Δημοτικά τέλη με κοινωνικό πρόσημο από το Δήμο Ιωαννιτών


1.Γενναίες μειώσεις στις ευπαθείς ομάδες 
2.Με μειώσεις 10% σε Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο ξεκινάει η προσπάθεια άρση των αδικιών 
3. Το πλεόνασμα χρηματοδοτεί την απομάκρυνση του εργοταξίου από τη λίμνη
Δημοτικά τέλη με κοινωνικό πρόσημο εισηγήθηκε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων και υπερψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Τρεις «καλές ειδήσεις» για τους Δημότες του Δήμου Ιωαννιτών επιφύλαξε η Δημοτική Αρχή με την εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και φωτισμού 2017, των λεγόμενων ανταποδοτικών δημοτικών τελών.
1. Με μειώσεις της τάξης του 10% στις οικίες για Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, ξεκινάει από φέτος η προσπάθεια εξορθολογισμού των δημοτικών τελών και άμβλυνσης των ανισοτήτων που υπάρχουν μεταξύ του παλιού Δήμου και των δημοτικών ενοτήτων. Υπενθυμίζουμε πως πέρυσι είχαν μειωθεί στοχευμένα τα δημοτικά τέλη για τις επιχειρήσεις στις τρείς αυτές περιοχές και στην πόλη των Ιωαννίνων σε μια προσπάθεια ελάφρυνσης των βαρών που σηκώνει η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης.
2. Το Κοινωνικό Τιμολόγιο του Δήμου Ιωαννιτών ενισχύεται καθώς προβλέπονται γενναίες επιπλέον μειώσεις στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και παράλληλα διευρύνεται, καθώς προστίθενται σε αυτό και νέες ομάδες, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι.
3. Με το φετινό ταμειακό πλεόνασμα στα ανταποδοτικά (αποτέλεσμα ορθής οικονομικής διαχείρισης) η Δημοτική Αρχή προγραμματίζει για το 2017 την μετεγκατάσταση του εργοταξίου, που αποτελεί περιβαλλοντικά και κοινωνικά ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το Δήμο Ιωαννιτών, αφού για πολλά χρόνια το εργοτάξιο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.
Ο καθορισμός των ανταποδοτικών δημοτικών τελών αναδεικνύει την κοινωνική διάσταση της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων και παράλληλα την ορθή οικονομική διαχείριση και την εμπέδωση της οικονομικής υγείας του Δήμου Ιωαννιτών. Η ορθή οικονομική διαχείριση δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Αρχή:
-να διασφαλίσει την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Εργοταξίου, την ώρα μάλιστα που καλείται να καταβάλει επιπλέον 350.000 ευρώ λόγω της αύξησης του ποσοστού εργοδοτικών εισφορών του Δήμου
- να ενισχύσει τον συγκεκριμένο τομέα που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών, με την πρόσληψη 7 μόνιμων υπαλλήλων καθαριότητας
-να υλοποιήσει σημαντικά έργα από το ταμιακό πλεόνασμα.
Όπως τόνισε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, «σε ένα έντονα προβληματικό περιβάλλον, στο οποίο καθημερινά οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών επιδεινώνονται, είτε λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, είτε εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών, ο Δήμος Ιωαννιτών στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε μέσω της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του να συνδράμει στις κοινωνικές δυσκολίες, στο βαθμό που μπορεί. Αποδεικνύουμε συνεχώς την ευαισθησία μας προς τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μείωσης των δημοτικών τελών για το σύνολο των πολιτών, τέλη που σε κάποιες άλλες περιόδους ομαλού οικονομικού περιβάλλοντος εκτοξεύθηκαν χωρίς ποτέ να δικαιολογηθεί το γιατί».
Ο Δήμαρχος γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη κατηγοριοποίησης των περιοχών του παλιού Δήμου Ιωαννιτών «έτσι ώστε του χρόνου να καταθέσουμε μια πλήρως αιτιολογημένη πρόταση διαβάθμισης τελών», ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση για μείωση των τιμολογίων του νερού το 2017.
Με μειώσεις ξεκινάει ο εξορθολογισμός των τελών
Είναι γνωστό ότι τα δημοτικά τέλη στον παλιό Δήμο Ιωαννιτών, εκτοξεύθηκαν την τετραετία 2006 έως 2009, με αθροιστικές αυξήσεις της τάξης του 150% που επέβαλε η τότε Δημοτική Αρχή στις οικίες και στις επιχειρήσεις, κάτι που δημιούργησε μεγάλες ανισότητες στον μεγάλο πλέον Καλλικρατικό Δήμο κι ένα άδικο χάσμα μεταξύ του παλιού Δήμου και των νέων Δημοτικών Ενοτήτων που συνενώθηκαν.
Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, «με αφετηρία το 2017, ξεκινάμε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των συντελεστών των οικιών, με ορίζοντα το τέλος αυτής της Δημοτικής θητείας το 2019, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες, να ανταποκρίνονται με ρεαλισμό στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και να ελαφρύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, το βάρος που σηκώνει κάθε μέρα το κάθε νοικοκυριό από την οικονομική λαίλαπα που έχει πλήξει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια».
Η προσπάθεια εξορθολογισμού των τελών ξεκινάει με μειώσεις της τάξης του 10% στις οικίες σε Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο (από το σημερινό 1,75 ευρώ / τμ. , στο 1,60 ευρώ / τμ), που είναι οι περιοχές οι οποίες μαζί με την πόλη των Ιωαννίνων έχουν τους υψηλότερους συντελεστές, ενώ έχει προηγηθεί η περσινή μείωση συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
«Είναι η αρχή μιας προσπάθειας για την οποία έχουμε δεσμευθεί, και την οποία θα ολοκληρώσουμε στο τέλος της θητείας μας, προχωρώντας με σχέδιο και υπευθυνότητα. Δεν εθελοτυφλούμε, ούτε θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μείωση των συντελεστών είναι από μόνη της αρκετή για να ελαφρύνει ουσιαστικά τα νοικοκυριά του Δήμου μας ή να αποκαταστήσει πλήρως αδικίες πολλών ετών», τόνισε επ’ αυτού ο κ. Γιωτίτσας.
Αύξηση του ειδικού συντελεστή αποφασίστηκε για τις βιομηχανίες ΧΗΤΟΣ και ΗΒΕ (από τα 1,5 ευρώ / τ.μ. στα 4,8 ευρώ / τ.μ.) , στο ύψος δηλαδή που βρίσκεται ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων αλλά και των πολυκαταστημάτων και σουπερμάρκετ όλου του Δήμου.
Έργο πνοής η απομάκρυνση του εργοταξίου από τη λίμνη
Η οικονομική υγεία του Δήμου είναι πλέον κεκτημένο αυτής της Δημοτικής Αρχής και όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «μας δίνει την ώθηση να καλυτερεύσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας».
Έτσι ο καθημερινός αγώνας για ορθή οικονομική διαχείριση και περιστολή της σπατάλης αποδίδει καρπούς και τα οικονομικά στοιχεία δίνουν τη βεβαιότητα ότι στο κλείσιμο του φετινού οικονομικού έτους θα υπάρξει ταμιακό πλεόνασμα στα ανταποδοτικά, το οποίο θα διοχετευτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Πρόκειται – όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών – «για τη μελέτη και την μετεγκατάσταση του εργοταξίου σε Δημοτικό ακίνητο , σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, με τεράστια οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Η απαράδεκτη εικόνα του σημερινού εργοταξίου, λίγα μόλις μέτρα από τις όχθες της λίμνης θα αποτελεί σύντομα παρελθόν».
Κοινωνική πολιτική με γενναίες ελαφρύνσεις
Συνεχίζοντας να δίνει έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων προχωράει το 2017 σε επιπλέον γενναίες ελαφρύνσεις τελών σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, ενώ διευρύνει το κοινωνικό τιμολόγιο προσθέτοντας σε αυτό και νέες ομάδες πολιτών.
Ποιο συγκεκριμένα η εισήγηση του κ. Γιωτίτσα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέπει για τα δημοτικά τέλη του 2017:
• Για τις τρίτεκνες οικογένειες απαλλαγή τελών κατά 45% (από 25% σήμερα) για την πρώτη κατοικία με 3 προστατευόμενα τέκνα και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ (από 25.000 σήμερα).
• Για τις πολύτεκνες οικογένειες κλιμακωτή απαλλαγή τελών (ανάλογα με τον αριθμό των προστατευόμενων τέκνων) για την πρώτη κατοικία και συνολικό οικογενειακό εισόδημα 28.000 ευρώ (από 25.000 σήμερα) προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για το 4ο τέκνο και 3.000 ευρώ για το κάθε τέκνο πέραν του 4ου. Πιο συγκεκριμένα :
 Απαλλαγή 25% για 1 προστατευόμενο τέκνο (0% σήμερα)
 Απαλλαγή 35% για 2 προστατευόμενα τέκνα (0% σήμερα)
 Απαλλαγή 45% για 3 προστατευόμενα τέκνα (0% σήμερα)
 Απαλλαγή 55% για 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω (25% σήμερα)
• Για τα άτομα με αναπηρία από 67% - 80%, απαλλαγή τελών κατά 30% (25% σήμερα) για την πρώτη κατοικία και εισοδηματικό κριτήριο (καθαρό και χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα) 22.000 και απαλλαγή κατά 50% (από 25% σήμερα) για τα άτομα με αναπηρία από 80% - 100%.
• Διατήρηση των σημερινών απαλλαγών για μεταμοσχευμένους, άπορους και μονογονεϊκές οικογένειες.
• Μείωση κατά 50% για την πρώτη κατοικία για οικογένειες όπου και οι 2 σύζυγοι είναι μακροχρόνια άνεργοι (σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία), και ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 6000 ευρώ. Πρόκειται για μια νέα κατηγορία δικαιούχων, την οποία οφείλουμε να στηρίξουμε στη δύσκολη περίοδο που βρισκόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]