ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Καλλιτεχνικό σωματείο "ΕΞΑΥΔΑ":Κινηματογραφικό αφιέρωμα "Βιογραφίες μουσικών"

Εντίτ Πίαφ, Η συναρπαστική βιογραφία μιας από τις μεγαλύτερες φωνές του αιώνα μας.



Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1915 Το πραγματικό της όνομα ήταν Εντίθ Τζοβάνα Γκασσιόν, Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ, ήταν λυρική τραγουδίστρια, γνωστή με το ψευδώνυμο Line Marsa.
 Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννησή της την εγκατέλειψε και η μικρή Εντίθ περνάει τα πρώτα της χρόνια πρώτα κοντά στη μητρική της γιαγιά. Το 1917 ο πατέρας της, την πήγε στη δική του μητέρα, η οποία ζούσε στο Μπερνέ  της Νορμανδίας και ήταν ιδιοκτήτρια ενός οίκου ανοχής. Το 1919 η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται. Μετά από δύο χρόνια όμως θεραπεύεται χωρίς τη βοήθεια γιατρού και η όρασή της επανέρχεται.
 Ήταν επτά ετών όταν ο πατέρας της άρχισε να την παίρνει μαζί του στις περιοδείες που έκανε με το τσίρκο και γυρνά μαζί του όλη τη Γαλλία. Στα εννιά της η Εντίθ άρχισε να τραγουδάει στους δρόμους. Αν και ο πατέρας της ήθελε να την κάνει ακροβάτη, γρήγορα κατάλαβε πως η κόρη του είχε «όλο το ταλέντο στο λαιμό και καθόλου στο κορμί» , όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος.
Από τα 15 της ξεκινάει η πολυτάραχη και γεμάτη επιτυχίες , ζωή της ξεκινώντας να τραγουδάει στους δρόμους του Παρισιού. στα 18 της αποκτάει ένα παιδί με τον Λουί Ντυπόν αλλά μετά από δύο χρόνια το παιδί τους πεθαίνει από μηνιγγίτιδα.
Εκείνη συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους του Πιγκάλ όπου και γνωρίζει τον Λουί Λεπλέ διευθυντή του πιο κομψού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία όπου και της κλείνει συμβόλαιο. ο ίδιος ο Λεπλέ την ονομάζει mome Piaf ( μικρό σπουργιτάκι), από κει και ύστερα ξεκινάει η λαμπρή καριέρα της.
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και την Γερμανική κατοχή περνάει στις γραμμές της Αντίστασης, δίνει συναυλίες για αιχμαλώτους πολέμους, εισάγει πλαστές κάρτες εισόδου στα κέντρα κράτησης αιχμαλώτων και βοηθάει πολλούς Γάλλους συντρόφους και φαντάρους να δραπετεύσουν.
Μετά τον πόλεμο πηγαίνει στην Ν. Υόρκη και εκεί ερωτεύεται τον βασιλιά του μποξ Μερσέλ Σερντάν, και ζουν ένα από τα πιο φημισμένα ρομάντζα της εποχής. Ο ξαφνικός θάνατος του το 1949 βυθίζει την Πιάφ σε κατάθλιψη, το 1951 έχει δύο σοβαρά τροχαία ατυχήματα , όπου οι γιατροί της χορηγούν μορφίνη, ο συνδυασμός μορφίνης και αλκοόλ χειροτερεύει την ήδη κακή κατάστασή της στην υγεία.
Κάθεται κλεισμένη για αρκετά χρόνια στο σπίτι της λόγω άσχημης ψυχολογικής κατάστασης , και το 1955 της γίνεται πρόταση να τραγουδήσει στο Ολύμπια Θέατρο στο Παρίσι, όπου με αφάνταστη ενέργεια δίνει μια αψεγάδιαστη παράσταση.
Με μεγάλο ζήλο κάνει άλλη μια περιοδεία στην Αμερική και είναι πια μια καταξιωμένη διεθνής σταρ. ένα ακόμα τροχαίο αποδυναμώνει τελείως την Πιάφ, συνεχίζει όμως να δίνει παραστάσεις αλλά μετά από λίγους μήνες καταρρέει κατά την διάρκεια κονσέρτου της σε κατάμεστη αίθουσα στην Ν. Υόρκη.
Το 1962 παντρεύεται τον κατά πολύ νεότερο της και τελευταίο της έρωτα, τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά που τον βαπτίζει            "Τεό Σαγαπο" και το ίδιο καλοκαίρι παίρνει επίσης το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Charles Cros για το σύνολο της καριέρας της.

10 Οκτωβρίου του 1963 στο Πλασκασσιέρ, μια από τις πιο σημαντικές φωνές του αιώνα μας "κλείνει τα μάτια της"  ,από κίρρωση. Στην καλλιτεχνική της ζωή τραγούδησε πάνω από 200 τραγούδια κάποια από τα οποία έγραψε και η ίδια. Πολλοί καλλιτέχνες επανεκτελούν μέχρι και σήμερα τραγούδια της.

Το 2006 ο Ολιβιέ Νταάν  γυρίζει τη ζωή της Γαλλίδας τραγουδίστριας σε ταινία με τίτλο La Môme  «Το νεαρό κορίτσι». Στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Ζωή σαν τριαντάφυλλο». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας, που εμφανίστηκε και στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στο Βερολίνο, παίζει η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ, ρόλο για τον οποίο κέρδισε το 2007 το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

https://youtu.be/35q4wFlWRpw



Κυριακή 27/11 και Δευτέρα 28/11 ωρα 20:15
τηλ επικοινωνίας  6945377240

οικονομική ενίσχυση 2ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]