Μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα έχουν τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική

Αυξημένο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή, σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται με κολπικό τοκετό, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 1.441 τοκετούς και διαπίστωσαν ότι σε σχέση με τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με κολπικό τοκετό, εκείνα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην παιδική τους ηλικία. Η σχέση αυτή ήταν ακόμη ισχυρότερη, όταν και η μητέρα ήταν υπέρβαρη ή παχύσαρκη, υποδεικνύοντας ότι με τον κολπικό τοκετό, οι παχύσαρκες γυναίκες μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα να γίνει και το παιδί τους παχύσαρκο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το μεγάλο βάρος της μητέρας έχει συσχετιστεί με το αυξημένο βάρος του παιδιού στην παιδική ηλικία, όμως η συσχέτιση αυτή ήταν ακόμη ισχυρότερη στις γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή.
"Πιστεύουμε ότι ο λόγος για αυτή τη διαφορά οφείλεται πιθανότατα στα ωφέλιμα μικρόβια της γεννητικής οδού, στα οποία εκτίθενται τα νεογέννητα στη διάρκεια του κολπικού τοκετού", τονίζει o επικεφαλής της μελέτης Noel Mueller, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. "Υποψιαζόμαστε ότι αυτά τα μικρόβια είναι ωφέλιμα για την υγεία του παιδιού, καθώς ενισχύουν τον μεταβολισμό και εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρειαζόμαστε ωστόσο περισσότερες μελέτες για να δείξουμε κατά πόσο η έκθεση των νεογνών που έχουν γεννηθεί με καισαρική σε κολπικά μικρόβια κατά τη γέννηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνό τους για μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, στο μέλλον".
stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]