Ασφαλιστικό στο Δημόσιο - Διευκρινίσεις υπουργείου Εργασίας

Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νέου ασφαλιστικού νόμου στο δημόσιο εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στην οποία καθορίζεται:
Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όσους επήλθε λύση της υπαλληλικής τους σχέσης μετά την 13η Μαΐου 2016.
Οι λεπτομέρειες για την κατάργηση των διατάξεων περί μελλοντικής καταβολής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης,
Η εφαρμογή των διατάξεων του ΕΚΑΣ στο δημόσιο
Η καταβολή στο ίδιο πρόσωπο δύο ή περισσότερων κύριων συντάξεων
Ο υπολογισμός συντάξεων για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας και του πυροσβεστικού σώματος.
Η εγκύκλιος αναρτήθηκε τη Δευτέρα στη Διαύγεια αν και έχει ημερομηνία 17 Οκτωβρίου.
Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι οι συντάξεις όσων αποχώρησαν με καθεστώς αναστολής σύνταξης πριν τις 13 Μαΐου, την ημερομηνία έναρξης ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν και επανήλθαν στην υπηρεσία μετά από αυτή την ημερομηνία, θα επανυπολογιστούν με το νέο νόμο χωρίς να προστατεύονται από την προσωπική διαφορά. Έτσι, αν η σύνταξή τους είχε καθοριστεί στα 1.000 ευρώ και η νέα σύνταξη είναι 800 ευρώ, δεν θα έχουν ως προσωπική διαφορά τα 200 ευρώ αλλά η σύνταξή τους θα είναι πλέον τα 800 ευρώ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στους μεγάλους χαμένους περιλαμβάνονται:
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ενώ είχαν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους με αναστολή πριν από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου - 13 Μαΐου 2016 - θα λάβουν σύνταξη υπολογισμένη με τον νέο τρόπο
Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν δύο συντάξεις
Οι μέχρι σήμερα δικαιούχοι οικογενειακών παροχών καθώς επιβάλλονται εισοδηματικά κριτήρια
Όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ ή άθροισμα συντάξεων έως 3.000 ευρώ καθώς θα υποστούν τον «κόφτη» στο ανώτατο πλαφόν ανεξάρτητα από το αν κατέθεσαν την αίτηση συνταξιοδότησής τους πριν ή μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού.

Τι απάντησε το υπουργείο Εργασίας
Για «συντονισμένη επιχείρηση για τη δημιουργία κλίματος πανικού και ανησυχίας στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους» έκανε λόγο το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στα πυρά που δέχθηκε και τα όσα λέγονται για μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις.
Το υπουργείο Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα, δημοσιεύματα παρουσιάζουν ως αρνητική είδηση την έκδοση της εγκυκλίου από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις οδηγίες εφαρμογής για τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του N. 4387/16 που αφορούν τις συντάξεις του δημοσίου, ενώ, ταυτόχρονα, εμφανίζουν εικόνα δήθεν καταστροφής, γράφοντας περί -εγκυκλίου- βόμβας- και μειώσεων των συντάξεων έως και 26%».
«Την τελευταία μόνο εβδομάδα» σημειώνει το υπουργείο Εργασίας, σειρά δημοσιευμάτων εμφάνισε παραπλανητική εικόνα «κατάρρευσης» για ταμεία, όπως το ΕΤΕΑ και το ΙΚΑ. Αντιθέτως, η εγκύκλιος συμβάλλει στην επίλυση μίας σειράς προβλημάτων που είχαν προκύψει, όπως, για παράδειγμα, στην απόδοση προσωρινής σύνταξης, ενώ εξειδικεύει τις ευνοϊκές μέριμνες που αφορούν τους ένστολους, αναφέρει.
«Όλες οι διατάξεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα και περιέχονται στην εγκύκλιο, έχουν ψηφιστεί και δημοσιευθεί από τις 12 Μαΐου και είναι οι αντίστοιχες διατάξεις που ισχύουν και για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, γνωστές σε όλους τους ενδιαφερόμενους από τον Μάιο. Η εγκύκλιος παρέχει απλώς ερμηνευτικές οδηγίες εφαρμογής, οπότε καμία μεταβολή δεν υπάρχει στα όσα ήδη γνωρίζουν οι συνταξιούχοι και οι υπάλληλοι του δημοσίου», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]