Στην Ελλάδα για τις τουρκοκυπριακές διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης

Στην Ελλάδα θα βρεθεί τις επόμενες μέρες ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τις διαβουλεύσεις στον Μοντ Πελερέν της Ελβετίας με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Όπως γνωστοποίησε μέσω twitter ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Νίκος Χριστοδουλίδης, η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Τσίπρα θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης. Ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.
Σχολιάζοντας την έκβαση των συνομιλιών στο Μοντ Πελερέν, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως σημειώθηκε «πρόοδος, αλλά όχι κατάληξη σε συμφωνία επί των κριτηρίων του εδαφικού, γι' αυτό και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία» στις 20 Νοεμβρίου. Επίσης, επέμεινε στη θέση ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί των κριτηρίων και ακολούθως να αποτυπωθούν σε χάρτη, ώστε να μπορεί να γίνεται λόγος για συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στην επόμενη φάση.
Καλούμενος να σχολιάσει τη θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς ότι, αφού υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια πρέπει να καθορισθεί ημερομηνία για πενταμερή διάσκεψη και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση επί χαρτών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια συναντίληψη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων».
Σχετικά με τη διάσκεψη σημείωσε ότι «από τις συζητήσεις με ξένες κυβερνήσεις, οι οποίες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε την ίδια προσέγγιση». Δηλαδή, πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι πολυμερής και όχι πενταμερής.
Τέλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά ενδεχομένως να μην είναι έτοιμη να εισαγάγει το ευρώ από την πρώτη ημέρα της λύσης, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση όταν υπάρχουν δύο νομίσματα στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφού κάτι τέτοιο είναι αρνητικό για το σύνολο της κυπριακής οικονομίας. Είναι γι αυτό τον λόγο, είπε, ο κ. Χριστοδουλίδης, που γίνονται όλες οι απαραίτητες προεργασίες.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]