Σκληρές απαιτήσεις από τους θεσμούς για κατώτατο μισθό, ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστικό νόμο

Σκληρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για τα εργασιακά, καθώς οι δανειστές φέρονται να εγείρουν απαιτήσεις - σοκ σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τις ομαδικές απολύσεις. Την ίδια ώρα, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις κλαδικές συμβάσεις έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι.
Η πρώτη συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, θα γίνει αύριο, Τρίτη, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί την Τετάρτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο των αρχών που ετοίμαζε το υπουργείο Εργασίας, δεν έχει επιδοθεί προς τους θεσμούς.
Οι αυριανές συναντήσεις έχουν ως εξής:
11:00-12:30 Επισκόπηση.
17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
18:00-19:00 Αγορά εργασίας.
Τα θέματα που θα υποστηρίξει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην αυριανή συνάντηση και αποτελούν τη βασική διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς, είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, η προστασία των ορίων των ομαδικών απολύσεων, καθώς και η μη επαναφορά του λοκ-άουτ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται «Τα Νέα», οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν τα εξής:
• Καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η δομή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω τριετιών, επιδομάτων κ.λπ. και θεωρεί πως πρέπει να είναι ένα μοναδιαίο ποσό αναφοράς.
• Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οι θεσμοί πιέζουν για αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις με 100-300 άτομα στο 10% του μόνιμου προσωπικού (έναντι του 5%) και απεμπλοκή του κράτους από κάθε σχετική απόφαση. Το υπουργείο Εργασίας έχει αντιταχθεί σε μια τέτοια προοπτική και μέχρι τώρα αρνείται να εισέλθει σε κατ' ουσίαν συζητήσεις με τους θεσμούς για τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας να περιμένουν αμφότεροι τη μελλοντική έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.
• Αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επιμένουν στην αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις ώστε να απαιτείται το 50%+1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Μάλιστα το 50%+1 ζητούν να εφαρμοστεί και στην περίπτωση λήψης απεργιακής κινητοποίησης σε επίπεδο επιχείρησης.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]