Ενα απο τα πιο όμορφα παραδοσιακά καφενεία στην Ελλάδα βρίσκεται ...στα Τζουμέρκα !

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ

Το καφενείο βρίσκεται σε ένα μελοδραματικά όμορφο χωριό, τους Καλαρρύτες στα Τζουμέρκα, που ειδικά το χειμώνα μοιάζει ξεχασμένο σε κάποια άγνωστη τρύπα της Μέσης Γης.
Είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου. Πρόκειται για ένα διατηρητέο παραδοσιακό χωριό, όπου πρωταγωνιστούν τα όμορφα πέτρινα αρχοντικά, τα άφθονα νερά, οι πέτρινες βρύσες και τα παραδοσιακά καλντερίμια.
Πέρασαν 174 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο προ-πάππους του Ναπολέοντα άνοιξε αυτή την πόρτα του καφενείου για υποδεχθεί τους χωριανούς και είναι σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, ειδικά σε μια χώρα που είναι επιρρεπής στην καταστροφή των “λαϊκών μνημείων” της σύγχρονης ιστορίας της και μετατρέπει με αφοπλιστική ευκολία π.χ. ένα φούρνο 150 ετών σε ένα αδιάφορο κατάστημα φασόν!
Αλλά πέρα από το κινηματογραφικό σκηνικό που συνθέτουν τα ράφια γεμάτα εκατοντάδες συσκευασίες προϊόντων, το πεντανόστιμο φαγητό που καταφθάνει με φειδώ (όχι από τσιγκουνιά, αλλά γιατί ο Ναπολέων δεν σε αφήνει να παραγγείλεις περισσότερο από αυτό που χρειάζεσαι) και τα αυτοσχέδια γλέντια που στήνονται εδώ αραιά και που, η ομορφιά αυτού του μέρους είναι οι άνθρωποί του.
Οι ντόπιοι-σχεδόν μυθιστορηματικοί ήρωες που πίνουν το τσίπουρό τους ατενίζοντας με το ένα μάτι τα χιονισμένα βουνά έξω από το παράθυρο και με το άλλο ένα ματς μπάσκετ στην τηλεόραση – η κυρία Μόνικα στην κουζίνα και ο Ναπολέων, υπέροχος «παραμυθάς», καλλιεργημένος και συνειδητοποιημένος για τον τρόπο ζωής που επέλεξε και τα αισθητικά κριτήρια που υπερασπίζεται.
Είναι αδύνατον να επισκεφτείς αυτό το γραφικό πέτρινο χωριό στα Τζουμέρκα και να μην περάσεις από το καφενείο του Ναπολέοντα για ένα καφέ ή ένα τσιπουράκι και ο Ναπολέων πέρα από τις ιστορίες που έχει να σου διηγηθεί, όταν έχει κέφια θα σου πει κανένα ηπειρώτικο ή βλάχικο τραγούδι για να σου ανοίξει την καρδιά!
 aspropotamos-org.blogspot.gr//facebook Βότανα Βίκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]