ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Πόσο επιβαρύνουμε το περιβάλλον τρώγοντας;

Πολύ αποφαίνονται οι επιστήμονες, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως το 1/3 των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως οφείλεται στο φαγητό, τη στιγμή που οι μεταφορές κατέχουν μικρότερο μερίδιο, το 20% της ίδιας «πίτας».

Σύμφωνα με τις έρευνες, το κρέας και το τυρί συνιστούν τις χειρότερες για τον πλανήτη επιλογές, καθώς τα μηρυκαστικά ζώα από τα οποία προέρχονται, ευθύνονται για την εκπομπή στην ατμόσφαιρα σημαντικών ποσοτήτων μεθανίου. Αυτός είναι κι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο από μόνη της η κτηνοτροφία συνεισφέρει στο 1/5 (18%) του συνόλου των επικίνδυνων εκπομπών. Αν θέλετε να θεωρείστε οικολογικά ευσυνείδητοι ως προς τις διατροφικές σας επιλογές, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
1. Μειώστε τις μερίδες κρέατος και τυριών που καταναλώνετε. Προτιμήστε κοτόπουλο αντί για κόκκινο κρέας και τηγανίστε μόνοι σας τις πατάτες, αντί να αγοράζετε προτηγανισμένες ή πατατάκια.
2. Μην καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά που είναι εκτός εποχής.
3. Μην πετάτε φαγητό. Φυλάξτε το φαγητό που περίσσεψε για να το φάτε την επομένη.
4. Προτιμήστε τοπικά προϊόντα. Όσο πιο μακρινή είναι η προέλευση του προϊόντος που επιλέγετε να βάλετε στο πιάτο σας, τόσο μεγαλύτερο είναι το ενεργειακό του αποτύπωμα.
5. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και τα συσκευασμένα τρόφιμα. Περιέχουν πολλαπλώς επεξεργασμένα συστατικά, όπως ζάχαρη και αλάτι. Ένας συσκευασμένος χυμός πορτοκαλιού για παράδειγμα, έχει πολλαπλάσιο ενεργειακό αποτύπωμα σε σχέση μ’ ένα πορτοκάλι.
6. Mαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού και κρατήστε αυτό που θα περισσέψει για την επόμενη. Με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην ...τσέπη σας.
 stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]