Σε απόγνωση οικογένεια λόγω συνυπηρέτησης σε μεγάλη απόσταση Η αντίδραση της Ενωσης Στρατιωτικών Ηπείρου

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Ένωσης Στρατιωτικών Ηπείρου.

Ονομάζομαι Αικατερίνη Μουλικά είμαι εκπαιδευτικός ειδικότητας ΠΕ-20 Πληροφορικής. Ο σύζυγος μου είναι συνάδελφος σας στρατιωτικός και υπηρετεί στην Αλεξανδρούπολη. Απευθύνομαι σε εσάς με την ελπίδα να προωθήσετε την επιστολή μου στους αρμοδίους στα υπουργεία καθώς δεν ξέρω που αλλού να απευθυνθώ. Παρακολουθώ την δραστηριότητα της ενώσεως σας και βλέπω πως νοιάζεστε πραγματικά για τους συναδέλφους σας. Ελπίζω στην μεσολάβηση σας για το θέμα που με απασχολεί, ένα θέμα που πιθανόν να απασχολεί και άλλους συναδέλφους σας οι οποίοι είναι σύζυγοι εκπαιδευτικών.

Την 05 Αυγ 2016 εγκρίθηκε η απόσπασή μου για την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου καθώς όπως σας είπα ο σύζυγός μου υπηρετεί σε μονάδα της Αλεξανδρούπολης.
Την 03 Οκτ 2016 τοποθετήθηκα σε σχολείο του Διδυμοτείχου σε απόσταση 100 χιλιομέτρων μακριά από την οικία μου, μακριά από τον σύζυγο μου και τα δύο ανήλικα τέκνα μας πέντε και δύο ετών.
Την 10 Οκτ. υπέβαλλα αίτηση προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου υπενθυμίζοντας πως πήρα απόσπαση για ένα λόγο, να υπηρετήσω στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου δηλαδή στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς όχι μόνο απερρίφθη η αίτησή μου αλλά η τοποθέτηση μου στο Διδυμότειχο τροποποιήθηκε και μία ημέρα την εβδομάδα τοποθετήθηκα σε σχολείο στους Μεταξάδες, 130 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες την εβδομάδα παραμένω στο Διδυμότειχο.

Παράλληλα ενημερώθηκα πως στην Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υπάρχουν κενά στην ειδικότητά μου σε σχολεία της Αλεξανδρούπολης και καλύφθηκαν με πρόσληψη αναπληρωτών ενώ θα μπορούσα να απασχοληθώ εγώ σε ένα από αυτά τα κενά. (Αριθ. Πρωτ. Φ.16.1/9456 14-10-2016 Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Έβρου)

Μετά από συμβουλή συναδέλφου σας απευθύνθηκα στον συνήγορο του πολίτη με το παρακάτω κείμενο.

Είμαι εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αριθμό μητρώου 200902.
Υπηρετώ με οργανική θέση στην Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης νομού Χαλκιδικής (ΕΠΑΛ Κασσάνδρας ) και είμαι σύζυγος στρατιωτικού των Ενόπλων Δυνάμεων ο οποίος υπηρετεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Αποσπάστηκα στην Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης νομού Έβρου με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού Α/θμιας & Β/θμιας εκπαίδευσης η οποία έχει αριθμό πρωτοκόλλου 130462/Ε2 5-8-2016.
Ο λόγος της απόσπασης όπως αναγράφεται και στην παράγραφο ζ των σχετικών του εγγράφου, είναι τα αναγραφόμενα της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του νόμου 2946/2001 ΦΕΚ 224 Α’ όπως αυτή αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 5 του άρθρου 72 του νόμου 4316/2014 ΦΕΚ 270 Α’ όπου και αναγράφει τα παρακάτω:
«1. Τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους.»
Αν και αποσπάστηκα για να τοποθετηθώ στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου η Διεύθυνση Β/θμιας εκπαίδευσης νομού Έβρου με απόφαση του ΠΥΣΔΕ με Αριθμό Πρωτοκόλλου Φ.11.2/7296 3 Οκτ 2016 με τοποθέτησε στην περιοχή του Διδυμοτείχου η οποία είναι περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός μου.
Την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016 υπέβαλα αίτηση προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Έβρου με αριθμό πρωτοκόλλου Φ11.2/9004/10-10-2016 ζητώντας την τοποθέτησή μου στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου σε εκτέλεση της συνυπηρέτησης στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός μου, λόγος για τον οποίο εγκρίθηκε και η απόσπασή μου.
Η αίτηση μου απερρίφθη για τους λόγους που αναγράφονται στην απάντηση, την οποία και σας αποστέλλω.
Παρακαλώ για τις ενέργειες σας προς τα υπουργεία παιδείας και εσωτερικών, με σκοπό να τηρηθεί ο λόγος που πήρα απόσπαση και δεν είναι άλλος από το υπηρετήσω στην ίδια με τον σύζυγο μου περιοχή.
Συγκεκριμένα επιθυμώ από το υπουργείο παιδείας να με αξιοποιήσει στην ειδικότητά μου σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης υπάρχουν λειτουργικά κενά που θα μπορούσα να καλύψω το ωράριό μου, εντός της περιοχής της οποίας ο σύζυγος μου υπηρετεί, δηλαδή την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναγράφεται και στην βεβαίωση της υπηρεσίας του συζύγου.
Εάν δεν υπάρχουν λειτουργικά κενά εντός της περιοχής Αλεξανδρουπόλεως τότε μερίμνη του υπουργείου εσωτερικών και σε εκτέλεση των αναγραφομένων του νόμου ζητώ να απασχοληθώ σε οποιαδήποτε υπηρεσία του στενού ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός μου.
Συνημμένα σας υποβάλλω τα παρακάτω έγγραφα:
1. Αντίγραφο της αποφάσεως του Υπουργείου βάση της οποίας αποσπάστηκα από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χαλκιδικής στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Έβρου.
2. Αντίγραφο της αποφάσεως της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Έβρου βάση της οποίας τοποθετήθηκα στην περιοχή του Διδυμοτείχου.
3. Αντίγραφο βεβαίωσης της υπηρεσίας του συζύγου μου όπου αναγράφεται η περιοχή που υπηρετεί.
4. Αντίγραφο της αιτήσεως που υπέβαλλα.
5. Αντίγραφο της απαντήσεως που έλαβα επί της αίτησης.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον συνήγορο του πολίτη αν και φάνηκε να αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος μου δήλωσε αναρμόδιος να μεσολαβήσει.

Το πρόβλημα είναι πως το υπουργείο παιδείας τοποθετεί τους συζύγους αυτών εντός του νομού που υπηρετεί ο στρατιωτικός καθώς ως περιοχή το υπουργείο παιδείας νοεί ολόκληρο τον νομό και όχι τον δήμο που το στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων υπηρετεί. Δεν νοείται όμως συνυπηρέτηση σε απόσταση 100 και 130 χιλιομέτρων. Πόσο μάλλον στην δική μου περίπτωση που επιλέχθηκε να προσληφθεί αναπληρωτής σε θέση εντός του δήμου που εργάζεται ο σύζυγός μου και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να τοποθετηθώ εγώ.

Η σχετική αλληλογραφία είναι στην διάθεσή σας για την διερεύνηση του θέματος.

Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε και ελπίζω τουλάχιστον εσείς να μην με αγνοήσετε. Βλέπετε υποβάλλομαι σε καθημερινή ταλαιπωρία και επικινδυνότητα κατά την καθημερινή μετακίνηση μου από την περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος μου στην περιοχή που τοποθετήθηκα κατά παράβαση όσων ορίζουν οι νόμοι υποβάλλοντας τον εαυτό μου σε κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου μου σε πιθανό τροχαίο.

Με εκτίμηση

Αικατερίνη Μουλικά.


ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΠΡΟΣ : Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου ΘΕΜΑ : Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών με στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων ΣΧΕΤ : α. Νόμος Υπ’ αριθμόν 2946 / 2001 ΦΕΚ’ Α 224 β. Νόμος Υπ’ αριθμόν 4316 / 2014 ΦΕΚ’ Α 270 Κύριοι Βουλευτές Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα τεράστια οικονομικά αλλά και οικογενειακά προβλήματα που προκύπτουν με την συνυπηρέτηση συναδέλφων με τις/τους συζύγους οι οποίοι είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι(Εκπαιδευτικοί-Νοσηλευτές/τριες κ.α.). Γνωρίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνετε για τον θεσμό της οικογένειας (προσόν για το οποίο αναδεικνύουμε αλλά και υπερηφανευόμαστε ως Έθνος) θα θέλαμε να σας αναδείξουμε με την παρακάτω επιστολή, που λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εκπαιδευτικό, (σύζυγο συναδέλφου) που υπηρετεί στην φρουρά Αλεξανδρούπολης και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την τοποθέτηση της μετά από απόσπαση. Συγκεκριμένα η ενδιαφερόμενη αποσπάστηκε από την οργανική της θέση βάση του (α) σχετικού όπως αυτό τροποποιήθηκε από την παράγραφο 5 του άρθρου 72 του (β) ομοίου και ισχύει μέχρι σήμερα ώστε να είναι μαζί με τον σύζυγο στην Αλεξανδρούπολη. Δυστυχώς όμως τοποθετήθηκε στο Διδυμότειχο και συγκεκριμένα στους Μεταξάδες σε απόσταση 120χλμ μακριά από την έδρα που υπηρετεί ο σύζυγος της. Απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη υποβάλλοντας σχετική καταγγελία(Αριθμός Υπόθεσης: 220393 Ημ/νία υποβολής: 13/10/2016).Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο συνήγορος μαζί της δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα. Απεγνωσμένα ζήτησαν βοήθεια από την Ένωση μας να μεσολαβήσει για την ανάδειξη του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε την ευαισθητοποίησης σας αλλά και την ουσιώδη παρέμβασή σας στα υπουργεία Εθνικής Αμύνης, Εσωτερικών και Παιδείας για την αποκατάσταση του προβλήματος καθώς είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό συναδέλφων των οποίων οι σύζυγοι είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Η σχετική αλληλογραφία είναι στην διάθεσή σας για την διερεύνηση του θέματος. Για το Διοικητικό Συμβούλιο -Ο- -Ο- Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας Θεοδώρου Γεώργιος Στρατσιάνης Παναγιώτης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]