Ιωάννινα:Θ. Μπέγκας: «διαχρονική ανειλικρίνεια όλων των κυβερνώντων απέναντι στην Αυτοδιοίκηση»

Θ. Μπέγκας: «διαχρονική ανειλικρίνεια όλων των κυβερνώντων απέναντι στην Αυτοδιοίκηση»

Καυστικά σχολίασε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, την πρόβλεψη για νέες μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης στον  κρατικό προϋπολογισμό του 2017, χαρακτηρίζοντας της τραγική και αντιδημοκρατική, ενώ εν’ όψη της των τακτικών συνεδρίων της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε παραπλανητική μια συζήτηση που επικεντρώνεται στις αλλαγές στον Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα, όταν «δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την αυριανή μέρα».
«Κάθε ‘είδηση’ που σχετίζεται με περικοπές πόρων στην Αυτοδιοίκηση είναι πραγματικά μια τραγική, μια αντιδημοκρατική εξέλιξη και τελικά εμπεριέχει μια ανειλικρίνεια όλων των κυβερνώντων διαχρονικά απέναντι στην αυτοδιοίκηση και στο πως αξιολογούν το ρόλο της», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.
Πρόσθεσε πως οι τελευταίες εξελίξεις είναι ανησυχητικές ιδιαίτερα όταν η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί από το 2010 περικοπές πόρων πάνω από το 60% και την ίδια ώρα είναι αυτή που έχει σηκώσει όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης στηρίζοντας με τις κοινωνικές της δομές την κοινωνία που υποφέρει.
Με αφορμή τα επικείμενα συνέδρια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει με την κυβέρνηση ένας ειλικρινής διάλογος επί του συνόλου των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης, τους διακριτούς ρόλους κράτους και αυτοδιοίκησης και τους πόρους του κάθε φορέα.
«Είναι παραπλανητικό και νομίζω ότι πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, όταν συζητάμε τις διορθωτικές κινήσεις στον Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση και την ίδια ώρα δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση την επόμενη μέρα. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς συνομιλητές μεταξύ μας για να κάνουμε μια κουβέντα επι συνόλου», είπε ο κ. Μπέγκας.  
Όπως εξήγησε: «Η δική μου αντίληψη,  την οποία κατέθεσα και στη συζήτηση που είχαμε χθες στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, είναι πως δεν μπορούμε να μπούμε σε μία συζήτηση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αναμόρφωση του Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα, όταν η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει τις απόψεις της - ειλικρινά ξεκάθαρα και γραπτά  - για την αναδιάρθρωση του κράτους. Δεν  έχει διασαφηνίσει ξεκάθαρα ποιοι θα είναι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους και Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και πως θα χρηματοδοτείται ο κάθε φορέας. Προέχει αυτό και από κει και πέρα να συζητήσουμε και την αναδιάρθρωση του Καλλικράτη και το εκλογικό σύστημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]