρο για τρίτο συνεχές τρίμηνο και ανήλθε σε €85εκ. ενώ είναι σημαντική η ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 70μ.β. από την αρχή του έτους με οργανικό τρόπο», τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Φ. Καραβίας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν βελτίωση ενώ το λειτουργικό κόστος υποχώρησε με αποτέλεσμα τα βασικά προ-προβλέψεων έσοδα να αυξηθούν κατά 4.3%, με σημαντική και πάλι συμβολή από τις διεθνείς δραστηριότητες. Τα συνολικά προ-προβλέψεων έσοδα ανήλθαν σε €249εκ.

Ανοδικά κινήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank το τρίτο τρίμηνο καθώς διαμορφώθηκαν σε €85 εκ. από €46 εκ. το Β΄ τρίμηνο και περιλαμβάνουν €55 εκ. κέρδη από την πώληση της Eurolife ERB.

Πιο αναλυτικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €389 εκ. το Γ΄ τρίμηνο 2016, από €388 εκ. το Β΄ τρίμηνο 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,3%, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του κόστους χρηματοδότησης από το ευρωσύστημα. Παράλληλα, το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 2,24%, από 2,19% το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 7,1% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε €76εκ. το Γ΄ τρίμηνο 2016, από €71εκ. το προηγούμενο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης των δαπανών για τη χρήση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ). Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αντιστοιχούσαν σε 44 μονάδες βάσης επί του συνόλου του ενεργητικού στο τέλος του Γ΄ τριμήνου 2016, έναντι 26 μονάδων βάσης το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €465εκ., ενώ τα λοιπά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €31εκ., έναντι €67εκ. το Β΄ τρίμηνο 2016. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα υποχώρησαν κατά 5,7% έναντι του Β΄ τριμήνου 2016 σε €497εκ. λόγω χαμηλότερων μη οργανικών εσόδων.

Οι Λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 2,5% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €750εκ. το εννεάμηνο 2016, ενώ στην Ελλάδα η αντίστοιχη μείωση ήταν 4,4%. Ο δείκτης αποτελεσματικότητας (κόστος προς έσοδα) βελτιώθηκε σε 49,8% το Γ΄ τρίμηνο 2016, από 55,6% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 4,3% το Γ΄ τρίμηνο 2016 και κατά 24,9% το εννεάμηνο 2016, ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 39,9% σε ετήσια βάση σε €787 εκ.

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα στη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων. Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά (-€28εκ.), ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων διαμορφώθηκαν σε 34,8% το Γ΄ τρίμηνο 2016, ενώ η κάλυψη των δανείων αυτών από προβλέψεις αυξήθηκε σε 65,5%, από 65,0% το Β΄ τρίμηνο του ίδιου έτους.

Οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων διαμορφώθηκαν σε €191εκ. το Γ΄ τρίμηνο 2016 και αντιστοιχούσαν σε 1,9% επί των μέσων χορηγήσεων.

Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες για ακόμα ένα τρίμηνο, καθώς το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε €25εκ. Σε επίπεδο εννεαμήνου, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε €83εκ., έναντι ζημιών €32εκ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας ενισχύθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση, με τον δείκτη κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) να ανέρχεται σε 17,4% επί του σταθμισμένου ενεργητού στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 13,8%, ενισχυμένος κατά 70 μονάδες βάσης το εννεάμηνο 2016.

Η συνολική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα μειώθηκε κατά €6 δισ. από τον Ιούνιο έως και τις αρχές Νοεμβρίου και διαμορφώθηκε σε €15,5δισ. Η χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά €2,7δισ. την ίδια περίοδο σε €13,1δισ., ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων, της διενέργειας repos στη διατραπεζική αγορά και της επαναφοράς του waiver για τα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου από την ΕΚΤ.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά €315εκ. στην Ελλάδα και κατά €394εκ. σε επίπεδο Ομίλου το Γ΄ τρίμηνο 2016, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών προς το τραπεζικό σύστημα. Σημειώνεται ότι από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος του Γ τριμήνου 2016, οι καταθέσεις των πελατών της Eurobank έχουν αυξηθεί κατά €1,9δισ.

Κλείνοντας, οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων) διαμορφώθηκαν σε €50,6δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, με τα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανέρχονται σε €26,4δισ. και €24,2δισ. αντίστοιχα. Ο δείκτης χορηγήσεων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις βελτιώθηκε σε 117,2%, από 119,9% στο τέλος του Β΄τριμήνου 2016.
rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]